Rozsdagyár

NORDJEVEL - Gnavhò​l (2022)

2022. október 09. - chris576

1059956.jpg

Járványok, háború, energiaválság. Itt van rögtön egy hézagmentesen illeszkedő aláfestőzene mindehhez, melyet a 2015-ben megalakult norvég black metal horda, a Nordjevel szolgáltat nekünk, méghozzá a szeptember 23-án megjelent "Gnavhòl" című nagylemezükkel.

A harmadik soralbumához érkező banda többszöri vérfrissítésen átesett már, a két alapember (Doedsadmiral énekes és DezeptiCunt basszusgitáros) mellett jelenleg Destructhor (gitár) és Dominator (dobok) állomásozik a zenekarban.

True black metal. Ez talán a legkifejezőbb meghatározás velük kapcsolatban, ők ugyanis a kompromisszummentes, sátánista, jéghideg, zord vonalat viszik, a black metal északi vonulatának zászlóvivői. Ez a pusztító, nordikus feketefém nem összetévesztendő a kortárs vonallal, melyről ódákat zeng mostanában a rockzenei sajtó (többek között mi is).

Itt még apró morzsaként sincsenek elszórva olyan zenei megoldások, melyek jobban befogadhatóvá, ne adj' Isten könnyebben eladhatóvá varázsolják a Nordjevel muzsikáját (na jó, egy-két dallamosabb gitárszóló azért akad). A norvég blackerek jéghideg, húsba maró fémzenéje a földi pokol legsötétebb szegmenseibe kalauzolja el a hallgatót, reményvesztett, borús atmoszférával betakargatva.

A srácok tulajdonképpen haladnak tovább a hét évvel ezelőtt kitaposott nyomvonalon, a sorvezető ezúttal is az irgalmat nem ismerő extremitás, elég csak elindítani a lemezt és kagylózni: a nyitótétel (I Djevelens Skygge) fenyegető atmoszférája, a dobos géppuskaszerű kalapálása vagy a gitárok fémes reszelése szinte agyonnyomja az embert, óriási a presszió, ehhez szakavatott fülek kellenek, máskülönben kíméletlenül eltaszít magától.

Az Of Rats And Men dobtémája is olyasmi, mintha egy Kalasnyikov-gépkarabély egyfolytában kelepelne, a hangulatvilága pedig ugyanolyan fagyos, mint az előző tételé. Amikor egy kissé visszavesznek az eszement tempóból, akkor egy még súlyosabb és fenyegetőbb atmoszféra telepedik a dalra.

Tíz szerzemény foglal helyet a közel egyórás lemezen, mely talán egy kissé hosszúra sikeredett, még az én feketefémmel edzett füleimnek is megterhelő tud lenni. Ettől függetlenül nagyon is ütős cucc, a kompromisszummentes black metal muzsikák szerelmeseinél biztosan betalál majd. Jól áll nekik a fekete.

8,5/10

299226978_630838058414462_807673609377928379_n.jpg

Fotó: Nordjevel/Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1717950326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása