Rozsdagyár

TOP10 - Minden idők legjobb rock/metal koncertalbumai

2020. május 30. - chris576

kollazs_5.jpg

A rockzene a színpadokon kel életre igazán, a koncertek tehát elengedhetetlen kellékei a műfajnak. Az élő felvételek megörökítése pedig szintén nagyon fontos és célszerű megoldás, azoknak is, akik ott lehettek azon a bizonyos koncerten és azok számára is, akik nem. Tíz nagyszerű felvételt válogattunk most össze, nyilván ezeken kívül is rengeteg kiváló anyag felsorakozni kívánna még ide, de ezzel remélhetőleg mindannyian tisztában vagyunk. Igyekeztünk a változatosságra való tekintettel a rockzene különböző stílusaiból összeollózni tíz kihagyhatatlan korongot.

10. The Doors - Live At The Bowl '68 (2012)44198805_10155998523618412_3972585500279046144_o.jpg

A The Doors-koncertek leginkább arról híresültek el, hogy a zenekar Jim Morrisonnal adott fellépései közül csak rendkívül kevés ment le teljes egészében, ugyanis az excentrikus frontember rendszerint meghiúsította botrányos viselkedésével a koncertjeik zömét. A zenekar első koncertlemeze, az "Absolutely Live" is úgy lett összeollózva egy rakás fellépésből, mert egész egyszerűen nem találtak olyan anyagot, melyet teljes egészében sikerült volna rögzíteni. A "Live At The Hollywood Bowl" például azért érdekes, mert a közönség soraiban ott ült többek között a Rolling Stones énekese, Mick Jagger is, aki egyébként csalódottan távozott a koncertről. Szerinte a Doors lapos és unalmas volt azon az estén. De legalább Morrison visszafogottságának köszönhetően zavartalanul végigjátszották a műsort. Kevésbé vad, ám rendkívül zenei produkciónak lehettek szem- és fültanúi a szerencsés jelenlévők. A koncertlemez később feljavított változatban és kibővítve ismét kiadásra került "Live At The Bowl '68" címmel.

9. Slayer - Decade Of Aggression (1991)slayer_decade_of_aggression_live_2x_vinyl_2013_with_jeff_hanneman_playing_thrash_metal_iq.png

A thrash metal-fenevad "Decade Of Aggression" című dupla koncertalbumán helyet kapott az összes Slayer-klasszikus (bár azóta több stúdióalbumuk is megjelent, a legütősebb, legkarakteresebb Slayer-dalok tulajdonképpen még a nyolcvanas években születtek). Itt még az eredeti négyes játszik, elsöprő lendülettel és utánozhatatlan brutalitással. A Slayer sem arról vált híressé, hogy élő felvételek végtelen sorát zúdította volna a rajongóikra. Ez így is van rendjén, a kevesebb néha több elve alapján gondolkodtak a srácok. Minőségi koncertlemezeik teljességgel kielégítőek, panaszra tehát semmi okunk.

8. Testament - Live At The Fillmore (1995)testament_live_at_the_fillmore_cd_new.jpg

A dallamos thrash metal koronázatlan királyai, a Testament "Live At The Fillmore" című kiadványa óriási hatással volt sokakra annak idején, a melodikus zúzdákkal operáló zenekar olyan atmoszférát varázsolt elő ezen a koncerten, hogy az egyszeri és megismételhetetlen. A Testament később egy-egy lemezén szinte már majdnem átment death metalba és ezzel a dallamossága is kissé megfakult, de újkori lemezeik ezernyi arculata kárpótolhat minket e téren. A zenekar a megfáradásnak még a leghalványabb jeleit sem mutatja, legújabb anyaguk is maximálisan bizonyítja ezt (lemezkritikánk ITT olvasható). A "Live At The Fillmore" című legjobb élő anyaguk három darab akusztikus átirattal zárul.

7. Iron Maiden - A Real Live One (1993)iron_maiden_3.jpg

Az Iron Maiden sem maradhat ki a sorból: az "A Real Live One" című lemezüket válogattuk be a listára, mert talán ez a leghangulatosabb és legnyersebb (legélőbb) felvételük. A "Fear Of The Dark" című albumukkal bezárólag megtalálható rajta számos halhatatlan Maiden-klasszikus. Több különböző országban adott koncert felvételéből tevődik össze az "A Real Live One", Dickinson például francia nyelven konferálja fel a Wasting Love című számot, szóval több szempontból is érdekes a kiadvány. A Maiden sok élő anyaggal büszkélkedhet, egyetlen szégyellnivaló sincs köztük, de talán az "A Real Live One" a legkarcosabb mind közül. 

6. Pink Floyd - Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81 (2000)b81dc84ab51a6e9d324cff231b26d058.jpg

A Pink Floyd nem éppen a koncertlemezeikből való túlkínálatról volt híres a pályafutása során. Természetesen ők is adtak ki ilyen jellegű felvételeket, de nem igazán vitték túlzásba a dolgot. A mostani összeállításunkban is egy olyan anyaguk szerepel, mely bár hivatalos, mégis nehezen beszerezhető, de hamarosan újra kiadják majd és akkor szélesebb körben is megismerkedhetnek vele az érdeklődők. Ez a dupla koncertlemez pedig nem más, mint a klasszikus "The Wall"-turnén rögzített felvételekből összeollózott dalcsokor, mely az eredeti lemezanyag teljes terjedelmét foglalja magában. Az "Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81" című anyag a legjobb (hivatalos) élő felvételük szerintem. Biztosan sokan rácsodálkoznak majd arra, hogy nem - az ennél egyébként sokkal ismertebb és könnyebben hozzáférhető - "Delicate Sound Of Thunder" című lemez került a listára, de ez egy szubjektív összeállítás ugyebár.

5. Judas Priest - Unleashed In The East (1979)718awcv3qnl_sl1500.jpg

A Judas Priest első koncertlemeze, az "Unleashed In The East" szintén egy halhatatlan klasszikus, melyet Japánban rögzített a zenekar. Nehéz szavakba önteni, hogy mi is fog meg bennünket benne igazán. A Priest-dalok interpretálása és a lemez hangzása egyértelműen, de leginkább az akkoriban pezsgő rockélet megfoghatatlan és utánozhatatlan hangulatának lenyomata, illetve megörökítése az utókor számára. Ez egy hamisítatlan rockzenei kordokumentum, melyhez hasonlót azóta sem sikerült szalagra rögzítenie a zenekarnak. Kapcsolódó hír, hogy hamarosan érkezik Rob Halford önéletrajzi könyve is.

4. Dio - Live : We Rock (2005)81abzmqnh5l_ac_sl1302.jpg

Dio zseniális koncertanyaga először "Live In Concert" (Live In Holland '83) címmel jelent meg VHS-en, majd jóval később a "We Rock" elnevezésű DVD/CD-kiadványon kapott helyet egy másik Dio-koncertfelvétellel együtt. Dio mellett Vivian Campbell, Vinnie Appice és Jimmy Bain alkották akkor a zenekar tagságát. Ahogy ez a négy zenész megszólaltatja a klasszikus "Holy Diver" album dalait vagy a Black Sabbathtól az örök érvényű Heaven And Hell című darabot, az mágikus és felejthetetlen élmény egy Dio-rajongó számára. Jómagam anno a VHS-en megjelent anyagot rongyosra néztem, illetve hallgattam. Dio a halála előtt egy önéletrajzi könyvön dolgozott, mely - ha minden igaz - hamarosan végre meg is jelenik az egykori felesége, Wendy Dio által kiegészített információkkal.

3. Kiss - Alive! (1975)alive.jpg

A Kiss 1975-ben "Alive!" címmel kiadott dupla lemeze szintén a legismertebb élő felvételek egyike, számos rockzenész ennek az anyagnak a hatására fogott hangszert és alapított zenekart. A Kiss esetében még inkább érvényesül az, amit a Deep Purple-lel kapcsolatban is leírtunk, hogy ők is inkább igazi koncertzenekar, az arcfestés, az öltözködés és a show-elemek használata még inkább ebbe az irányba tereli őket. Az "Alive!"-nak később még két folytatása is megjelent, de az első az, ami igazi klasszikussá érett az idők folyamán. A Kiss épp a búcsúturnéja állomásait volt kénytelen törölni, illetve elnapolni a járványhelyzet miatt. Budapest is szerepel(t) a helyszínek között.

2. Deep Purple - Made In Japan (1972)deep_purple_made_in_japan_180g_vinyl_2lp.jpg

A Deep Purple "Made In Japan" elnevezésű kiadványa nem csak minden idők egyik legjobb koncertlemeze, hanem az egyik legismertebb élő felvétel is egyben. Aki a rockzene emlőin nevelkedett és nem hallott még róla, azzal valószínűleg csúf játékot űz a sors. A rockdinoszauruszok Japánban rögzített dupla koncertanyaga egyértelműen bizonyítja, hogy a Deep Purple a színpadokra született, ott jön át a zenekar igazi ütőereje: a hatalmas jammelések, Ritchie Blackmore és Ian Gillan gitár-ének felelgetései valószínűleg örökre beleégtek a rajongók emlékezetébe. Rengeteg élő felvétele van a bandának, de érdemes ezzel kezdenie annak, aki csak most ismerkedik a bandával.

1. Ten Years After - Recorded Live (1973)71p_y0tqpml_sl1200.jpg

Egyeseknek talán meglepő, hogy a Ten Years After birtokolja az első helyet, ám aki jól ismeri a blues-rock angol nagyágyúit, az bizonyára jó pár tűt elkoptatott már a "Recorded Live" című dupla koncertlemezükön. A különböző helyszíneken (Frankfurt, Rotterdam, Amszterdam és Párizs) rögzített monstre élő anyagon minden egyes lefogott hang a megtestesült tökéletesség. A hangzása is olyan bársonyos, valódi analóg, hogy nem véletlenül választottuk ezt a lemezt minden idők legjobb rock/metal koncertalbumának. Ha esetleg még nem hallottad, akkor itt az idő az ismerkedésre. A veterán csapat ma is aktív, igaz már messze nem az eredeti felállással a fedélzeten, de még mindig óriási elánnal és lelkesedéssel dübörögnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5815728792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

After Dark 2020.05.31. 15:47:54

The Song Remains the Same..., Uriah Heep Live, AC/DC Live, Pink Floyd Pulse,

nyu 2020.05.31. 17:47:31

Scorpions Tokyo Tapes?

Simán befért volna a stúdióban tuningolt Kiss album helyett.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2020.05.31. 18:18:30

Zappa - Roxy & Elsewhere és gyakorlatilag az összes YCDTOSA.

Udo von Schmetterling 2020.05.31. 22:07:56

Motörhead - No sleep 'til Hammersmith , Iron Maiden - Rock in Rio , Sepultura - Under a pale grey sky , Pink Floyd - Live at Pompeii , Faith no more - Live at the Brixton Academy , Slash - Live in Manchaster
süti beállítások módosítása