Rozsdagyár

AC/DC - Az AC/DC két kulcsfontosságú tagja nélkül tér vissza!

2014. november 15. - Kovenant

AC/DC

A Rolling Stone amerikai rockzenei szaklap első alkalommal szólaltatta meg Angus Young és Brian Johnson AC/DC tagokat az új albumot megelőző gondokról és a jövőbeni tervekről. A cikket egy az egyben közöljük.

Az első problémák akkor jelentkeztek, amikor az új album, a Rock or Bust felvételei megkezdődtek Vancouver-ben idén tavasszal. A banda dobosa, Phil Rudd 10 napot késett a stúdiózásról. "Egyszer úgy volt, hogy jön, aztán nem, aztán megint mondta, hogy jön." mondta Angus. "Nem olyan csapat vagyunk, akik szeretnek várakozni." Egy ponton Brendan O’Brien producer elvesztette a türelmét, és azt mondta, hogy Rudd-nak még egy esélye van arra, hogy végre megjelenjen. „Ha péntekre nem lesz itt, akkor más dobost keresünk.”

Rudd persze megjött, és ahogy Young megjegyezte: "rendben fel is dobolta a lemezt." De a gitáros kénytelen volt hozzátenni: "Láttam már őt jobb formában is. Nem az a Phil volt, akit ismertünk, akit az utolsó turnénk befejezésekor láttunk. Nagyon elengedte magát.” Októberben Rudd kihagyta Londonban az AC/DC promóciós fotózását és a két klip forgatását, majd november 6-án letartóztatták új-zélandi otthonában annak vádjával, hogy bérgyilkost akart felfogadni két ember megölésére. A vádat azóta ejtették bizonyíték hiányában. De Rudd-ot továbbra is vádolják gyilkossággal való fenyegetéssel, valamint metamfetamin és marihuána birtoklásával.

Sajtóközleményében az AC/DC határozottan kijelentette, hogy készek a dobos nélkül is turnézni: „Phil távolléte nem fogja befolyásolni az új albumunk megjelenését és a jövő évi turnét.” Young ezt meg is erősítette egy interjúban Phil letartóztatását követően egy héttel: "A dobos helyzete még kérdőjeles. De mindenképpen turnézni fogunk.” A gitáros bevallotta, hogy teljesen elképedt és ledöbbent a Rudd-ot ért vádak mértékén és jellegén. „De a problémáink már jóval azelőtt elkezdődtek. És úgy döntöttünk, hogy továbbmegyünk.”

AC/DC

Young persze az AC/DC-t érintő még nagyobb gondra utal: Malcolm Young elvesztésére. Angus Young bátyja, a banda vasakaratú ritmusgitárosa és főnöke, demenciában (öregkori szenilitásban) szenved és Ausztráliában, egy meg nem nevezett idősotthonban ápolják. A 61 éves Malcolm nem játszik az új albumon és végleg visszavonult az AC/DC-ből, melyet testvérével, Angus-szal alapított Sydney-ben 1973-ban. Ezzel Angus – aki 59 éves és még mindig végigszántja a színpadot, ha kell -, Brian Johnson énekes, Cliff Williams basszusgitáros és az új 58 éves ritmusgitáros, Stevie Young helyzete igen bizonytalanná vált. Johnson azonban azt mondja: „Mal mindig azt akarta, hogy nyomjuk tovább a zenét. És én nem fogok nemet mondani.”

"Ez a dolog valójában már sokkal régebben elkezdődött.” mondta Angus, aki először beszélt nyilvánosan Malcolm állapotáról egy októberi beszélgetés során. „A szimptómák – memória- és koncentrációzavar – már az utolsó album, a 2008-ban kiadott Black Ice előtt megjelentek. De Angus elmondása szerint Malcolm még tudta, hogy mit akar csinálni. „Egyszer megkérdeztem tőle, hogy biztos velünk akarsz tartani? És ő azt mondta, hogy „A francba, persze!” Malcolm, ahogy Angus jellemzi, „szereti befejezni, amit elkezdett”.

Angus azt is elmondta, hogy Malcolm már kezelés alatt állt az AC/DC utolsó turnéja során 2008 és 2010 között. „Igen jó kezekben volt, nagyon jó orvosi kezelést kapott.” Angus arról is beszélt, hogy „Malcolm-nak egy csomó dolgot újra kellett tanulnia, többek között azokat a riffeket is, melyek az AC/DC legnagyobb számait alkotják. Ez igen furcsa volt a számára, de ő mindig nagyon magabiztos és határozott srác volt és együtt ez is sikerült.”

Malcolm jelenléte azért kézzelfogható a Rock or Bust albumon. A 11 dal szerzőjeként Young-Young van feltüntetve és a számokat Angus olyan gitárrészekből és riffekből alkotta, melyeket ő és Malcolm korábbi AC/DC lemezek felvétele során halmozott fel és még nem kerültek felhasználásra. Angus azonban az új anyagot nem játszotta el Malcolm-nak a munka során. "Amilyen állapotban volt, ennek nem lett volna túl sok értelme.” Segítséget végül egy másik bátyjától, George Young-tól kapott, aki a hatvanas évekbeli ausztrál rockbanda, az Easybeats tagja volt és társproducerkedett a korai és néhány későbbi AC/DC albumnál. Angus azonban azt mondta: „A döntést végül egyedül, magadnak kell meghoznod: mi a fenét csináljak?” Ő és Malcolm, akik a skóciai Glasgow városában születtek és Sydney-ben nőttek fel, ezt a kérdést 1980-ban, akkori énekesük, Bon Scott halálakor már egyszer megválaszolták: bevették a csapatba az angol Brian Johnson-t és elkészítették a világ egyik legnagyobb albumát, a Back in Black lemezt. Most viszont, 2013 végén Angus Stevie-hez fordult, aki legidősebb bátyjuk (akit szintén Stevie-nek hívnak) fia. Stevie korábban már helyettesítette Malcolm-ot az 1988-as turné észak-amerikai állomásain. Malcolm akkor alkoholelvonóra ment saját elhatározásából.

Angus, Malcolm és Stevie srácként igen közel álltak egymáshoz, együtt jártak iskolába Ausztráliában és később Malcolm néhány demón is producerkedett Stevie különböző bandáinál. „Angus elmesélte, hogy mi a helyzet Malcolm-mal.” mondta Stevie. „A banda már nem lehetett és lehet az, ami korábban volt, soha. Ez egyszerűen lehetetlen.” Stevie, aki Birmingham városában él Angliában, elrepült Ausztráliába, hogy meglátogassa Malcolm-ot. „Hogy a saját szememmel lássam a dolgot. Mal fizikailag igen jó erőben van.” mondta. „De nem hiszem, hogy képes lenne még valaha turnézni.” 

"Szörnyű és nagyszerű is volt egyszerre.” mondta a 67 éves Johnson az új album elkészítéséről. „Angus biztos nagyon furcsán érezhette magát Malcolm jelenléte és segítsége nélkül.” De Brian Johnson visszaemlékezett arra, hogy egy este meglátogatta Stevie-t a hotelszobájában, aki ott ült a gitárjával, dolgozott, tanulta a dalokat és a riffeket. "Elképesztő munkát végzett, hogy megfeleljen az elvárásoknak.”

"A legfontosabb dolog az AC/DC-vel kapcsolatban a gitárok összjátéka és egymáshoz való viszonya.” mondta a producer, O’Brien. „Stevie ezt meg is értette. Ugyanazokat a gitárokat vette elő, ugyanazzal a gitárhangzással.” Cliff Williams, a 64 éves basszusgitáros szerint ez alapvető fontosságú volt. „Stevie a Young család része. A vérében van a rock. És ez hallatszik is.”

Minden más, ami az AC/DC-re vár még, beleértve az új albumot és a turnét követő dolgokat, a banda jövőjét is, Angus-on áll. „Ez Angus szenvedélye, de most nincs itt Malcolm, akire támaszkodhatna.” mondta O’Brien. „Egy pontnál azonban döntenie kell: tovább akarom-e folytatni vagy inkább abbahagyom az egészet.”

Malcolm még nem hallotta a Rock or Bust albumot. „Persze még mindig szereti a zenét.” mondja Angus. "Imádja Chuck Berry-t, Buddy Holly-t és gondoskodunk arról, hogy ez ott is legyen nála.” De Angus – ha kell, Phil Rudd nélkül – turnézni akar, elkészítette a lemezt, mindezt a bátyja elképzelései és elvárásai szerint. „Nézzék, még az ismert egészségügyi problémáival együtt is, de Malcolm addig turnézott, amíg már nem bírta tovább.”

Rudd letartóztatása „hatalmas csapás mindannyiunknak” ismerte el Angus. De megismétli: „mindenképpen turnézni fogunk. Efelől ne legyen kétség.”

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9710420888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása