Rozsdagyár

CRO-MAGS - In The Beginning (2020)

2020. június 21. - chris576

104606320_3028595157225684_1830141857975089289_o.jpg
Az 1980-ban megalakult kultikus New York-i hardcore/punk/crossover istenség, a Cro-Mags utoljára 2000-ben adott ki komplett stúdiólemezt "Revenge" címmel. A korábbi énekes, John Joseph és a jelenlegi zenekarvezető, Harley Flanagan közötti kibékíthetetlen ellentét eredményeképpen két részre osztódott a banda. A két "dudás" egyformán ragaszkodott a Cro-Mags-név használatához, ám végül Flanagant illette meg a jog.

A NYHC-színtér egyik patinás képviselője óriási hatással van/volt a hardcore/metal-életre, így a visszatérésük is tulajdonképpen egyfajta rocktörténelmi eseménynek könyvelhető el. A zenekar a következő felállással üzemel jelenleg: Harley Flanagan - ének/basszusgitár, Rocky George - gitár, Gabby Abularach - gitár, Garry "G-Man" Sullivan - dobok.

Harley nem csak a zenekara, de a rendszeres balhéi által is híressé/hírhedtté vált az idők folyamán. A kigyúrt, agyontetovált frontember egy valódi hardcore-legenda, akinek hitelessége egész egyszerűen megkérdőjelezhetetlen. Nyilván bizonyos - nem éppen szimpátiát kiváltó - cselekedetei egyesek számára rossz színben tüntetik fel őt, de a munkássága mindenképp elismerésre méltó.

Harley és zenekara jövőre hazánkban is tiszteletet teszi a székesfehérvári Fezen Fesztiválon, de addig is nézzük, hogy mivel állunk szemben, mármint ami az új Cro-Mags-nagylemezt illeti. Amit kapunk, az kő-egyszerű alapokon nyugvó, ám bivalyerős hardcore/crossover-esszencia, mindenféle cicoma és erőlködés nélkül. Kevés formáció képes minimál alkotóelemek segítségével értékeset, maradandót létrehozni, olyat, ami egy életre megjegyezteti velünk a zenekaruk nevét. A Cro-Mags ezt tette anno és most is. Az "Alpha Omega" lemezük mondjuk egy kissé más volt ebben a tekintetben, ott valamelyest elkanyarodtak egy kiműveltebb gitár- és vokáltémákkal operáló, metalosabb irányba.

Az Arising Empire gondozásában 2020. június 19-én megjelent "In The Beginning" című hatodik Cro-Mags-album játékideje stílusszerűen valamivel több, mint fél órára rúg és tizenhárom szerzeményt tartalmaz. Talán mondanom sem kell, hogy akik ebben a műfajban monstre hosszúságú anyaggal rukkolnak elő, azok csak maguk alatt vágják a fát.

A stúdióba vendégeket is hívtak, akik a következők: Harley Karsten és Johan Odin Flanagan - háttérvokál, Phil Campbell - gitár, Carlos "Lamont" Cooper - cselló, RGA Kids - háttérvokál, valamint Rocky és Reilly - háttérvokál. Phil Campbell egyébként a From The Grave című dalban szólózik egy frankót. A Cro-Mags már abban is különbözik a legtöbb NYHC csapattól, hogy jó kis gitárszólókkal tűzdelik tele a brutál HC-dalokat.

Az viszont nem mondható el az új korongról, hogy nem lehet nélküle élni. Hozzák a jól bevált formulát, jól lezúzzák a hallgatót, de semmi olyan nem hallunk, amire úgy istenigazából felkapnánk a fejünket. A kérdés már csak az, hogy egyáltalán kell-e ennél több egy Cro-Mags-rajongónak? Ha engem kérdeztek, a válaszom az, hogy nem kell. A baj akkor van, amikor egy legendás zenekar valami fércmunkával rombolja le a hírnevét, főleg, ha húsz évet kell várni egy új albumra. Na, ez a Cro-Mags esetében nem történt meg.

Komoly, erőteljes visszatérés az "In The Beginning", meglepetések és csalódások nélkül. A Cro-Mags név tehát továbbra is tekintélyt parancsoló; kíváncsian várjuk a magyarországi erődemonstrációt a Fezen Fesztiválon!

9/10

cro-mags2019b_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6415905778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása