Rozsdagyár

I BLEED LAVA - The Flames Want Us All EP (2023)

2023. december 31. - chris576

a1464783753_10.jpg

Mint ahogyan azt a nemrégiben posztolt szerkesztőségi éves kedvenceinket összesítő Top10-es listánkról szóló cikkünkben is kifejtettük, az idei esztendő szerényebb kínálatot terített a hazai metalbandák nagylemez-megjelenései kapcsán, viszont készült egy-két olyan EP is, melyek annyira jól sikerültek, hogy igazán megérdemelnek egy rövidebb ismertetőt a hírrovatban már közölt promóciós standard mellett.

Az ex-Casketgarden-gitáros Tóth Balázs fémjelezte "Anti-Life" is csak azért nem kerülhetett fel az év végi kedvencek közé, mert szimplán csak EP (kritika ITT), de ugyanerre a sorsra jutott a budapesti atmoszferikus sludge/doom/death/ duó, az I Bleed Lava " The Flames Want Us All" című anyaga is. A minőség mindkét esetben megkérdőjelezhetetlen.

A Sági János gitáros (ex-MindControl) és Kéményes Péter énekes (Bury What's Left, Dreadwolf) alkotta banda amolyan Neurosis találkozik a Crowbarral típusú muzsikát játszik: sötét tónusú, nyomasztó és rendkívül szigorú fémzene ez, melyhez az inspirációt János súlyos magánéleti megpróbáltatásai szolgáltatták.

Ilyen súlyos és zord anyag nyilván nem születhet meg egy harmonikus életút során, az extrém metal táptalaja a szenvedés, a keserűség, a csalódás, a gyász és még sorolhatnám. A zenész kiadja magából, a hallgató erőt merít belőle. Terápia, szórakozás, művészet.

Transzba hajló suttogós ének és gitármotívumok váltják egymást a pörölyként lesújtó barbár riffekkel a több mint hétperces Obitvs című számban. Péter bivalyerős hörgése rendesen odavág, ahogyan a hangszeres részek is (külön kiemelném a szénné torzított basszust). Az atmoszferikus For Those Who Really Know The Truth folytatja a sort, melynek súlya szinte agyonnyomja az embert.

A Colors Of Hellben brutális riffözön zúdul ránk, óriási a presszió. Aztán itt van még a Fire Changes Everything, melyet a vérbeli doomos gitármelódiák emelnek a magasba. Nincs hiányérzetem, mind a négy szerzemény nagyon rendben van. Tökéletes bemutatkozás, az I Bleed Lava pedig máris a 2024-es év egyik reménysége a számomra.

10/10

i_bleed_lava.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4218292185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása