Rozsdagyár

NAPALM DEATH - Harmony Corruption (1990)

Kedvencek temetője

2023. május 21. - chris576

a1190906168_10.jpg

Az 1981-ben(!) megalakult birminghami death metal/grindcore alapcsapat, a Napalm Death (a név az amerikai hadsereg által a koreai és a vietnami háborúban is bevetett bomba folyékony és gyúlékony alapanyagának súlyos égési sérülést okozó hatásából ered) jelenlegi felállását alkotó zenészek egyike sem alapító tag: a bandát Nicholas Bullen énekes-basszusgitáros, Simon Ockenheinem gitáros és Miles Ratledge dobos hozták össze a nyolcvanas évek elején.

A kezdetben hardcore/punkot játszó formáció korai számainak irányvonala köszönőviszonyban sincsen a csapat későbbi, akár a '80-as évek második felében, akár a '90-es években íródott szerzeményeivel. Sokat formálódott tehát a zenei vonal a működésüket megkezdő első évtized során. Tagok jöttek-mentek, közülük többen is komoly karriert futottak be különböző csapatokban, olyanok, mint például Lee Dorrian (Cathedral), Bill Steer (Carcass) vagy éppen Justin Broadrick (Godfesh).

A hardcore/punkból grincore-ra váltó Napalm Mark "Barney" Greenway énekes és Mitch Harris gitáros érkezésével kanyarodott rá a death metalra, akik mellett akkoriban Shane Embury basszeros, Mick Harris dobos és Jesse Pintado (RIP) gitáros állomásozott. Ezzel a felállással készült el a jelen cikkünk tárgya is, az Earache kiadó gondozásában 1990-ben megjelent "Harmony Corruption" című nagylemez.

A Napalm Death a legtöbb korabeli csapattal ellentétben nem véres-belezős tematika alapján írta a dalszövegeit, hanem a társadalmi egyenlőtlenségek, a vallási-ideológiai elnyomás és ehhez hasonló témakörök inspirálták és inspirálják a mai napig is a banda szövegvilágát.

A tizenegyszámos, negyvenegy perces "Harmony Corruption" meghatározó album a Napalm életében, ugyanis ezzel váltottak stílust, léptek ki az undergroundból, formáltak egy új arculatú csapatot. Barney karakteres, ám viszonylag könnyedén befogadható hörgése kiválóan passzol a hangszeresek által elővezetett zúzdákhoz.

Valamicske azért megmaradt a régi ízekből a Napalm zenéjében, de ezek valamelyest finomodtak. A szerzemények ezúttal is lényegre törő, intenzív zenei megoldásokkal operálnak, nem alkalmaznak komplex, technikás dolgokat. A nyitó Vision Conquest című darabban is letisztult, egyenesen áramló death metalt kapunk, karakteres, intenzív dobolással, fifikás gitártémákkal.

Kimértebb, gyilkos riffeléssel támad le minket az If The Truth Be Known, majd beáll egy hasonlóan áramló menetbe, mint az előző nóta. Az minden bizonnyal elmondható, hogy az anyag eléggé egységes, a dalok felépítése hasonló, azonban mégsem olvadnak egybe. A gitárok a tipikus death metalos témák mellett ontják a súlyos, fejrázós riffeket (például Unfit Earth), a dob-basszus tengely pedig inkább vadállat módon veri a taktust, mintsem a változatosságáról ad jelentést.

A Napalm Death megkerülhetetlen jelenség a maga műfajában, a mai napig is fáradhatatlanul ontják magukból az újabb és újabb korongokat, a minőségből pedig jottányit sem engednek (legutóbbi lemezük kritikája ITT olvasható). A "Harmony Corruption" egy darabka death metal-történelem, ha esetleg nem hallottad még, akkor itt az ideje az ismerkedésnek.

9/10

napalm_death_promo_1_1.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3918129538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása