Rozsdagyár

HORIZON IGNITED - Towards The Dying Lands (2022)

2022. szeptember 04. - chris576

297281393_1521331478368448_7741403673455461908_n.jpg

2017-ben indult útjára Finnországból a melo-death metal vonal egy újabb üdvöskéje, a hat tagot számláló Horizon Ignited. A srácoknak valószínűleg a vérében van ez a fajta muzsika, ugyanis az 1990-es évek elején az ezer tó országában megszületett stílusirányzatnak olyan korszakalkotó zenekarokat köszönhetnek, mint például az Amorphis vagy a Sentenced.

Ez, a klasszikus heavy és power metal alapokon nyugvó, hörgéssel és tiszta énekkel kevert megadallamos fémzene hatalmas hullámokat kavarva robbant be anno a metalszíntérre és egészen a nu metal térnyeréséig jókora köröket futott. Mára azonban visszakúszott az underground falai közé, néhány klasszikus csapatot leszámítva, de óriási sikerekről még az ő esetükben sem beszélhetünk, ez a hullám sajnos már lecsengett, nincs is mit rajta szépíteni.

Szerencsére azonban mindig van utánpótlás, ha nem is olyan számban, illetve akkora sikereket elérő, mint a fénykorban anno. A Nuclear Blast nem véletlenül figyelt fel a Horizon Ignited 2019-ben megjelent "After The Storm" című lemezére: a finn srácok debütalbumán csak úgy sorjáztak a '90-es évek melo-death bandáit megidéző szellemiségben fogant jobbnál jobb szerzemények.

Július 1-jén megérkezett a második nagylemezük, a "Towards The Dying Lands". Minden tekintetben feljebb lépett egyet a csapat, feszesebb, dinamikusabb az összkép, vastagabb a hangzás, a dalok pedig még jobban ki vannak dolgozva, mint az előző lemez esetében. A Beyond Your Reach nyitja az anyagot, melyben a billentyűs hangszerek, a riffek és az énektémák is határozottabban, feszesebben oda lettek pakolva.

A Servant óriási refrénnel és gitárszólóval ékeskedik, de a zenei alapokra sem lehet panasz, horzsolnak azok is rendesen. A címadó dal gerincét adó gitártéma azonnal gyökeret ver a fülünkbe és a szívünkbe, a magasan szárnyaló szóló és a dallamos ének pedig meghitt melegséget áraszt. Az End Of The Line ellenállhatatlan headbangelésre késztető riffekkel bombázza a hallgatót, majd édesgeti magához a fülünkbe tekergő dallamfüzéreivel.

A Guiding Light a hathúrosokból felmorajló kvinteszenciájával hengerel, majd érkezik a dallamtengerben úszó Reveries. A szintetizátor dominálta Aching Wings a lemez kvázi-slágerdala, egy jobb világban ez szólna éjjel-nappal a rádióban. A Fall Apart iszonyú feszes power metalos riffel nyomul és így tovább. A korong mind a harmincnyolc és fél perce hibátlan, semmibe sem lehet belekötni.

A Horizon Ignited a melo-death vonal egyik legnagyobb reménysége, a szóban forgó lemezük pedig méregerős, tízpontos cucc, olyan, melyet illik rongyosra hallgatni - én már rajta vagyok.

10/10

horizonignited2022a.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6917923299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása