Rozsdagyár

Z!ENEMi - A Második eljövetel (2021)

2021. április 01. - Bodzilla

z_enemi_a_masodik_eljovetel_borito.jpg

A Z!ENEMi nem tétlenkedett a koncertmentes időszak alatt sem. Elkészítették az új albumukat "A Második eljövetel" címmel, amely április 2-án jelenik meg. Volt idejük tökéletesre csiszolni a dalokat és ennek meg is lett az eredménye. Aki ráérez az ízére, garantáltan nem fogja kivenni a lejátszóból.

Jómagam is napok óta pörgetem és mindig fedezek fel benne új dallamokat, szófordulatokat. A rock/metal alapokat rappel keverő miskolci csapat előző albumán erőteljes volt a Rage Against The Machine hatása és nincs ez másként az új anyagon sem, de ezúttal jóval fogósabbak, feelingesebbek a dalok. Mindemellett RHCP-t idéző funky-témák, Skindredes ska/reggae, olykor HC és punk rock megoldások jönnek Szvoboda László és Csontos Krisztián gitárjából. Ahogy Juró Szabi énekli "vannak itt húzós groove-ok". És valóban, Mezei Geris groove-os dobolása húzza az albumot. Hudák Attila pedig mesterien hozza a funky-témákat (is) a basszusgitáron. Juró Szabi meg nyomja a vakert

Ötletes felvezetése az albumnak a Könyörgés, amelyben misét celebrálva promózzák be az albumot, és a  zenekar tagjaiból álló felekezet, a római katolikus szertartásnak megfelelően a "Kérünk téged, hallgass meg minket!" kórussal invitálnak az anyag meghallgatására.

Az albumot indító Kezek nem csak az album hangulatát alapozza meg, de majdan minden bizonnyal a koncertekét is. Jurót ismerve efelől kétségem sincs, hiszen nem csak a rapet tolja jól, de mindemellett remek frontember is. Nemrég debütált a Király című dal animációs klipje, mely a már említett reggae-alapokra épült.  A szöveg itt is, ahogy a többi dalban is, zseniális. Tele poénokkal, politikai utalásokkal. 

A Szar, szappan, szalámi egyértelműen az album legbulisabb dala. Garantáltan beindulnak tőle a lábak. Juró remekül faragja a rímeket. Szerencsére nem Gesztitől tanulta, hanem a műfaj olyan hazai nagyágyúitól, mint Sub Bass Szabi és Ganxsta Zolee. Csak néhány szösszenet: "úgy indulok, hogy mindent viszek, Jagerből ötöt, a sörből tízet", vagy az angollal kevert "betolok mindent all-in, a fülembe dübörög a Rollin'. Baj van a részeg miskolcival, early in the morning". A  Mennyit érsz című dal már ismerős lehet mindenki számára, hiszen egy karanténklip is készült rá korábban.

Az album dinamikáját csak erősíti, hogy a dalok szünet nélkül követik egymást. A CsopiGari (magam részéről, hülyét kapok az ilyen cukiskodó megnyilvánulásoktól, de nyilván polgárpukkasztásnak szánták) azaz csoportosan elkövetett garázdaság Turan Khan/NKS & Konyak/UC közreműködésével készült (ha mond valakinek valamit a két név), amelyben még mélyebben belemerülnek a rapbe. Hallgatásakor a kedvenc filmzene-albumom, a "Judgement Night" hangulatát éreztem.

A Te vagy az zeneileg változatos. Punkosan indul, aztán egy RATM-es téma jön, majd a kiállásos részben pedig leginkább a Limp Bizkit jutott az eszembe. Ez alatt pedig egy idézetet hallhatunk Ady Endre: Menjünk vissza Ázsiába című verséből Epres Attila színművész tolmácsolásában, ami a jelenlegi politikai helyzetben is aktuális lehet. A Z!ENEMi szövegeiről egyébként általánosságban elmondható, hogy politikailag is nyíltan foglalnak állást. 

Talán a Soha szövegében a legérezhetőbb Döglégy hatása. Az egyik sorban utal is rá Szabi: "Megmondta a Zoli bácsi, szabad a gazda, ha még mindig nem világos, akkor húzz el a f@szba!". A Még! Még! fülbemászó refrénje akár a Kowa meg a Vegába is beférhetne, vagy említhetném akár a Fish-t is. A Munkás ököl a melós emberek mindennapjairól szól, az Utolsó napok pedig egy újabb politikai témájú dal. Az albumot pedig szintén misével zárják, keretbe foglalva a tíz tételt.

Hogy ismét Jurót idézzem: "a rappereknek túl rock, a rockereknek túl rap", de én bízom benne, hogy a hallgatóság rácáfol erre, mert ez egy igazán hiánypótló zenekar és album a hazai színtéren. A Z!ENEMi a következő szinten van és úgy gondolom, elég magasra rakták a lécet. 

9/10

z_enemi_2021.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3316486880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása