Rozsdagyár

250 zenekar jelentkezett a Fekete Zaj Fesztiválra - Itt vannak az első kiválasztottak!

2019. március 17. - Felicium

feketezaj2018_foto_bands_through_the_lens_somogyi_lajos_1_1_1.jpg

A pár héttel ezelőtti első headlinerek után most újabb fellépőket jelent be a Fekete Zaj: ezúttal az augusztus 16-19. között a Mátrában megtartott fesztiválra fellépőnek jelentkező, és már meghívott együttesek közül ismerhetünk hat hazai, és öt nemzetközi csapatot.

A Fekete Zaj Fesztivállal kapcsolatban a legtöbb vendég fő élménye az összetartó, barátságos és nyitott közösség, a különleges helyszín, és a jó zenék, koncertek sora egymás után. Valószínűleg ezek is hozzájárultak ahhoz, hogy nagyon sok hazai és nemzetközi csapat játszana szívesen a fesztiválon: eddig több mint 250-en jelentkeztek fellépőnek. Bár jelentkezni egészen március 31-ig lehet még a Fekete Zajra a www.feketezaj.hu oldalon, az első válogatás már megtörtént, így 10 zenekar máris meghívást nyert a fesztiválra.

Köztük van a Satelles, akik mind hozzáállásban, mind zenei értelemben profi, gyorsan ható dallamos hardcore punk programmal készülnek, ráadásul egy kifejezetten a Fekete Zajra tervezett műsorral érkeznek a Mátrába: a Telihold nevű szettel utalnak második lemezük, a The Wolf You Feed dalaira, és arra, hogy augusztus 15-től, vagyis éppen a fesztivál előtt kezdődik majd az újhold.


A TPSRPRT-tal már próbát tehettünk nemrég a Pack AD előtt a Robotban, de a mátrai Fekete Zajt sem hagyják ki. A csapat igazi odalépős, instrumentális cybergrunge-ot játszik, amire nagy hatást gyakoroltak a filmek is: a zenészek akciójelenetekbe képzelik magukat, felvezetik a zúzást, aztán manőverezgetnek, amíg végül el nem repíti őket egy képzeletbeli helikopter.

feketezaj2018_foto_bands_through_the_lens_somogyi_lajos_3_1.jpg

Játszik majd az Idegen is, mely egy őszinte, eredeti elképzelésekkel és attitűddel zenélő együttes, ami egy olyan underground élményt nyújt, amitől nehezen kapsz levegőt, minden szorongásod a tánctérbe taposod és velük üvöltöd, hogy „nincsen több félelem”. Második lemezük, a Holdról indul Napra ér tavaly az Index zenerovatában debütált, de igazán az élő koncert adja át zenéjük erejét, ezt szeretnék megmutatni nekünk a Fekete Zajon is.

Az Effrontery révén egy hibátlan death metal csapat is bekerült a fellépők közé. A 2001 óta működő együttes a progresszív death metal műfaján belül mozog: egyszerre zúzós, dallamos, fogós, technikás és dinamikus a zenéjük, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a harmóniák, mind a riffeket mind a szólókat tekintve. Legutóbbi lemezük a 2017-es Seven Years of Agony album.

A hazai csapatok közül meghívást kapott még a Fetish Section, mely a tradicionális dark, new wave, post-punk irányt képviseli majd, hiteles hangzással, egykori Hiteljugend és A Párt tagokkal. Jön majd a SeeN is; ők egy eredeti hangzású, pszichedelikus, kísérletezős banda, amelynek tagjai külön-külön már játszottak a fesztiválon. Zenéjüket a (f)artrock, csemegemetál, olajos pelikán hármassal írhatjuk le legjobban.

A Fekete Zajra nem csak hazai, hanem jópár külföldi zenekar is szívesen eljönne, így az első 10 meghívott zenekar között öt nemzetközi csapat is található: egyikük a hat fős, Göteborgból érkező  Tomma Intet, akik azonnal ható, a hippikorszak pszichedéliáját idéző énekdallamokkal és harmóniákkal írják dalaikat, melyekre jellemző a mély melankólia a remény sugaraival, nyers, tradícionális skandináv punk alapokon. 3 gitár- és 4 énekhang teszi átütővé a hangzásukat, amivel próbát tehetünk az ...And the Fallen Universe című debütalbumukat meghallgatva, vagy az Ambien című videóval:

Norvégiából, Oslóból érkezik a Mayflower Madame: post-punkos pszichedélia és pop-noir hangulatok keverednek eredeti eleggyé a 2011 óta működő csapat zenéjében, amire nagy hatással voltak a korai évek körülményei is: a zenekar első próbaterme egy leharcolt gyárépületben volt, közvetlenül egy autómosó szomszédságában. Before I Fall című videójuk itt látható:

A DREDDUP személyében egy veterán szerb industrial banda is tiszteletét teszi a Zajon: 22 év, 8 album és számos Európa turné után van már mögöttük, idén pedig az új, Soyuz című albumot mutatják majd be. Nyers erőre, punkos lendületre és kegyetlen hangzásra számíthatunk tőlük:

Ausztriából érkezik a Mala Herba, ami egy Bécsben hangművész és queer music aktivista, Zosia Hołubowska szólóprojektje. Tradicionális zenei gyökerek, hideg, szigorú és minimalista elektronikus alapok jellemzik a dalokat, melyek táncra bírnak, meghökkentenek, a mélybe sújtanak, majd kihozzák onnan a hallgatót. A hatások között a gothic, az italo-disco és a noise egyaránt ott van:

A szintén fellépő LATH tagjai Berlinben élnek, de valójában horvát és magyar gyökerekkel rendelkeznek. Komor, industrial és ambient hatásokat is mutató EBM zenével készülnek, és új lemezük dalait is elhozzák majd:

A most bejelentett 10 bandával már 24-re bővült a 2019-es, idén 10 éves Fekete Zaj fellépőinek sora: az idén már négy napos, és egy új színpaddal is bővülő fesztiválon ott lesz többek között a  Tribulation, a Repetitor, a Pink Turns Blue, az Agent Side Grinder és a Katla. is. Az összes fellépő neve megtalálható a www.feketezaj.hu oldalon, ahol a fesztivál hírlevelére is feliratkozhatunk, és így elsőként értesülhetünk majd a szállásjegyek hamarosan elinduló értékesítéséről is. A fesztivál bérletek már kaphatóak, március 31-ig kedvezményes áron.

A fellépő zenekarok egy-egy videóját megnézhetjük ezen a Youtube listán is: ITT!

Fekete Zaj Fesztivál 2019
2019. augusztus 16-19.
Mátra, Sástó kemping
Háromnapos bérlet: normál elővételes áron március végéig 12.990 Ft, június végéig 14.990 Ft, augusztus 15-ig 16.990 Ft, a helyszínen 17.990 Ft. A napijegyek, a 4. napi jegy és a szállások értékesítése később kezdődik.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.feketezaj.hu/
https://www.facebook.com/feketezaj/

https://www.facebook.com/events/2198669043733273/

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5014689854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása