Rozsdagyár

BIZARREKULT - Den Tapte Krigen (2023)

2023. február 13. - Dazoll

837566.jpg

A műfaj kezdete óta a black metalt magányos farkasok uralják. Olyan egyének, akik elmossák a lángelmék és az őrültek közötti határokat, magányosan és akaratlagos bezártságban alkotva. A Bizarrekult szintén egy szólóprojekt, mely mögött a multihangszeres Roman V áll.

Eredetileg Roman V költőként tekint magára és az írásban találta meg az önmegvalósítást, amihez a 2006-ban létrehozott Bizarrekult egyfajta auditív, verbális kifejezéseinek hallható kísérőjeként funkcionál. A projekt kezdetektől fogva küldetés volt. Identitás- és filozófiai válaszkeresés azokra a kérdésekre, amelyek az elmét foglalkoztatják.

Annak ellenére, hogy a Bizarrekult 17 éve indult útjára, 2021-ig kellett várni a "Vi Overlevde" című debütáló lemezre. A debüt egy intim, sebezhető és személyes felajánlás. Tele van a gyermekkorról, a családról és a társadalmi viszonyokról szóló elmélkedésekkel.

A második nagylemez, a "Den Tapte Krigen" tematikusan ott veszi fel a fonalat, ahol elődje abbahagyta, de folytatja identitása megtalálását és megalapozását. Az anyag fő üzenete az életünkben zajló állandó háború, háború önmagunkkal, a legközelebbi hozzátartozóinkkal, a társadalmunkkal. Ez egy olyan harc, amelyben mindent elveszíthetünk, beleértve a személyiségünket, a hitünket, a becsületünket és a méltóságunkat. Azonban hasonlóan a "Vi Overlevde" koronghoz, a remény üzenetét is tartalmazza. Meg kell békélni önmagunkkal, el kell fogadni azt, amik vagyunk. Megbocsátás és szeretet, ez az egyetlen kiút az ördögi körből.

A "Den Tapte Krigen" egy nagyszerű utazás az elejétől a végéig. Az első pillanattól megragad az egyedi hangulata. A közel háromnegyed órás lemez mindenfajta töltelék és üresjárat nélkül könnyedén lepörög. Dallamai és melódiái révén nem érződik rajta a black metal könyörtelensége, pedig tetten érhető a zordság és a keménység. Könnyen emészthető, de mégsem egyszerű album.

A dalok egytől egyig jól megmunkált, kifinomult szerzemények, mindegyik hozza a magas minőséget. A személyes kedvenceim a nyitó Du Lovet Meg, Hvis Jeg Bare Kunne, Midt I Stormen és a Løslatt, de mind a nyolc nóta remek, így tényleg csak ízlés kérdése, kinek melyik jön be jobban.

A "Den Tapte Krigen" egy nagyszerű lemez és iskolapéldája annak, hogy a black metal, mint műfaj mennyire változatos és mennyire nem ismer határokat. Minden csak kreativitás kérdése.

Roman V (ének) társai a felvételekkor Dina V (női ének), Ignat P (gitár és basszus gitár), Alexander P (dobok) voltak és a játékuk a Demigod Recordings stúdióban került rögzítésre. Miguel Tereso keverte és maszterelte, de a hangzás elég tompára sikeredett. A művészkedős borítóért Ivan Gladkikh felel. A "Den Tapte Krigen" január 27-én jelent meg a Season Of Mist gondozásában.

9/10

chantik_photography_915820.jpg

Fotó: Chantik Photography

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3018047658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása