Rozsdagyár

DEMONICAL - Mass Destroyer (2022)

2022. augusztus 06. - chris576

262058688_443142993840838_3281883853391569036_n.jpg

Felesleges azon rugózni, hogy a svéd láncfűrészes death metal hangzással operáló bandák egyértelműen az Entombed vagy éppen a Dismember húrjait pengetik. Ez egy rendkívül egyedi és markáns stílus, melyet vagy hasonlóan játszol, mint a fentebb említett formációk, vagy pedig sehogy. Nincs alternatíva.

Ez olyasmi, mint amikor egy doomos banda esetében előkerül a Black Sabbath neve. Vannak az elsők, és vannak a követők. Nincs ezzel baj. Ha létrehozok valami új és egyben jó dolgot, akkor valószínűleg láncreakciót indítok el, mások is beállnak majd mögém a sorba. Egy a lényeg: ne másolatokat gyártsanak az úgynevezett követők, hanem hasonló szellemiségben fogant újdonságokat hozzanak tető alá.

2006-ban lépett rá a HM2-es death metal stílus aszfaltjára a svéd illetőségű Demonical, akik hetedik nagylemezüket dobták piacra az Agonia Records gondozásában május 6-án "Mass Destroyer" címmel (előző albumuk kritikája ITT olvasható).

A Demonical műhelyében nyoma sincs ötlettelenségnek vagy éppen megfáradásnak, ismét sikerült egy méregerős korongot leszállítaniuk, mely halad tovább a szigorúan kitaposott ösvényen. Szerintem nem nagyon lövök mellé azzal, ha úgy gondolom, egy Demonical-rajongó nem kifejezetten örülne annak, ha a banda elkezdene kísérletezni.

Annak idején az Entombed sajnos megtette és eléggé rosszul sült el a dolog. Szerencsére akad jó pár HM2-es versenyző, akik rendre leszállítják a jobbnál jobb anyagokat, nem kacérkodva a gondolattal, vajon milyen lenne új színeket felvinni a vászonra?

A lemez mind a harminckét és fél perce aranyat ér, nehéz bármelyik dalt külön kiemelni a többi közül. Rendkívül egységes, nyílegyenes vonalvezetésű, minden a helyén van, legyen az dobtéma vagy riff, harmóniák vagy megszólalás.

A Demonical nem árul zsákbamacskát: pontosan azt kapod tőlük, amit vársz, se többet, se kevesebbet. Reméljük, a jól bevált formulán a jövőben sem változtatnak. Miért is tennék, ez így tökéletes.

9/10

demonical_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1617901631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása