Rozsdagyár

DEMONS & WIZARDS - III (2020)

2020. február 26. - chris576

78579574_436789680327600_3801559739343568896_o.jpg

Volt, hogy hiányolták a magazinunk tartalmából a power metalt: itt van hát egy ilyen jellegű zenekar (nyilván nem ez az első és nem is az utolsó), ami egyértelműen bizonyítja, hogy a rozsda minden fémen megtelepszik, még a power metalt sem kíméli.

Amikor egy amerikai, valamint egy német power metal formáció kapitánya egyesíti erőit, azt úgy hívják, hogy Demons & Wizards. Az Iced Earth gitárosa és egyben vezetője, Jon Schaffer és a Blind Guardian alapító énekese, Hansi Kürsch egy közös projekt keretein belül gyúrta egybe az anyabandák zenei világát. Az Iced Earth harciassága és a Blind Guardian epikus jellege olvad egybe a Demons & Wizards munkásságában.

Természetesen mindkét vezéregyéniség hozta magával a végjegyeként szolgáló stílusjegyeket - az alma nem esik messze a fájától, ugyebár. Mindkét főbanda stílusára azonnal ráismerni, de összességében az epikus power metal jelző illik rájuk a leginkább. Jon és Hansi 1997-ben hozta létre ezt a power metal hibridet, és a szimplán csak "Ill" névre keresztelt nagylemez a harmadik közös anyaguk.

Az album nagy részét a két alapító tag játszotta fel, de több vendég is szerepel a korongon, például Brent Smedley - dobok, Jim Morris - gitár/vokál, Jake Dreyer - gitár, Ruben Drake - basszusgitár. A lemez dupla formátumban is elérhető: a második diszk az album instrumentális verzióját foglalja magában. A tetszetős lemezborító pedig három különböző színben készült (formátumfüggő).

Az album nem hat elsőre, többször végig kell hallgatni ahhoz, hogy összeálljon kerek egésszé. De érdemes rászánni a drága időt, mert tartalmas szórakozást ígér. Változatos, hangzás tekintetében kiemelkedő, továbbá több mint hatvan perc játékidővel büszkélkedik. Összesen tizenegy dalt tartalmaz, ezek között vannak hosszabb, epikusabb darabok is.

A Diabolic kezdő taktusai vérprofi monumentalitást kölcsönöznek a dalnak, mely később egy szikár power metal döngölésbe vált, az Iced Earth nyomvonalán haladva. Az Invincible légiesen könnyed vonású, szellősebb hangszerelésű darab. A Wolves In Winter Jon tipikus riffelésére épül, a Final Warning pedig teljes egészében az Iced Earth stílusára hajaz.

A Timeless Spirit egy félig akusztikusan, félig elektromosan hangszerelt gyöngyszem, mely kilenc percen keresztül kényezteti a hallójáratainkat. A Midas Disease a zenekar saját elmondása szerint is egy afféle Malcolm Young előtti tisztelgés, mely egy akkora AC/DC-riffel indít, mint a ház. A Split egy feszes, szikár power metalos riffel alapoz, a tízperces nagyívű, epikus darab, a Children Of Cain zárja a lemezt.

Ha a játékidőt egy picit megnyesték volna és a kevésbé jól sikerült témákat lehagyják, akkor az anyag lazán megérdemelné a tíz pontot. Az Iced Earth- és Blind Guardian-rajongóknak egészen biztosan tetszeni fog. A "lll" című nagylemez 2020. február 21-én jelent meg a Century Media gondozásában.

9/10

press_photos_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4515492160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása