Rozsdagyár

HANGYA 50 - Maratoni születésnapi koncert, interjú az ünnepelttel

2017. május 16. - Rock n roller

17952530_732941576879945_5042781159682762872_n.jpg

Május 26-án a Barba Negra Trackben egy nagyszabású koncerttel ünnepli 50. születésnapját Lévai Hangyássy László (becenevén Hangya). Felép a Sing Sing, a Zorall, a Magazin, a Zero-G, a Ramones Mania, a PoP84 és még sokan mások. Az exkluzív, többórás koncerten rengeteg barát és pályatárs lesz a vendégek között- Ebből az alkalomból készítettünk interjút az ünnepelttel.

Azt tudjuk, hogy 50 évvel ezelőtt születtél, de mesélnél nekünk a gyerekkorodról?

Ahogy könnyen vissza lehet számolni, 1967-ben születtem és Százhalombattán nevelkedtem. Gyerekkoromban két dolog érdekelt csak, a sport - kenuztam - meg a zene. Klasszikus zeneiskolába jártam, majd később váltottam basszusgitárra. Gyakorlatilag Százhalombatta egy kis közösség volt. Imádtam, hogy mindenki mindenkit ismert. Egy tízezres kisváros. Amikor más azt mondja vidéken, hogy felmegyek Pestre, mi azt mondtuk, hogy bemegyünk Pestre. Egyébként most Csepelen lakom, itt szintén ezt mondjuk.

Olyan szerencsés helyzetben voltunk, hogy hasonló ívású zenekar, mint amiben én játszottam, mindig volt 4-5. Százhalombattán volt egy Szép István nevezetű úr, aki ezeket a zenekarokat összefogta művelődési ház szinten, és évente többször volt egy közös megmérettetés, ahol el lehetett egymástól lesni dolgokat. Meg természeten a zenekarok egymás között cserélgették a tagokat. Így alakult ki a végén egy ütős formáció, ez volt a Magazin zenekar. Majd egy névváltozást közvetően ez lett a Sing Sing. Az ős-Sing Singben Tobola Csaba dobolt, Kun Péter - aki 25 éve hunyt el - gitározott, Csordása Levente énekelt, Csarnoki Anti gitározott, és én basszusgitároztam. Gyakorlatilag minden egyes tag nagyon komoly dolgokat tett le az asztalra.

Ők mind százhalombattaiak voltak?

Igen, mindannyian százhalombattaiak voltak. Aztán ahogy széthullott a katonaság révén, átalakult, így jött létre a mindenki által ismert Sing Sing zenekar, az Abaházi testvérekkel. Majd' 10 év működés során abszolút megjártuk a csúcsokat, a Halál a májra című slágert a mai napig mindenhol ismerik, rengeteget játszottunk, de ’99-ben feloszlott a zenekar. Akkor már emberileg is, siker szempontjából is vesztettünk úgymond a népszerűségünkből.

Akkor elkezdtem zenekarokkal foglalkozni, illetve már előtte is, de akkor már hivatalosan mint Hangya Produkció. Így csináltam a Junkies, illetve a Hooligans zenekarokat. Majd 2002-ben megalakult a Zorall, mely a mai napig működik. És május 26-án gyakorlatilag az elmúlt 30 év zenei produkcióiból lesz egy "kis" 4-5 órás koncert. Gyakorlatilag minden hadra fogható zenekarommal pár dal erejéig bemutatkozunk, és lesz két nagy koncert: a Sing Sing, illetve a Zorall. A végén pedig egy after show, ahol egy kicsit más aspektusból játszunk ezekkel a zenészbarátokkal. Hogy egy ilyen rövid tőmondattal válaszoljak az első kérdésedre (nevet).

Volt annak idején a Sing Sing tábor. Azt te kezdted el szervezni?

Azt gyakorlatilag én álmodtam meg, és a Sing Sing végéig csináltuk is. Majd amikor vége lett a Sing Singnek és elkezdtem a Junkies, Hooligans zenekarokat menedzselni, akkor értelemszerűen Junkies-, Hooligans tábor lett belőle. Majd utána jött a Zorall Sörolimpia, gyakorlatilag tizedik éve.

Barbaró Attilával közösen csináltátok a Ramones Maniát, a Zorallnak pedig van a "Ramonia" című albuma. Gondolom, adta magát, hogy mindketten szerettetek volna egy ilyen albumot. Akkor még működött a Ramones Mania?

Akkor lehet, hogy mi már picit pihentettük. Gyakorlatilag mondhatjuk, hogy a zenekarban szinte mindenkinek az ős-Ramones volt az első zenei élmény. Talán még gitáron is ezeket pengettük. Csináltunk egy kísérleti dalt, a Kedvencek temetőjét, a Pet Sematary-t, illetve megcsináltuk a Somebody Put Something in My Drinket, a Valaki valamit kevert a piámba átiratot. És ez annyira bejött a közönségnek, hogy elgondolkoztuk, mi lenne, ha megcsinálnánk egy teljes albumot? Azt tudni kell, hogy a Ramones borzalmas trehány lemezeket csinált. Szarul volt feljátszva, szar volt a felvétel eleve, régi is volt, és mi úgymond a 2010-es éveknek megfelelően kicsit feszesebbé tettük a dalokat. Csináltunk mindegyikre szöveget. Ezt nagyon szeretik, platina lemez is lett. A mai napig keresik. Sőt, mai napig, ha hazamegyek, az az első, hogy postáznom kell egyet-kettőt.

Ez a legnépszerűbb lemezetek?

Ezt így nem mondanám, hogy a legnépszerűbb. Ez másmilyen. Próbáltuk a kört kibővíteni, hogy legyen ugyanúgy mint a Ramones, egy kimondottan ’80-as évek popzenéi, de ez annyira nem jött be, úgyhogy arról le is tettünk. Hála Istennek van ötlet bőven, három-négy lemezre való.

Ez amúgy hogy működik? Ha valakinek eszébe jut, hogy ezt vagy azt a slágert fel kellene dolgozni, hogy döntitek el, milyen zenét tegyetek alá?

A tavasz, nyár, ősz a gyűjtőmunkáé. Otthon mindenki saját magának feldemózza, és amikor összegyűlik elegendő, év végén elkezdjük próbálgatni. Illetve közben a buszban mutogatjuk egymásnak. Egymás dalait kiválóan le tudjuk fikázni (nevet). És januárban elkezdünk próbálni. Végül a harminc-negyven-ötven dalból a legjobbakat megtartjuk. Ha mindegyiket jónak ítéljük, akkor vagyunk nagy bajban, mert akkor dupla lemezt kell kiadnunk. Ilyen már többször volt a zenekar életében. Például az előbb említett "Ramonia" albumon is harminchat dal jött össze. De nem akartunk mi ennyit feltenni, csak egyszerűen nem volt szívünk egyiket sem dobni. Ráadásul csak harmincnégy van rajta, két dal, az Animal Boy, meg nem is tudom melyik másik, nem is került fel rá. Még nem is hallotta senki.

Úgy hallottam, hogy 2009-ben lett volna lehetőség egy 20 éves jubileumi Sing Sing koncertre, de az Abaházi-testvérek miatt ez meghiúsult.

Gyakorlatilag Csaba az utolsó pillanatban visszalépett. Lett volna még 2-3, már majdnem meghirdetett koncertlehetőség. És akkor döntött úgy a zenekar, hogy akkor inkább keres egy másik énekest, és akkor jött a képbe Sipos Tomi, 2013-ban, miután ez három-négy évig érődött.

A Rock’ n Roll Swindle létrejöttére nem volt némi hatása ennek, hogy nem jött össze a Sing Sing újjáalakulása?

A Rock’ n Roll Swindle pontosan emiatt alakult, abban az időszakban pont nem volt sem Sex Action, sem Sing Sing, az Action sem volt, Dance zenekar már csak a Dirty Dance volt, Junkies zenekar az mondjuk éppen volt, de így öten szerettünk volna valamit csinálni. És jópofa dolognak tűnt, hogy Rock’ n Roll Swindle néven a régi dalainkat játszottuk. Ez Budapest-szinten a mai napig működik, évente egyszer a Rock Star Meetingen.

A közönség részéről nem lenne rá igény, hogy többször játsszatok?

Így, hogy jelen pillanatban minden egyes formáció, amiben játszottunk, működik, most nincs túl nagy attrakció benne szerintem. Talán a jövő évi Sörolimpián fel fogjuk léptetni. Illetve évente egyszer megtartjuk, mert az úgy működik.

Úgy tudom te vezeted a turnébuszt. Hogy alakult ez ki?

Én nem iszom alkoholt, meg eleve én vezetem a zenekari dolgokat is. Egyébként meg halálosan unatkoznék a buszban (nevet). Ez így alakult. Már a Sing Singben is majdnem mindig így volt. Engem ez szórakoztat. Volt többször, hogy átadom valakinek, de senki nem vállalta.

Azt tudjuk, hogy Bence fiad is zenél. Ő is fel szokott lépni a Zorallal. A család többi tagjáról megtudhatunk valamit?

Két fiam van. Remélem. Ennyiről tudok (nevet). Érdekes, hogy a két gyerek teljesen különbözik egymástól. Bence tizenegy-két éves kora óta velünk játszik. Benne van a Zorall produkcióban. Nekem nagyon sokat segít a szervezésben is. És ami nagyon fontos, hogy 13 éves kora óta tudja helyettesíteni bármelyik gitárost. Weisz Kicsit is, Barbaró Attilát is. Már közel 10 éve ő a jolly joker a zenekarban. A kisebbik gyerek, Botond egy évig járt zongorázni, de azt mondta őt nem érdekli ez az egész. Csak a sport, a bunyó és a foci. Kick boxol, elég sikeres benne. Fociban is sikeresnek mondható, a Bozsik kupákat négy éve folyamatosan nyeri. Itt Csepelen játszik, az iskolai csapatban.

Szabadidődben milyen zenét szoktál hallgatni?

Abszolút eklektikus zenei ízlésem van, hangulattól függően. Most jelen pillanatban valami kemény Slayer lemezre vágynék, de hála Istennek itt a buszban nagyon komoly zenei felszerelés van, és minden zene megtalálható egy végtelenített memóriakártyán (nevet). Mindig attól függ, milyen hangulatom van. Az ember ebben a korban oké, hogy nyitott egy kicsit az új dolgokra, de azért a szívét mindig megmelengeti a fiatalságának a zenei világa. Nagyon szívesen hallgatom a ’80-as éveket. Az tök mindegy, hogy pop vagy rock zene.

A fiatalokat mennyire követed? Van olyan zenekar, akiben látsz fantáziát?

Vannak fiatal zenekarok, de azért a zenei stílus majdnem hogy körforgásban van. Újat nekem már nem nagyon tudnak mutatni. Maximum egy kicsit összemixelődik valamivel, de gyakorlatilag minden zenének megvan az adott fiatalságuknak a zenéje között a párja. Maximum jobban szól, kicsit máshogy van keverve, egy kicsit máshogy van hangszerelve, de úgy érzem, már mindent hallottam.

Akkor már nem tudnak újat mondani?

Esetleg tudnának, de maximum arra azt mondom, mi ez a hülyeség (nevet)? És akkor innentől kezdve van a generációs szakadék, hogy nem értik meg az öregek a mai fiatalokat.

Végezetül mit üzensz a fiatal zenészeknek? Mit tegyenek, hogy majd nekik is legyen 50 éves születésnapi koncertjük?

Nagyon fontos üzenetem a mai fiatal zenekaroknak, hogy fellépés előtt feltétlenül menjenek el pisilni. Képzeld el, egy koncertet végigszorongatni, az nem túl jó.

Akkor most a 4-5 órás maratoni koncerten fel lesz adva a lecke ilyen szempontból.

Juj, igen, ezt nem is tudom, hogy fogjuk kibírni pisilés nélkül (nevet).

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/423570827991874/

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9512490571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása