Rozsdagyár

BALASHTOTH - Anti-Life EP (2023)

2023. november 11. - chris576

394797936_338516488698024_2265819815408594695_n.jpg

A hazai dallamos death metal vonal egykori zászlóshajója, a mosonmagyaróvári Casketgarden gitárosa, Tóth Balázs, azaz BalashToth egy ötszámos EP-vel rukkolt elő, mely a streaming-szolgáltatók felületein debütált november 2-án "Anti-Life" címmel.

Mivel a Casketgarden már egy bő évtizede befejezte működését, Balázs különböző projektekbe fogott, ezeknek jelenleg főként a YouTube-csatornája ad teret. Nemrégiben saját dalok is rögzítésre kerültek, melyeknek elkészítésében egy Deathmetalvoicer néven futó japán énekes is segítségére volt Balázsnak.

Az EP tartalma a következő: a ÷Condemnation nyitja a sort, mely egy lendületes, sodró tempójú dal, leginkább az At The Gates és a késői Carcass keresztezéseként tudnám jellemezni, melyre az énekes enyhén Jeff Walkeres vokálja is ráerősít. Ez egy piszkosul jól megírt és feljátszott darab, nagyon erős gitárszólóval.

Balázs egyébként a gitárszólók mestere, a nemrégiben megjelent hazai Mutilation Case debütalbumára is feljátszott egy-két kiváló szólót (erről ITT olvashatsz kritikát). Omega címen fut a következő nóta, mely egy lassabb tempójú darab, vérbeli doom/death egy kis In Flames-jelleggel. Az a helyzet, hogy ezeket a hatásokat nem csak én hallom ki Balázs dalaiból, hanem ő maga is elismeri, hogy főként ezen csapatok nyomvonalán alkot. Amivel egyébként nincs is probléma, hiszen egyrészt nem másolja őket, másrészt pedig olyan érzékkel komponál, hogy azt tanítani kellene.

Harmadikként egy gyönyörű akusztikus-instrumentális szerzemény, a Jazmin Skies következik, majd az első két dal ének nélküli verziója zárja a sort. Annyira jól sikerültek ezek a nóták, hogy egyenesen könyörgünk Balázsnak egy teljes nagylemezért. Ezen a vonalon kevesen alkotnak hazánkban, Balázs ráadásul világszinvonalon tolja, szóval remélem, hogy ez az EP csak afféle étvágygerjesztőként szolgált és a jövőben nagylemezekkel bombáz majd minket. Az étvágyat mindenesetre meghozta, az egyszer biztos.

Sokat gondolkodtam azon, hogy érdemes-e beszámolót írni az anyagról, hiszen mindössze három új dalról van szó, melyekből kettő korábban már kijött előzetesként, de az a helyzet, hogy így talán még nagyobb figyelmet kap majd az EP. Balázs teljességgel megérdemli, köszönjük neki ezeket a dalokat!

10/10

toth_balazs_1_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3518256275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása