Rozsdagyár

MÉLANCOLIA – HissThroughRottenTeeth (2023)

2023. augusztus 26. - Dazoll

nmelancolia_hissthroughrottenteeth_artwork.jpg

A Mélancolia az ismeretlenség fátyla alól bukkan elő, egy meggyötört lény. A sötétség hírnöke, aki a kétségbeesés, a szorongás és a nyugtalanító melankólia karmai közé szorult. Az újoncok határozottan megérkeztek és teljes mértékben nyomot kívánnak hagyni a színtéren, amit mi sem bizonyít jobban, mint a "HissThroughRottenTeeth" című bemutatkozó anyaguk.

A metalcore, hardcore és deathcore színtéren fellendülő Ausztrália legújabb üdvöskéje a Melbourne-i kvartett, a Mélancolia, akik erősen deathcore-ihletésű muzsikájukat keverik indusztriális és nu metal elemekkel. A 2022-ben rajtoló brigád nem tétlenkedett, egy kislemez után máris itt van a debütlemez és bele is csapnak a dolgok sűrűjébe.

A "HissThroughRottenTeeth" a születés, az élet és a halál kínzó történetébe meríti a hallgatókat. Egy bukott istenséget követ, akit egy isteni birodalomból taszítottak le és az a büntetése, hogy emberként reinkarnálódik, aki gazdag tudással rendelkezik, de teljesen megfosztották a hatalmától. Az album végigjárja az istenség nyomorúságos létének különböző szakaszait, aki arra van kárhoztatva, hogy az örökkévalóságig ismételje a fájdalmas ciklust.

Az album nyolc dala szépen felépített és igazán egyben van. A játékidő csupán harminchat perc, de mégsem mondható rövidnek, sőt annyira intenzív és tömény, hogy sokkal többnek is érződik, bőven van benne tartalom és mondanivaló.

A nyitó Horror Ethereal nem csak a hangulatot adja meg a lemezhez, de a kellő löketet is, mert innen indul útjára a történet és az a briliáns játék, mely végigkíséri a korongot a záró …a cold static eulogy című tételig. Nincs értelme a dalokat külön elemezni, mindegyik egy kíméletlen úthenger, de ugyanakkor mindegyikben megbújik valami kis finomság, jelezvén, hogy a srácok tudják, mit csinálnak és teljesen eltökéltek, hogy rájuk bizony emlékezni kell. A számlista jól átgondolt, az elejétől a végéig kellemes az utazás. Feszültséget, hangulatot és rettegést teremt, és soha nem hagyja unatkozni a hallgatót.

A "HissThroughRottenTeeth" szinte tökéletes bemutatkozás, érződik a srácokban a tűz, a szenvedély és az ambíció. Két nagyhatalmú kiadó is beállt a hátuk mögé és a Thy Art Is Murder társaságában debütáltak élőben, így minden bizonnyal a helyes úton haladnak. A fő kérdés itt az lenne, hogy hány olyan lemezre van még szükségük, hogy nevük örökre beíródjon a metalzene történetébe és a nagyokkal emlegessék őket egy lapon?

Egy szónak is száz a vége, a Mélancolia brutálisan erős bemutatkozást tett le az asztalra, amire csak azért nem adok maximális pontszámot, mert kicsit több fogódzkodót, több támpontot elvártam volna a dalokban, hogy még karakánabbak legyenek, mert némelyik dal egybecsúszik, de így sem von le ez semmit a banda érdemeiből.

A lemez hangzása kiváló, úgy szól minden, ahogy ma szólnia kell egy metalanyagnak. A borító igazán művészire sikeredett, szépen passzol a koncepcióhoz. A "HissThroughRottenTeeth" április 21-én jelent meg a Greyscale Records (Ausztrália és Új-Zéland) és a Nuclear Blast (a világ többi része) gondozásában.

9/10

nme_lancolia_hysteria_slider.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3818201673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása