Rozsdagyár

BORNHOLM - Primaeval Pantheons (2016)

2016. december 22. - Kovenant

bornholm_cover.jpg

Negyedik soralbumához érkezett a Sallai Péter vezette magyar pagan/black metal csapat, a Bornholm: december 2-án jelent meg a "Primaeval Pantheons" a Massacre Records gondozásában. Ez egyben kiadóváltást is jelentett, de ezt már megszokhattuk, mivel a banda folyamatosan cseréli le a lemezistállóit, bár kétségtelen, hogy a mostani német cég talán a legpatinásabb az eddigiek közül. Reméljük, ez a promócióban és a terjesztésben is érezteti majd hatását, mert a zenei tartalom megérdemelné.

Érdekes alstílus a pagan metal: tulajdonképpen dallamos, epikus black metalról van szó, melybe a zenekarok előszeretettel csempésznek folkos dallamokat (ne autentikus népzenére gondoljunk, hanem amolyan világzenés hátterű, igazából egyetlen konkrét néphez sem köthető elegyre, melyhez talán a skandináv/germán dallamok állnak a legközelebb), de a lényeg a szövegvilág. A kereszténység Európában történt térnyerését megelőző mitikus kort próbálják megidézni, elsősorban ismét a skandináv/ógermán mondavilág alapján, de bőven befér még ide az okkult, no meg a H.P. Lovecraft amerikai horror/fantasy szerző által megénekelt, történelem előtti szörnyek birodalma is.

Természetesen ez színtiszta eszképizmus, mind a zene, mind pedig a dalszövegek terén, de nincsen ezzel semmi baj. Az egész poszt-posztmodern popkultúránk egyre inkább efelé tart: elég ehhez szemügyre vennünk a mozik kínálatát (szuperhősfilmek minden mennyiségben), a videojátékok és a különböző közösségi oldalakon felénk áramló álhírek totális térnyerését. Ha már a legókockákból a Millennium Falcont megépítő negyvenöt éves fiatalembert művésznek hívják, miért ne lehetne ősi istenekről, mitikus, sosemvolt szörnyekről és titkos tudásról énekelni?

A stílus zászlóvivője és talán a legmagasabb színvonalon alkotó csapata a finn Moonsorrow (lemezkritika ITT), de a Bornholm zenéjére a norvég black metal színtér alapbandái, az Emperor és az Enslaved is jelentős hatást gyakoroltak. A nyitó Eye Of Knowledge képében azonnal egy igen jellegzetes Ihsahn-riff érkezik és tulajdonképpen a dal szépen be is vezeti az egész album hangulatát.

Ezzel el is érkeztünk minden pagan metal album alapkérdéséhez, azaz az atmoszférateremtő képességhez. Ugyanis ezen áll vagy bukik a hasonszőrű csapatok teljesítménye: enélkül merő pozőrködés minden sárkányfejes lemezborító és szigorú tekintetű zenekari fotó. Szerencsére a Bornholm mindenféle stúdiós hókuszpókusz, klisés és giccses bejátszott csatazaj, rikoltozás meg szakmányban érkező filmzenés betét nélkül, csuklóból meg tudja ezt oldani, mégpedig pusztán a dallamok révén.    

Az Enslaved-hatás leginkább az Old című tételben sejlik fel, ahol a tiszta ének és a szinte progresszív melódiák uralják a szerzeményt. Másik kedvenc számom az Atavism, amelynek középrészétől az a fantasztikus, középtempós riff veszi át a dallamvezetést, egészen hideglelős hangulatig juttatva a nótát. A Runes Of Power verzerészét viszont kissé sablonosnak érzem (számtalan pagan banda élt már ezzel a dallammal), szerencsére a dal felépítése révén ezt hamar elfeledjük, mert itt is szépen fut ki a csúcspontig a dal.

Kilenc tétel bő ötven percben: nekiülős album ez tehát, de talán a stílus rajongóinak mondani sem kell, hogy ez nem egyszeri fogyasztásra szánt muzsika. Kifejezetten igényli az újra- meg újrahallgatást, mert a gitármunka, a szólók, a riffek csak sokadjára adják meg magukat: elsőre talán az egész egy hatalmas, beláthatatlan sziklamonstrumként magasodik elénk, de köszönhetően a számtalan, néha kifejezetten heavy metalos riffnek vagy díszítésnek, hamar megbarátkozhatunk az egyes tételekkel (a March Of Saturn azonnal a fülünkben ragadó, furcsán fojtott alapriffje például ilyen).

Egyetlen megjegyzésem lenne csak az anyaggal, mint egésszel kapcsolatban: talán a Bornholm túlságosan ragaszkodik a stílus mára már kikristályosodott sémáihoz és dallamvilágához. Az előrelépés iránya a fentebb már említett Old című tétel lehetne, ahol bátran mertek elrugaszkodni a bevett fordulatoktól és sikerült valami egészen varázslatosat létrehozniuk. Ettől eltekintve a "Primaeval Pantheons" albumot a stílus rajongóinak, de minden rockzeneszeretőnek csak ajánlani lehet.

9/10

bornholm_band.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7612067563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása