Rozsdagyár

HELO ZEP! - Fény a sötétben (2017)

2017. június 07. - Rock n roller

hz.jpg

A gödöllői Helo Zep! első lemeze újságmellékletként jelent meg, de a zenekartól külön is megrendelhető.

Sokakat megtéveszt a név, jó páran hiszik azt, hogy egy Led Zeppelin tribute bandáról van szó. De Zsolti Rottennéknek valójában sem stílusában, sem nevében semmi közük nincs Robert Plantékhez. Egy punk rock zenekarról van szó, akik egy horrorfilm zenéje után választották ezt a nevet.

A zenekar 2010-ben alakult, még öt taggal. Korábban már megjelent két demó anyaguk. A 12+1 számot tartalmazó Hangosan, gyorsan, ahogy kell... 2011-ben, majd 2014-ben a Szerettél-e valaha? című EP 5 dallal. Ezen szerepel az eddigi legismertebb számuk, az Aludj csak én álmodom című rádiós sláger.

A "Fény a sötétben" a zenekar első igazi lemeze. Az album a HammerWorld júniusi mellékleteként jelent meg, de a zenekartól külön is megrendelhető az info@helozep.com címen. A csomag tartama 1 db CD, tokkal, booklettel együtt, 8 db matrica, 1 db A3-as poszter, 3 db aláírt fotó és egy magazin.

Az időközben háromtagúvá zsugorodott zenekar, Zsolti Rotten - ének, basszusgitár, Szűcs Dávid (Szücsi) - gitár, vokál, Nagy Miki - dobok felállásban rögzítette első lemezét, mely az Edge Records gondozásában jelent meg.

A 11 számos album, a címadó dallal, a több mint hat perc hosszú Fény a sötétbennel kezdődik. Bár annyiban változatosnak mondható a dal, hogy egy lassú kezdés után begyorsul, és kicsit zúzósabbá válik, mégsem gondolom, hogy ez lenne az a szám, ami a jövőben beugorna nekünk az albumról. Hacsak a lemez címe miatt nem.

Én inkább a Szörnyek az ágyad alólról gondolnám, hogy az Aludj csak én álmodomhoz hasonló rádiós sláger lehet belőle. Bár úgy tűnik a zenekar és/vagy a menedzsment inkább az Éjszakát favorizálja, hiszen ebből készült előzetesen videoklip. Tulajdonképpen mindkettő elég rádióbarát, dallamos nóta. De ugyanilyen ígéretes a Gyújts lángot és a Nem hiszek című szám is.

Az album első harmada egy nagyobb témát jár körül. A sötétségről, a bennünk élő félelmekről, az álmokról, és ezek egymáshoz való viszonyáról szól. Ezeket a témákat a legtöbb dal címe is magán viseli a Fény a sötétben, a Gyújts lángot, az Éjszaka egyértelműen a sötétségre utalnak. Az Álomtalanítás, a Szörnyek az ágyad alól, a Nem hiszek, és az Adj hitet az álmokról, és a hitről szólnak. De a már említett Éjszaka is besorolható ebbe a kategóriába. Az Ördög kit ismersz, pedig címében ugyan nem feltétlenül sugallja egyik témát sem, de szintén az álmokat, a bennünk élő félelmeket jeleníti meg.

A lemez utolsó harmada pedig a bulizásról szól. Bár a befejező dal, a Kezdeni előröl, visszautal az induló témákra, de már pozitív hangulatban.

Zenileg azonban nem kell félnünk, hogy sötét hangulatú lemezt kapunk kézhez. Az album dalainak nagy része vidám, bulizós, fülbemászó számokat tartalmaz. Azt pedig a Green Day óta tudjuk, hogy a punk rock, és a rádióbarát slágerzene nem feltétlenül egymással ellentétes fogalmak. És ezt a fajta rádióbarát punk rockot a Helo Zep! nagyon jól csinálja. Rádió alatt persze elsősorban a magát rock rádiónak nevező adót értjük, nem mondjuk a Music FM-et. Bár ezt a fajta zenét időnként még a kommerszebb pop rádiókban is el tudom képzelni. Legalábbis az Aludj csak..., Szörnyek az ágyad aló, Éjszaka típusú dalokat, ha nem is az egész albumot. De ez a popularitás nem vesz el semmit a Helo Zep! értékeiből.

 8,5/10

17201409_1428357673864492_4261897341230079719_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr8112561237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása