Rozsdagyár

MONASTERY - Chimera EP (2021)

2021. január 31. - chris576

131142959_148242503723258_5290825600633023390_o.jpg

Érdekes, hogy az elmúlt évtizedben a már unalomig hangoztatott "rock is dead" kifejezés ellenére is sorra térnek vissza az akár több évtizede parkolópályára tett formációk, legyen az egy gigantikus rockdinoszaurusz vagy egy földalatti death metal horda. Az utóbbi szférát nyilván nem az anyagi haszonszerzés vezérli, mindenesetre egy ideje mondhatni egymásnak adogatják a stúdiók kilincseit a már-már a feledés homályába merült zenekarok.

A zalaegerszegi Monastery tizenkét év után döntött úgy, hogy ismét megpengeti a halálmetal gyilkos akkordjait. Az újrakezdés okait, illetve a banda pályafutásának rövid összefoglalóját elolvashatod a dobossal készült interjúnkban ITT.

Megmondom őszintén, a "Far From Christ" című debütalbum az egyetlen kiadvány a bandától, mellyel szorosabb barátságot kötöttem még a megjelenése idején. A kazettát agyonhallgattam, de a CD-korszak, illetve a digitális forradalom hatására ki is került a látómezőmből a zenekar.

A Monastery a visszatérés jegyében először csak egy háromszámos EP-vel mutatja meg magát, ebből kettő vadiúj szerzemény, egy pedig a debütalbum címadójának egy újrafelvett változata. A "Far From Christ" című albumot egyébként már olyan rég hallottam, hogy szinte teljesen kitörlődött a szürkeállományomból annak teljes tartalma.

Szóval a Far From Christ hiába egy régi darab, melyet anno rongyosra hallgattam, most abszolút újként hatott. Érdekes, hogy minőségileg egyáltalán nem lóg ki a másik két szerzemény közül, ez pedig egyértelműen azt bizonyítja, hogy ők már a kezdetekkor is rendesen odatették magukat. Ebben az új köntösben nyilván egy kissé megváltozott a karaktere, de pozitív irányba: az ének például sokkal markánsabb, mint az eredeti felvételen.

Az Isolation Method egy nem túl szigorú, ám annál ötletesebb gitártémára épül, de az énekes brutálisan mély hörgése rendesen megszigorítja a dalt. A Chimera zenei alapjai sem annyira vérszomjasak, sokkal inkább az ötletesség, a zeneiség a mérvadó, persze a vokál itt is ultrabrutál. A hangszeresek színes, izgalmas játéka tökéletes szimbiózisban áll az énekes öblös halálhörgésével.

A "Chimera" valóban egy korrekt visszatérés, remélem, a folytatás is legalább ennyire erős lesz majd. Az EP (digipack CD formátumban, dalszövegeket tartalmazó füzettel) postaköltség ellenében megrendelhető a zenekar Facebook-oldalán privátban vagy ingyenesen letölthető a www.monastery.hu weboldalról. Üdv újra a fedélzeten, srácok!

monastery.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6116410122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása