Rozsdagyár

TOP10 - Speak English Or Die

2021. június 05. - Bodzilla

67518132_1175895579264659_5847988102563364864_n.jpg

El kell keserítenem a S.O.D.-rajongókat, akik arra számítanak a cím alapján, hogy a banda nagy sikerű bemutatkozó albumát veszem górcső alá. A következőkben egész másról lesz szó.

A rockzene nyelve az angol, tartja a mondás, és hát valóban, ha valaki nemzetközi sikerekre vágyik, akkor angol nyelvű szövegekkel nagyobb eséllyel tud betörni a globális körforgásba. Ám akadnak ellenpéldák is, amikor a saját anyanyelven előadott dalok olyan jól passzolnak a zenéhez, hogy pont emiatt lesz érdekes a produkció. Legjobb példa erre a Rammstein, akik úgy nőtték ki magukat világsztárokká, hogy németül írják és adják elő a dalaikat. Őket például el sem tudnánk képzelni más nyelven. Akadt ugyan néhány próbálkozásuk angolul (mint például a Pussy egyik verzéje és refrénje), de alapvetően a német nyelv lett a névjegyük. Vagy éppen Németországnál maradva megemlíthetjük a Die Toten Hosent is, akik szintén nem csak a saját nyelvterületükön örvendenek nagyobb népszerűségnek.

Azonban akadnak olyan kisebb zenekarok is, akik ha nem is világsztár szinten, de nemzetközileg is szép és jelentős sikereket tudtak elérni a saját nyelven előadott dalaikkal. Ezek a csapatok többnyire a saját népzenei kultúrájukból merített dallamokkal és hangszerekkel keverik és színesítik a rock/metal stílust. Persze nem mindenki fogékony az ilyesmire, akik viszont igen, azoknak összegyűjtöttünk egy csokorravalót ezekből a zenekarokból, a teljesség igénye nélkül.

1. BLOODYWOOD

A személyes kedvencemmel kezdeném a bemutatást. A Bloodywood zenekar 2016-ban alakult az indiai New Delhiben. A Karan Katiyar (gitár, fuvola) és Jayant Bhadula (ének) alkotta páros, kezdetben metalosított feldolgozásokkal hívta fel magára a figyelmet, de azóta Raul Kerr raperrel kiegészülve készültek saját dalok is, bár egyelőre albummal nem rendelkeznek. Zeneileg a modern, extrém és nu metalt ötvözik indiai népzenei motívumokkal. Az indiai kultúrát előszeretettel népszerűsítik a klipjeikben is. Bár a raprészek angolul vannak, de a fogósabb énekdallamok indiai nyelven szólalnak meg. Miután megnőtt az igény az élő fellépésekre is, Sarthak Pahwa (dohl), Roshan Roy (basszusgitár) és Vishesh Singh (dobok) zenészekkel kiegészülve olyan nagyobb fesztiválokra is eljutottak, mint a Wacken Open Air.

2. THE HU

Ázsiánál maradva érdemes megemlíteni a The Hu-t. A mongol együttest 2016-ban alapította B. Dashdondog producer. A zenekar egyedi stílusát az autentikus mongol hangszerek és a jellegzetes torokének adja. Ezt vegyítik a metallal. Bár dalaikból készültek angol nyelvű változatok is (például a Jacoby Shadix-szel felvett Wolf Totem)mégis a már említett Wolf Totem és a Yuve Yuve Yu mongol nyelű dalokkal hívták fel magukra a figyelmet. 2019-ben megjelent a csapat első albuma is "The Gereg" címmel. A zenekar tagjai: Gala (torokéneklés, morin khuur), Enkush (torokéneklés, morin khuur), Jaya  (tsuur, torokéneklés, furulya) és Temka (tovshuur, vokál).

3. FINNTROLL

A Finntroll, mint ahogy a nevükben is benne van, finn csapat. Az ő esetükben azonban van egy kis csavar a történetben, hiszen nem finnül, hanem svédül íródnak a szövegeik. Ennek oka, hogy a zenekart alapító Jan "Katla" Jamsen a finnországi svéd kisebbséghez tartozik. A zenekar egy átmulatott éjszakán született, amikor is a már említett Katla egy ismert népdalt kezdett el játszani szintetizátoron, amire a másik alapító tag Teemu "Somnium" Raimoranta elkezdett riffelgetni. Az alapötletük az volt, hogy a black metal sötétségét finn népi tánczenével ötvözzék. Mint ahogy az látszik is, bejött nekik ez a koncepció, hiszen népszerűségüknek köszönhetően rendre ott vannak a kisebb-nagyobb fesztiválokon. Azonban a balszerencse sem kerüli el a zenekart. A sok tagcserén kívül, Katlának egy, a hangszála mellett talált (nem rákos eredetű) tumor miatt abba kellett hagynia az éneklést, azóta csak szövegíróként segíti a zenekart. A legnagyobb tragédia pedig az, hogy az alapító Somnium, ittasan lezuhant egy hídról Helsinkiben és életét vesztette.

4. BATUSHKA

A black metalon belül több olyan csapatot is találunk, akik anyanyelvükön szólaltatják meg a műfajt. Közülük is az egyik legnépszerűbb a lengyel Batushka. Az ő esetükben is csavar van a történetben, ugyanis lengyel származásuk ellenére oroszul szólalnak meg a dalaik (erről nincs információm, de feltehetően hasonló okból, mint a Finntroll). Mindemellett különleges hangulatú előadásmódjukkal is tovább erősítik népszerűségüket. Érdekesség még velük kapcsolatban, hogy az énekes Bartlomiej Krysiuk és a gitáros Krzysztof Drabikowski összeveszése okán, ma már két Batushka-verzió létezik. Különbséget úgy tudunk tenni köztük, hogy a Drabikowski által vezetett csapat cirill betűvel írja a zenekar nevét.

5. ARKONA

Az orosz nyelvnél maradva az Arkona zenekart is érdemes megemlíteni. A Maria Ahripova, alias Masha "Scream" vezette  folk metal csapat a szláv monda- és hitvilágból, valamint népi történetekből meríti a szövegeit. Zenéjükben előszeretettel használnak népi hangszereket is. Az autentikus megszólalásnak is köszönhetően folk metal berkekben nagy népszerűségnek örvendenek. Eddig nyolc lemezük jelent meg, melyekkel több európai turnét is lebonyolítottak már. Nemegyszer jártak már hazánkban is, például a Rockmaratonon. Többször megfordultak az exkluzív karibi 70000 Tons Of Metal fesztiválon is. 

6. DALRIADA

Ha már a 70000 Tons Of Metal fesztiválnál tartunk, mi is büszkélkedhetünk egy csapattal, akik 2017-ben szintén részt vettek az eseményen. A Dalriadát sokaknak nem kell bemutatni itthon. Bizony ők is a magyar anyanyelv, a népi hangszeres, folkos hangzás révén lettek nemzetközi téren is ismert és elismert zenekar. Mindamellett, hogy rendszeres fellépői a hazai, visszajáró vendégei az európai fesztiváloknak is. Turnéztak már Japánban és Európa-szerte. Az alaptag Ficzek András és Binder Laura mellett sokáig oszlopos tagja volt a csapatnak Rieckmann Tadeusz is, aki 2016-tól a Dalriada mellett a feröeri Tyrben is dobolt, majd 2017-ben végleg a skandináv bandát választotta.

7. TYR

És ha már Tadeusz révén megemlítődött a Tyr, talán őket is bele lehet venni a felsorolásba. Bár a zenekarnak vannak angol nyelvű dalai is, előszeretettel dolgoznak föl feröeri népdalokat is. Tovább szélesítve ezzel is a metal zene palettáját. A 1998-ban alakult csapatnak eddig nyolc albuma jelent meg, és szintén visszatérő vendégei a jelentősebb fesztiváloknak. Újabb érdekesség a zenekarral kapcsolatban, hogy 2018 óta az a Vörös Attila lett a zenekar gitárosa, aki korábban Leander mellett pengette a húrokat (igaz, ő egy-két év után távozott is a bandából).

8. ALIEN WEAPONRY

Talán maori nyelven tudnánk legkevésbé elképzelni, hogy metaldalok szólalnak meg rajta. Ennek ellenére két csapatot is tudok ajánlani, akik ezen a nyelven írják dalaikat, legalábbis jelentős részét. Az új-zélandi Alien Weaponry-t Henry és Lewis De Jong alapította, akik akkor még 8 és 10 évesek voltak. A bemutatkozó albumuk  2018-ban jött ki a Napalm Records gondozásában. Dalaikat angol és maori nyelven írják, ami remekül passzol a thrash/groove metal alapokhoz, ezzel egyfajta törzsi hangulatot kölcsönözve a daloknak. Láttunk, hallottunk már erre példát a Sepultura Ratamahatta dalában. Talán pont ez a nóta ébresztette rá az Alien Weaponry-hoz hasonló zenekarokat, hogy bátran használják a különleges nyelvüket. Ennek révén hamar nagy népszerűségre tettek szert és igazi kuriózumként szerepelnek a nagyobb fesztiválokon. A 2019-es európai turnéjukról, melynek keretén belül a Dürer Kertben is felléptek, tízrészes dokumentumfilmet készítettek.

9. SHEPHERDS REIGN

A szintén új-zélandi Shepherds Reign zenéjében még erősebben van jelen az ősi maori/szamoai kultúra lenyomata. Ez nem csak a nyelvben, de a külsőségekben is megmutatkozik. A videoklipjeikben is igyekeznek bemutatni hazájuk kultúráját. Zeneileg hozzájuk is a thrash metal áll közel, groove-os elemekkel. A bemutatkozó albumuk szintén 2018-ban jelent meg, szerzői kiadásban. 

 

10. NINGEN ISU

Végül, de nem utolsó sorban látogassunk el Japánba, ahonnan a Ningen Isut tudnám kiemelni. A heavy/doom metalban utazó csapat már több, mint 30 éve koptatja a deszkákat és ezidáig huszonegy albumuk jelent meg. A legutóbbi 2019-ben "Shin Seinen" címmel, melyről mi is beszámoltunk ITT. A zenekart 1987-ben alapította Shinji Wajima (gitár, ének) és Kenichi Suzuki (basszusgitár), akik osztálytársak voltak. 2004-ben csatlakozott hozzájuk Nobu Nakajima (dob), azóta változatlan a felállásuk. Szövegeikre a japán irodalom és a buddhista filozófia van nagy hatással, valamint a születési helyük, Aomori népi kultúrája, amit a külsőségekben is igyekeznek megjeleníteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8116567186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2021.06.05. 19:29:59

A Spanyol Aztra zenekar. Az énekesnő csak ezen az egy lemezükön énekel, (nem véletlen) de nekem akkor is ez a kedvenc albumuk tőlük.
music.youtube.com/watch?v=oNRmTGI4R2E&list=OLAK5uy_lj8khIuJJ6Tkc-mex7-FwyynwJaaEVm6U

Billy Hill 2021.07.02. 18:13:30

Heroes del Silencio \m/
süti beállítások módosítása