Rozsdagyár

NERVOSA - Jailbreak (2023)

2023. október 04. - chris576

1159447.jpg

A 2010-ben Braziliából elstartolt, kizárólag hölgyekből álló thrash metal formáció, a Nervosa története meglehetősen viharosnak mondható: az alapító gitáros, Prika Amaral körül ugyanis oly mértékben cserélődnek a hangszeresek, hogy szerintem már ő maga sem tudná felsorolni, hogy hányan is játszottak pontosan a tizenhárom éve működő csapatában.

A Rozsdagyár hasábjain többször is hírt adtunk a Nervosa háza táján lezajlott eseményekről, a tagcserékben érintett egyes személyek rövid nyilatkozataival együtt. Mivel ez ügyben nem ástam elég mélyre, nem foglalok állást abban, hogy szerintem ki vagy mi az okozója ennek az átjáróháznak, egy azonban biztos: a banda, mint mindig, most is hozza a minőséget.

A Napalm Records gondozásában szeptember 29-én megjelent "Jailbreak" című korong a Nervosa ötödik soralbuma (előző anyaguk kritikája ITT olvasható), lássuk, milyen lett! Nem vonom kétségbe, hogy a korábbi tagok közül is biztosan voltak, akik nemcsak hogy a megfelelő szakértelemmel pengették a négyhúrost vagy éppen püfölték a bőröket, a komponálás terén is remekeltek. Ennek ellenére számomra az a kép rajzolódik ki, hogy mivel óriási minőségbeli hullámzásról nem nagyon beszélhetünk a lemezeik tekintetében, valószínűleg ez a megbízhatóság nem kis mértékben Prika szakértelmének tudható be.

A Nervosában a vokalisták is rendre lecserélődnek, az új lemezen a zenekarvezető vállalta magára az énekesi feladatokat a gitározás mellett. Szükségmegoldás vagy sem, hátrányukra nem vált, az egyszer biztos. Prika erős, karakteres hangja kiválóan összecseng gyilkos gitártémáival, van egy olyan érzésem, hogy a jövőben is ő marad a mikrofon mögött.

Prika mellett jelenleg Helena Kotina (gitár), Hel Pyre (basszusgitár) és Michaela Naydenova (dobok) alkotja a Nervosa tagságát. A dalszerzésbe egyébként ők is belefolytak, de az új album producere, Martin Furia (Destruction) is fel van tüntetve, mint társszerző. A bő háromnegyed órába beleszuszakolt tizenhárom dal mindegyike méregerős thrash metalt lövell ki magából, a lemez úgy izzik, akár egy kohó.

Mindegyik számnak megvan a maga nagy pillanata: a nyitótételben (Endless Ambition) a pengeként hasító gitárszóló, a Suffocare horzsoló riffjei, ugyanitt Prika öblös hörgése, a szögelős Seed Of Death melodikus felvezetése, a címadó kiváló ritmusképlete, a Maiden-jellegű ikergitár, valamint a szóló, a Sacrifice refrénje alatti gitármelódiával szinkronban gyaluló riffelés, a Gary Holt vendégszereplésével kiegészült When The Truth Is A Lie még gyilkosabb húrtépése vagy az Infected Rain énekesnőjével közösen előadott Superstition Failed kiművelt gitárszólója.

A Gates To The Fall death metalos vizekre evez, az Elements Of Sin amolyan death/thrash hibrid, a záró Nail The Coffin pedig hamisítatlan, vegytiszta thrash metal, egyben méltó lezárása a lemeznek (megkockáztatom, hogy egyenesen az album legjobb nótája).

Prika Amaral és zenekara nemcsak a brazil thrash metal színtér meghatározó bútordarabja, de a nemzetközi vérkeringés egyik legfontosabb artériája. A "Jailbreak" pedig  bepozicionálta magát az év végi kedvencek közé.

9,5/10

nervosa_2023.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9418227883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása