Rozsdagyár

FIT FOR AN AUTOPSY - The Sea Of The Tragic Beasts (2019)

2019. november 14. - chris576

fit_for_an_autopsy_the_sea_of_tragic_beasts_artwork.jpg

Manapság nyakig ülünk a core-okban: grindcore, hardcore, metalcore, deathcore (most nem jut több az eszembe). A végén még az összes rockzenei stílusirányzat vegyül majd ezzel a bizonyos core-ral (ha így lesz, az már valóban kóros).

A metalcore és a deathcore között csak annyi a különbség, hogy az utóbbi inkább a gitártémákba olvasztja a melódiákat és nem az éneket viszi el a nyálas fiúbandák stílusa felé. Szóval mindkét stílusban egyaránt jelen van a kemény él, valamint a dallamok fontossága, csak éppen egészen másféle kivitelezésben.

A 2008-ban alakult Fit For An Autopsy (Joe Badolato - ének, Will Putney - gitár, Patrick Sheridan - gitár, Tim Howley - gitár, Peter Spinazola - basszusgitár, Josean Orta - dobok) nem meglepő módon a deathcore vonal egyik zászlóvivője, akiknek az ötödik nagylemezét fogjuk most kivesézni.

A címadó The Sea Of Tragic Beasts feszes groove-val kezd, melyet kőkemény, középtempós részek, valamint gyors zúzdák váltakozása követ. A No Man Is Without Fear-t a Fear Factory-t idéző riffelés, valamint a vége felé felcsendülő melodikus gitárszóló teszi különlegessé. A Shepherd pofás, tapping-technikával elővezetett gitártémája remekül indítja a dalt: utána darálás, lassabb, dallamos részek és brutál riffelés is egyaránt képviselteti magát.

A Mirrors sejtelmes, atmoszferikus kezdése után jön a megszokott középtempós és gyors brutalitás. Az atmoszferikus részek aztán vissza-visszatérnek a dal további részében. Az Unloved sötét, depresszív témákkal jeleskedik, de az atomsúlyos riffelés ugyancsak bekúszik a képbe. A Mourn sem éppen egy vidám tétel, ha már itt tartunk: a sötétség és a kiábrándultság  húrjait pengetik, de kegyetlenül.

A Warfare egy igazi riffkomplexum, a Birds Of Prey doomos bevezetője után kíméletlen deathcore zúdul ránk, a végén egy melodikus gitárszólóval megspékelve. A Napalm Dreams amolyan metalcore-os stílusa kissé kilóg a többi szerzemény közül, de nem negatív értelemben. Ez sem rosszabb a többitől, csak teljesen más vonalon mozog.

Nem ez a lemez lesz a gyűjteményem egyik kedvenc darabja, de nem is tekintek úgy rá, mint egy jelentéktelen, semmitmondó anyagra. Simán hallgatható, jól építkező, hangulatos korong; a stílus kedvelőinek biztosan nem okoz csalódást, ahogyan nekem sem, de most valahogy nem érzem azt a katartikus élményt.

A Fit For An Autopsy nem árul zsákbamacskát: a sötét hangulatú, brutál deathcore nem a nagy tömegek zenéje, de ezt a stílust kiválóan kezeli az amcsi metal-brigád. Ha kedved szottyanna az éterbe üvölteni világfájdalmadat, a tíz darab szerzeményt magában foglaló "The Sea Of The Tragic Beasts" kiváló társ lehet ennek kivitelezéséhez. A lemez a Nuclear Blast gondozásában jelent meg 2019. október 25-én. 

8,5/10

fitforanautopsy2019b_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7015305272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása