Rozsdagyár

Metal jótékonykodás Budapesten a Heim Pál javára szombaton

2019. december 06. - Felicium

70976435_2527884783916249_7505973752312627200_o_1.jpg

A héten a budapesti S8-ban kerül megrendezésre a második jótékonysági koncert a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetért rendezvény, ami az ANTAL zenekar szervezésében ment végbe tavaly is. A zenekar frontemberével, kitalálójával és gitárosával, Rózsa Tamással beszélgettünk:

Hogy jött az ötlet, hogy egy kis underground zenekar ekkora szabású és ilyen nemes ügy mögé álljon be?

Viszonylag gyakran kanyarodom el kocsival a Heim Pál kórház előtt. Egyszer a kisebbik öcsémnek bent kellett maradnia, mert a veséjével gondok voltak. Mikor elhaladok a kórház előtt, ez mindig eszembe jut. Tavaly Karácsony előtt jutott eszembe, hogy az egyszerűen nem normális, hogy egy gyereknek itt kell töltenie a Karácsonyt. De ha már így van, akkor tegyünk valamit értük. Stadionra mindig van della, de arról csak rövidke, kósza hírek vannak, hogy milyen szar állapotok vannak a Heim Pálban. Segíteni akarunk, sajnálom a gyerekeket, akiknek ide kell látogatni hosszabb időre. 

Tavaly volt az első, szintén az S8-ban. Az akkor hogy sikerült?

Tavaly csak és kizárólag, tényleg underground zenekarok jöttek. Olyan zenekarokról beszélünk, akiknek mindösszesen pár százas követő táboruk van a Facebookon. Tavaly erre viszonylag vevők voltak a szponzorok és a média is. Összesen 170.000 Forintot hoztunk össze, ami engem nagyon nagy örömmel töltött el. Kilencven fizető vendég az estén, a maradék pénz adományokból jött össze. Szerintem ez egy marha nagy dolog. Mert érted… a Tankcsapda, Depresszió, Road simán megtudja mozgatni az embereket. Mi kicsik vagyunk, jelentéktelenek, de hallgatott erre a pár zenekarra majdnem száz ember, akik beálltak a mi ügyünk mögé. Ilyenkor azt érzem, hogy van még remény, nem szarnak bele az emberek abba, hogy mi van mással. Ez az ünnep igazi értelme szerintem. Nem az ajándék, nem az, hogy mekkora fa van otthon, amin rohadt sok dísz van. Az a lényeg, hogy figyeljünk oda egymásra.

A helyszín ismét ugyanaz, ezek szerint jól tudtok együtt dolgozni ebben az akcióban. Mik a tapasztalatok?

Nem fogok hazudni. Próbáltam nagyobb helyre vinni a bulit, mert a fejemben az volt ugye, hogy most szintet ugrunk. A szintugrás meg is történt, azonban a helyszín maradt. Mérhetetlenül hálás vagyok Képíró Sanyinak és az S8-nak, hogy beállnak a dolog mögé, és teret biztosítanak az eseménynek, illetve küzdenek azért, hogy az undergroundnak legyen helye. Ez más helyszíneknél nem mondható el. Több nagyobb helyszín is pénzt kért azért, hogy használhassuk az egyik kisebb termét vagy a hallját. Nem mutogatok senkire, de egy már bizonyított eseménynek így a pofájába vágni, hogy ennyi ezer lesz, vagy vissza se írni, az... mindegy, maradunk ott, ahova valók vagyunk, az underground helyszíneken. Kicsit aggódtam is, hogy a Watch My Dying mit fog szólni ehhez a helyszínhez, hiszen azért ők nagyobb színpadokhoz vannak szokva. Feleslegesen problémáztam…

Idén kicsit ráerősítettetek és olyan fellépőt is sikerült megfűzni, mint a Watch My Dying. Álmodtál egy nagyot és azt gondoltad, hogy ez most csak azért is még nagyobbat fog szólni? A zenekar hogy fogadta a megkeresést?

Több nagy zenekart is megkerestem, akiknél az idei év eléggé jól alakult. Olyan zenekarokról beszélek, akik már évek óta aktívak és tényleg egy nagyobb klubot simán megtöltenek. Tudod milyen választ kaptam? A: azt mondták megbeszélik, majd választ se kaptam, B: nekik ez anyagilag nem éri meg. Na, az ilyen embereknek mondtam azt, hogy bekaphatják. Egyből ment a zenekar kikövetése minden platformon, és az emberek is törölve lettek a privát profilomról. Nem tudok és nem is akarok az ilyen emberekkel azonosulni. A jótékony koncertért pénzt kérni… Nem is idegesítem magam, mert szerencsére vannak olyan zenekarok, mint a Watch My Dying és a Room Of The Mad Robots itthon! Mind a két zenekar nekem gyerekkori kedvencem. Sosem hittem, hogy valaha is színpadra állhatok velük, előttük! Nekem ez egy akkora élmény lesz, hogy szavakkal le se tudom írni.

Visszatérve a kérdéshez, a WMD-t nyár közepén kerestem meg a kérdéssel. Gábort régebb óta ismerem. Ráírtam és körülbelül öt perc telt el, amikor azt írta, hogy IGEN! Meg se kérdezte még a többieket, de tudta, hogy ebben mindenki benne lesz. Náluk is azért a zenekar többsége családos, így be tudnak állni a dolog mögé. Vicces, hogy ők azok, akik teljes mellszélességgel itt vannak és őket érte a legtöbb támadás. „Ilyen névvel elég bizarr fellépni egy ilyen eseményen” és ehhez hasonló baromságok voltak. Itt két dolgot emelnék ki. 1: A Heim Pálba nem halni mennek a gyerekek, hanem meggyógyulni, ezek mellett pedig nem csak súlyosan beteg gyerekek vannak ott. Ha eltöri a fiad a kezét, akkor is oda viszik vagy ha belétek mennek kocsival és meg kell vizsgálni. Szóval oszlassuk el azt a hitet, hogy a kórházban haldokolnak a gyerekek. A másik pedig az, hogy egy zenekart a neve alapján megítélni marhára hatvanas évekbeli, visszamaradott, gyökér magyar gondolkodás. Ennyi erővel a Pokolgép egy terrorista zenekar? Az Akela csak farkasokról énekel, a Depressziónak meg sosincs jó kedve, nálunk meg mindenki Tóni! A gyökér felfogáson változtatni kellene, és odafigyelni, hogy bőven a kétezres években vagyunk!

Szponzorokat sikerült idén is találni? Kik azok? Van visszatérő is tavalyról?

Egyedül az S8 a szponzorunk idén. A sörfőzdék, akik tavaly is támogattak, nem érezték úgy, hogy idén be kell állniuk az ügy mögé. Mindent mi intézünk most. Igazából nem is nagyon kerestem. Nem azért jön egyik zenekar sem, hogy lerészegedjen. Mindenki elmondta, hogy nem várják el, hogy legyen fogyasztás. Őket az érdekli, hogy a jó ügy mögé állhassanak. Ami miatt én nem tudok elég hálás lenni egyik zenekarnak sem! Marha nagy RESPECT mindenkinek, aki fellép.

Mik a pontos részletek a szombati napról?

Beszoptuk, mert munkanap, de ez még egy ok arra, hogy legalább egy nap lejöjjön mindenki és lazítson. A koncertek 19.00 kor kezdődnek és egészen hajnal egyig tartanak. Érdemes időben érkezni, mivel az S8 befogadóképessége limitált, így a visszajelzések alapján sokan kint fognak maradni. Mi azzal készülünk, hogy a merch cuccainkat most totál kiszórjuk, a bevételünknek pedig több, mint a fele az adományalapba fog menni, szóval vegyetek meg tőlünk mindent! Szombaton találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4715337734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása