Rozsdagyár

FRAGDA - Damnation Is Inevitable (2022)

2022. március 04. - Dazoll

newfragdachannels4_profile.jpg

Néhány év instrumentális mozgolódás után a szólóprojektként indult zenekar elérkezettnek látta az időt az első nagylemez elkészítésére. Szeretem a debütkorongokat: lehet, hogy évek múlva teljesen elhatárolódik a csapat a kezdeti irányoktól, de akkor is jó látni, honnan erednek azok a bizonyos gyökerek.

A budapesti Fragda zenekar még 2017-ben indult útjára Ferenczi Márton (gitáros-énekes) egyszemélyes stúdióprojektjeként Moth Project néven. Időközben zenekarrá bővült a csapat és 2019-ben az első EP-t is bemutatták.

A zenekar stílusa valahol a blackened deathcore, black metal vonalán mozog. A bemutatkozó "Damnation Is Inevitable" anyagát már 2020-ban elkezdték írni és fő tematikája a Biblia utolsó tételére, a Jelenések Könyvére épül mind szövegében, mind zenei hatások terén. Több részletben hallható elbeszélés, amelyek tényleges idézetek a bibliai tartalomból. A szövegekben olyan témák jelennek meg, mint az emberi büszkeség bűne, a sötétség, mely belülről fakad és felemészti a külvilágot, az örök bizonytalanság és a felborult kozmikus egyensúly.

Az anyag velős, kilenc dal harminchét percben, nem kertel, nincs időhúzás, metal van. A nyitó The Happening egy másfél perces, mondhatni, megszokott hangulati intró. Szerintem nagyon eltalált lett, viszont ez a kezdeti hangulatkeltés megkopik a lemez végére, több van benne, mint hogy csak egy foszlány legyen.

A Five Pointed Symmetry már megmutatja a banda igazi arcát: elnyújtott, pulzáló zene, finoman adagolt disszonanciával, mely a későbbiekben csak elmélyül. A dalban Blanár Levente működik közre. Az anyag megkéri az időt, ugyanis a zene előbb-utóbb kezd szétesni egymástól független életet élő részekre és ha csak felületes hallgatók vagyunk, egy pillanat alatt a kényelmetlen káosz közepében találjuk magunkat anélkül, hogy beleláthatnánk a Fragda világába.

A lemez végig egy mederben folyik, nincs kakukktojás, de sajnos emiatt kicsit egysíkúra sikerült, mégis a ThalassophobiaCultBlack SunEarthquake négyest érzem a legerősebbnek, talán a korábban hiányolt hangulat miatt, mely ezekben a tételekben visszaköszön. A lemezhez kell a gyomor, rövidsége ellenére nagyon nyomasztó és mély (ami nem csak a mélyre hangolásnak köszönhető).

Egy érdekesség, hogy a zenekar neve egy elírásból ered. A tajték szó svéd megfelelője lenne a fradga, mely rosszul lett elküldve a grafikusnak és így lett Fragda (ami jobban is hangzik, mint eredeti mivolta). A svéd irányultság sem véletlen, a Fragda zenei inspirációi északról érkeznek, az élen Buster Odeholm projektjeivel (Vildhjarta, Kaskelot, Humanity’s Last Breath, Echopraxia).

A "Damnation Is Inevitable" két fázisban nyerte el végleges formáját. A keverés otthon készült el, de a korlátozott lehetőség miatt a maszterelésben Puha Szabolcs nyújtott segítő kezet a Record Low stúdióban, ahol a lemez véglegesítésre került. A megszólalásra nincs is panasz, a borító is rendesen hasít, mely Rátonyi Zsófia munkája. A korong január 15-én jelent meg.

7/10

newfragda272895497_661037048658379_4962715514722085552_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9217772072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása