Rozsdagyár

VIDEOLÓGIA - Eric Martin (Mr. Big)

2020. augusztus 04. - Mr.Zoom

tsukiyono_vidro_park_factory_insidew.jpg

Videológia rovatunk második részében egy olyan előadó véleményezte a neki elküldött videókat, aki maga is egy jól sikerült videó révén robbant be a világ élvonalába. Eric Martin volt az a kölyökképű suhanc, aki a Mr. Big zenekar To Be With You című akusztikus nótájában hathatósan dobogtatta meg a leányszíveket világszerte. 1991-ben ez a dal jó ideig trónolt az aktuális Billboard-lista élén, jelenleg pedig több mint 50 millió megtekintésnél tart a legnagyobb videómegosztón. Természetesen ez a klip sem maradhatott ki a kínálatból, de kapott tőlünk az énekes a legnépszerűbb nu metaltól kezdve a néhány dolláros felvételig mindenfélét, hiszen úgy finom a leves, ha sokféle alapanyagból főzik.

Néhány kiegészítő információ: a pontozástól a nagy Eric eltekintett, és csak kilenc zenei videó szerepel a megbíráltak között, mert kettő az Államokban nem volt elérhető. Jó szórakozást a felvételekhez vagy mondjuk inkább azt, hogy kellemes időutazást? A dalok túlnyomó többsége nem ma gördült le a futószalagról, de hát tudjuk jól: a rock örök és elpusztíthatatlan…

71ztqw4woal_sl1280.jpg

1. FREE - Mr. Big (1970)

Évről évre megkérdezték tőlünk, honnan vettétek ezt a Mr.Big nevet? (Az 1970-es Free albumról, a "Fire & Water"-ről, B-oldal…) Paul Rogers volt az egyik legnagyobb bálványom, csakúgy, mint Paul Kossoff, Simon Kirke és a legmenőbb basszer a világon, Andy Frasure. Ez a zenekar volt ifjúkorom bandája, elképesztő soul energia egy négytagú rockzenekarban. Imádom ezt a videót, megmutatja, mennyire laza és lelkes srácok voltak… a ’70-es évek megjelenési formájában, persze. Ez nem az a röhejes körbeugrándozás… (amúgy én voltam az egyik ilyen legröhejesebb énekes annak idején ), hanem egyszerűen csak a groove ritmusára mozogtak, érted...

Találkoztam egyszer Paullal egy díjkiosztón és mondom neki: „ Arra emlékszel, amikor a Texas Jamet nyomtátok (és ebben a videóban is) hiányzott egy fogad elöl, és mégis volt az egésznek egy ilyen ki nem szarja le életérzése?” Csak röhögött… tényleg. Kissé zavarban voltam, de persze tudtam, hogy amolyan örök lázadótípus volt. Volt egy amerikai futball Superbowl-esemény Arizónában 2015-ben, és közvetlen előtte egy összejövetel Paullal és más hasonló kaliberű művésszel: ott abban a szerencsében volt részem, hogy együtt vokálozhattam a nagy bálvánnyal az All Right Now refrénjében. Meghaltam, mennybe mentem és visszajöttem újra.

paul_rodgers_and_em_pollstar_awards_2008.jpeg

2. JOHNY CRASH - Hey Kid (1990)

Ha nagyon őszinte akarok lenni, a hányinger kerülgetett az AC/DC után az összes csapattól, akik az ő nyomvonalukon haladtak, és hajszálra ugyanúgy próbáltak megszólalni, mint ők. De valahogy aztán ezek a zenekarok, akikben megvolt az Aussie-feeling, és a Rolling Stones tökössége is, megváltoztatták a véleményem. Ez a Vic nevű kölyök is elég rendesen levette a stílust. Majdhogynem rájuk is kattantam (egyébként ki a … vagyok, hogy bárki fölött ítélkezzek?). Láttam már ezt korábban, vannak barátaim, akik imádják őket, és most ahogy így az én koromban megnéztem újra, hát elég zajos…

3. RUSH - Roll The Bones (1991)

Egy kicsit gagyi ezzel a csontvázemberrel az elején… de ezt csak most látom így. Abban az időben a Rush ezzel mindent összerombolt, amit korábban létrehozott. A Mr. Big nagyon szerencsés volt, hogy együtt turnézhatott velük az Államokban, a "Presto/Roll The Bones” korszakában. Élőben a banda ezzel a videóval a háttérben játszotta a számot és ez iszonyatosan menő volt.

4. DISTURBED - The Sound Of Silence (2015)

S.O.S… Bírom ezt a bandát, de nem csípem ezt a feldolgozást. Jó adag akusztikus folkzenén nőttem fel, Bob Dylan, Peter Paul & Mary, Cat Stevens és legfőképp Simon & Garfunkel. Ez a dal volt az Oscar-díjas Diploma előtt című filmklasszikus betétdala, és csakis ez az egyetlen verzió, ami mai napig a fejemben van, egész egyszerűen nincs hely másnak.

5. SLIPKNOT - Unsainted (2019)

Szeretném szeretni… de tényleg. A dal remek, de valami sokkal jobbat várok ezektől a fickóktól. Valamit talán Cari Joji Fukunaga rendezővel (True Detective HBO első évad)…A zenéjük időnként dallamos, ugyanakkor annyira intenzív, és én inkább szeretném átélni a fájdalmat, szeretném azt érezni, hogy feláll tőlük a szőr a hátamon… nem csak azt akarom látni, ahogy rázzák a fejüket állandóan.

6. THE ROLLING STONES - Criss Cross (2020)

Eltölteni a napot egy gyönyörű, szabad szellemiségű, erotikus kisugárzású hippi kiscsajjal, keresztülgázolni eleven színeken és néhány gyors, ravasz képváltáson? Mindez frusztrál valahol… mégis meg kellett néznem újra. A nő igazán kellemes látvány ahogy a zene lüktetésére táncol. 

7. CHINOY - Llegaste De Flor (2010)

Imádom ezt a figurát. Látom, végül a fodrászt is megtalálta... ha-ha.. Óriási folk-blues téma, nem az az őrült Hollywood-i látványkollekció, csak keresztülhajtunk az öregember szakadt triciklijén a városon. Ebben az elragadó felvételben egyszerre hallom Leadbelly és Woody Guthrie szellemét.

8. SCORPIONS - Big City Nights (1984)

A Mr. Big együtt turnézhatott a Scorpions zenekarral 1991-ben… Ez a videó bemutatja azt az állandó felhajtást, mely körülvette őket az 1984-es világ körüli koncertkörútjukon. Az egész lemez lenyűgöző.

9. Mr. BIG - To Be With You (1991)

Ezt a videót a Griffith Parkban vettük fel, nem messze attól a helytől, ahol az ikonikus Haragban a világgal című filmet forgatták. Észak-Hollywood, Travel Town Vasúti Múzeum. Felállították a kamerákat és a fényeket egy vasúti kocsi belsejében. A kellékek egy dívány, egy lámpa, néhány szék, akusztikus gitár, csörgő, basszus, és néhány útipoggyász voltak. Igazán egyszerű.

Reggel 7-8 körül kezdtük, és délután 4-ig tartott a forgatás. Összepakoltunk, hazamentünk, kipakoltunk, és már jött is értünk a turnébusz. Néhány óra elteltével máris indult a turné. A videó talán attól menő, hogy megmutatta, mennyire bírtuk egymást a csapatban, egyfajta testvéri szeretet hatott át minket, na és jó ötlet volt a fekete-fehér nyersanyag, amely Paul szólójánál színesbe vált. Ez egyfajta tiszteletadás az Óz a nagy varázsló előtt. A tornádó után a ház darabokra törik a gonosz boszorkány miatt, majd az ajtó kinyílik és elénk tárul Óz csodálatosan színes világa. Ez a videó számunkra is sokféle ajtót megnyitott. Ezt ajándéknak fogom fel, mely a mai napig képes adni valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3616103488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása