Rozsdagyár

MARGARITA WITCH CULT - Margarita Witch Cult (2023)

2023. május 14. - chris576

hps262_margaritawitchcult-selftitled.jpg

Honnan máshonnan? Tehetnénk fel a kérdést, amikor megtudjuk, hogy a Margarita Witch Cult nevű sabbathista doom metal trió a legendás Black Sabbath szülővárosából, Anglia egyik legfontosabb ipari negyedeként számon tartott településéről, Birminghamből indult útjára.

A gyárak füstös, rideg tengeréből áradó atmoszféra mellé a hetvenes években gyökeret vert a Tony Iommiék által megkomponált ördögi fémzene is, egyáltalán nem meglepő tehát, ha egy birminghami lakos a Black Sabbath kulturális örökségét magába szívva hangszert ragad és az ősök által lefektetett alapokra építkezve zenekart gründol.

Április 21-én dobta piacra a srácok azonos című debütalbumát az efféle muzsikák felett gondosan bábáskodó Heavy Psych Sounds kiadó. A kilencszámos, alig több mint félórás nagylemez fő vonzerejét a változatosság adja, ami, valljuk be, nem éppen a doom műfaj legfőbb ismertetőjele.

A dalok nem csak a tempóváltások, de a dalszerzés szempontjából is jócskán kiemelkednek az átlagos doombandák produktumai közöl. A nyitó Diabolical Influence lassan zakatoló, tonnás súlyú Trouble-féle riffelése, a Death Lurks At Every Turn mindössze kétperces heavy metalos száguldása után egy "Sabbath Bloody Sabbath"-érás Sabbath-szerű riff döngöli a földbe a hallgatót a The Witchfinder Comes című darabban. Ebben a refrén és a gitártéma kettőse azonnan beleül a fülekbe és makacsan ragaszkodik az általa megszállt területhez.

A Be My Witch lábdobos kezdése eléggé ismerős (Run To The Hills), de a folytatás szerencsére nem a Maident majmolja. Az Annihilation motörheades tempóban hasít, majd mint a higany szalad át rajtunk a rövidke instrumentális szösszenet, a Time From Cyclops. Kimért bólogatásra késztető bivaly riffel tör utat magának a Lord Of The Flies, melyben rendkívül ízes hangszeres játéknak is fültanúi lehetünk.

Komor, veretes gitártéma adja az alapját a hömpölygős Aradia című instrumentális darabnak, az albumot pedig a doom metal oltárán áldozó Sacrifice zárja. Hamar lezavarják az anyagot, de legalább teszik ezt az ősök metódusa szerint.

Őrületesen jó bemutatkozás, nem csak a doom metal rajongóinak ajánlott. Azt hiszem, ezzel az anyaggal egy darabig még elleszek, nem fog csak úgy elsikkadni a követhetetlen megjelenés-cunami áradatában.

10/10

margaritawitchcult_main.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1718123698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása