Rozsdagyár

TOP10 - Tíz rock/metal tartalomgyártó YouTube-on, akit érdemes követni

2023. április 02. - Chloroform Girl

yt.jpg

Ha tetszik ha nem, az idő rohan, a műfajok változnak, a hanghordozók evolválódnak, a zeneipar átalakul, és a zenei diskurzus is platformról platformra mászik. Ipszilon generációsként a kedvenc ilyen felületem pedig nem más, mint a YouTube. Mert lehet ugyan a pirosháromszöges honlapra kígyót-békát kiáltani, de rengeteg hibája mellett egy biztos: kitűnő táptalajt nyújt a különböző kultúrák és érdeklődési körök kiteljesedésére, valamint képviselőinek egymásra találására.

A felületen a semmiből nőnek ki a hozzánk hasonló arcok, akik aztán inspirálhatnak, oktathatnak vagy szórakoztathatnak minket, amihez éppen kedvünk támad. És ha valaki azt hitte volna, a rock/metal szubkultúrának nincsenek nagykövetei a YouTube-on, az tévedett.

Sokkal több időt töltök YouTube-on, mint amennyit anélkül be mernék vallani, hogy terápiára küldjenek, így mostanra az ajánlott videók és csatornák gyakorlatilag úgy idomultak hozzá az ízlésemhez, mint a gauchók lábára a csizma. Nem meglepő tehát, hogy a számomra ajánlott tartalom tele van útmutatókkal, feldolgozásokkal és különböző, metal tematikájú ismeretterjesztő, vagy csak simán szórakoztató videókkal. Ezek közül szeretnék most párat bemutatni, feliratkozók száma szerint növekvő sorrendben.

Figyelem, listámon nem veszem figyelembe együttesek, kiadók csatornáit, valamint nem foglalkozom a kizárólag oktatásra vagy feldolgozások készítésére szakosodott csatornákkal sem (előre is elnézést a Leo Moracchioli rajongóktól)! Valamint fontos leszögezni, hogy a felsorolt csatornák kivétel nélkül angol nyelvűek – tíz okkal több, hogy az ember nyelveket tanuljon.

10. _crustbag_

A listán a legkevésbé ismert, de mégis az egyik kedvenc tartalomkészítőm. A Z-generációs srác sötét, de mégis gyerekes humora üdítő a túlnyomóan milleniálisok által uralt műfajban. Crustbag csatornája elég sok igényt kielégít: mélyebb ismereteket szerezhetünk a legzajosabb, legismeretlenebb zenekarokról, foglalkozik zenekari merch-ek és albumborítók elemzésével, mentális problémákkal, de könnyedebb, kötetlenebb videókat is találunk a repertoárjában. Ha valaki szeretne lépést tartani a fiatalabb metalos generáció gondolkodásával és humorával, erősen ajánlom!

9. Farvann

El is érkeztünk listánk első európai tagjához. Farvann tartalma első sorban a black metal körül forog. Komolyabb témáktól kezdve, mint a nemzetiszocialista bandák kérdésének feszegetése, ismeretterjesztő videókon át egészen a párperces, szórakoztató szkeccsekig mindent megtalálunk ezen a csatornán: kellemes, ápolt hajú megjelenéssel és enyhe német akcentussal.

8. Pagefire

A norvég csatorna annyiban különbözik listánk többi tagjától, hogy itt egy egész csapat áll a kamerák előtt (hogy mögötte mennyi, azt sem náluk, sem a többieknél nem könnyű megmondani, de egy bizonyos feliratkozószám felett egy minimális stáb jelenléte elengedhetetlen). Az oldal főleg a „Hogyan készült” jellegű videók elkészítésére szakosodott, ahol a legkülönbözőbb underground metal műfajokat bontják alkotóelemeikre, majd rekreálják – a legszórakoztatóbb formában.

7. Become The Knight

Az amerikai Become The Knight nem más, mint az emberben a modern zenék hallgatása közben meg-megszólaló old school metalarc – és lássuk be, sokunkban van egy ilyen hang. A csatorna prog metalos házigazdája bevallottan zenei sznob, és csatornája ennek megfelelően véleményvideókat, kategorizálásokat, kritikákat tartalmaz. Ha valaki egy pohár whisky-t lötyögtetve szeretné magát egy kicsit a jelenlegi rockzenei színtér fölé helyezni, a Become The Knight valószínűleg meg fog felelni az ízlésének.

6. 2sich

Elérkeztünk listánk egyetlen női képviselőjéhez, de ne aggódjunk, 2sich nem pusztán azzal küzdötte fel magát ilyen előkelő helyre, hogy a metalszíntéren alulreprezentált nembe tartozik. Videóinak humora egyedi és szerethető, elsősorban gitárcentrikus témákat dolgoz fel a gitárosok mindennapi küzdelmeitől kezdve akusztikus Slayer-feldolgozásokon át egészen komoly feldolgozásokig. Tartalma fogyasztása erősen ajánlott.

5. Bradley Hall

A sorrend tökéletes, hiszen ez a youtuber több videóban is együttműködött listánk előző helyezettjével. Bradley Hall főleg rövid szkeccseket ad elő, és ő is első sorban a gitárosokhoz szól, de bőven van tartalma a húros hangszereken nem játszó rockzenerajongók számára is. Angol humor, brit akcentus, rettenetes haj, még rosszabb szóviccek: csak szeretni lehet ezt a srácot.

4. Nick Nocturnal

Nick tartalma első ránézésre felszínesnek tűnhet – elég sok reakcióvideót gyárt, ami vitathatatlanul egy fáradt műfaj. Viszont ő a túljátszott mimikán kívül szakmai kommentárt is nyújt a dalokhoz, arról nem is beszélve, hogy széleskörű hallgatósága miatt egy-egy szemlézett darab új rajongókhoz is eljuthat. Ezenkívül pedig bőven van saját gyártású tartalma, feldolgozások, kísérletezések, vagy beszélgetések olyan nevekkel, mint például Will Ramos a Lorna Shore-ból.

3. Kmac2021

A semmitmondó nevű, de annál érdekesebb tartalmat készítő skót humorista/zenésszel elértük a milliós nagyságrendű feliratkozóval bíró csatornák körét. Ehhez képest Kmac2021 videói enyhén szólva is kaotikusnak tűnnek, ha az ember a feltöltéseit böngészi: párperces véleményvideók, mémek, poénok, fantasztikus minőségű feldolgozások; van itt minden, mint a búcsúban. De a pirospozsgás, ropogós skót akcentusú Kiear McLaughlin humorérzéke páratlan, videóötletei egyediek, a szórakozás garantált.

2. Jared Dines

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Jared Dines a legrégebbi metalos youtuberek közé tartozik, az ehhez tartozó követőszámmal, és minőségi tartalommal. Gyakran készít olyan videókat, melyek a metal műfaji sajátosságain élcelődnek – különböző zenész archetípusok felvonultatásával, esetleg a kötelező breakdownok sablonosságára mutatásával – mindezt úgy, hogy közben egyértelműen ő is hatalmas metalrajongó, így az ember nem érzi azt, hogy rajta nevetnek, sokkal inkább azt, hogy vele. De készít saját zenéket, interjúkat, közreműködik több tartalomgyártóval és elismert zenésszel is. Bármit is csinál viszont, a minőség ezen a csatornán garantált.

1. Steve Terreberry

Stevie-T Jared Dines-hoz hasonlóan oszlopos tagja a YouTube metallal foglalkozó szűk rétegének. Főleg paródiákkal, szkeccsekkel, illetve alapvetően metalzenére épülő humorral foglalkozik, valamint rendkívül tehetséges gitáros is, ezt sem rejti véka alá csatornáján. Őszinte leszek; humora nem egészen vág össze az én ízlésemmel, de nem lett volna túl professzionális emiatt lehagyni a listáról egy ilyen fontos tartalomgyártót. Mivel azonban ezt a listát tíz olyan csatornáról akartam elkészíteni, akiket teljes szívvel támogatok, találtam egy kiskaput, hogy senki ne maradjon le, akit szeretek, jöjjön tehát a bónusz!

+1: Anthony Vincent

Anthony Vincent annyira népszerű, hogy az már majdnem mainstream. Nem véletlen – leggyakoribb formátuma, hogy közismert popdalokat ad elő különböző metalzenekarok stílusában, de olyan hitelességgel, mintha tényleg az adott zenészek bőrébe tudna bújni. Anthony lképesztően tehetséges énekes, és a videói minőségét sem adja lejjebb, minden feltöltését élmény nézni – ikonikus fürtjeiről és kackiás bajszáról nem is beszélve.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6918091762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása