Rozsdagyár

FEKETE ZAJ - Két hét múlva nyitja kapuit a fesztivál a Mátrában

2022. augusztus 02. - Béj

zaj_1.jpg

Csak két hét és ilyentájt már javában alapozunk a barátokkal az idei Fekete Zaj nyitónapján. Kétség sem fér ahhoz, hogy a Fekete Zaj kiérdemelte a legszebb helyen megrendezett hazai fesztivál címet. Mindemellett az underground szcéna legváltozatosabb felhozatalát produkáló rendezvénye is. Márta-Sástó csodálatos, nyugodt természeti környezetet biztosít a zajongásra, a baráti találkozásokra, a különleges zenei élmények magunkba szippantására.

szerda.jpg

A Fekete Zaj évről évre az egyik legizgalmasabb programmal lepi meg népes törzsközönségét, és nyitja ki kapuit újabb és újabb stílusok előtt, és ez idén sem lesz másképp. A közösségi élmény pedig nemcsak a közönségben, hanem egy ideje már különleges projektekben is megjelenik a fesztiválon. Ilyen volt tavaly a 26 underground zenészből álló Mezolit projekt, amely az élőben korábban még sosem hallott Thy Catafalque-dalokat szólaltatta meg akkora sikerrel, hogy ez meghozta a fesztivál történetének első teltházas napját is.

Idén is egy különleges kollaborációra kerül sor Body / Cult néven, ahol a dark wave, post punk, EBM koncerteket kötik össze a techno sötét oldaláról érkező DJ-kkel és live actekkel. Az izgalmas egyvelegben kiválóan megfér majd egymást mellett az  izlandi post-punk Kaelan Mikla, vagy a Man + Machine, de ennek a programnak a része lesz Philipp Strobel, a berlini Aufnahme + Wiedergabe kiadó vezetőjének szettje is.

csutortok.jpg

Idén is a legkülönfélébb országokból érkeznek a nemzetközi előadók: Angliából a dark rock Antimatter, illetve az indusztriális metal formáció, a Godflesh, akik karrierjük során először játszanak Magyarországon; Finnországból a black metalt, space rockot és pszichedelikus rockot ötvöző Oranssi Pazuzu; a török post-punkot képviseli a She Past Away; Norvégiából a sötét progresszív metalban utazó Vulture Industries és Sturle Dagsland; Japánból a noise rockot játszó Melt-Banana; Amerikából a szinti-pop csillaga, RIKI; a szintén szintiben utazó lengyel származású, de bécsi bázisú Mala Herba; Szlovákiából pedig a magát csak post-minden stílusba helyező Shallov zenekar. 

pentek.jpg

Persze rengeteg hazai fellépőt is megnézhetünk majd, például az idei év egyetlen koncertjét a Zajon adja az F.O. System, a fesztivál történetében először fellép a Platon Karataev, és külön erre az alkalomra készül közös szettel az Entrópia Architektúra & LanternI.

szombat.jpg

A Fekete Zaj báját a sajátos zenei utazáson és a közösségi élményen túl mindig is a helyszín adta, melynek bemutatására a szervezők idén még nagyobb hangsúlyt fektetnek. Idén a Sástó melletti ikonikus kilátó az utolsó két estén önálló helyszín lesz, a kilátó elé épített, limitált befogadóképességű erdei színpadon lép majd fel a Black Nail Cabaret, az All Machines Will Fail, Superflake és az Onakom. Körbebarangolhatjuk a Sástó szigeteit is, melyeket éjszaka csodálatos fényinstallációk varázsolnak még mesebelibbé, valamint idén is főképp akusztikus koncerteket hallhatunk a közönségkedvencnek számító, az egyik szigeten helyet kapó Kacsatónia színpadon.

3_kredit_bandsthroughthelens.jpg

És ha már ezen a részen csatangolunk, néhány plusz lépéssel azonnal egy csodálatos szabadtéri, erdei kiállítótérben találjuk magunkat, mely szintén egy új ékköve a fesztiválnak. Itt a tetoválásban etalonnak számító Borbás Robi, azaz Grindesign rendhagyó, LÏDÉRC névre hallgató installációját tekinthetjük meg az elmúlt 13 év munkáiból. Robi számtalan híres, nemzetközi metal- és hardcore zenekarral dolgozott már együtt például pólóterveken, lemezborítókon, illetve készített már tetoválást többek közt a Dillinger Escape Plan legénységének és Jason Momoának is.

1_kredit_bandsthroughthelens.jpg

A következő hetekben még számos közösségi, és nem zenei programmal jelentkeznek a szervezők, mint például túrák, színház, filmvetítések, workshopok, Budapest Bike Maffia stand, flash tetoválás, natúrbor-bemutató. Illetve idén is útjára indítják majd a szociális jegy támogatásukat, mellyel olyan fesztiválozóknak biztosítanak bérletet, napi egy étkezést és sátorhelyet, akik ezt nem engedhetik meg maguknak.

Csupán két hét van hátra a Fekete Zajig, melyre elővételben a bérletek több, mint 60%-a elkelt, így az már most látszik, hogy nem érdemes az utolsó pillanatig várni, a jegyeket érdemes mielőbb beszerezni a https://tixa.hu/feketezaj2022 oldalon.

A tavalyi fesztiválbeszámolókat ITT, ITT és ITT találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7117895983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása