Rozsdagyár

SLOUGH OF DESPAIR - Catacombs Of Terror (2021)

2021. február 12. - chris576

149179669_335121701117548_4901175834011219709_n.jpg

Kimondottan szeretem a súlyos, borongós hangulatvilágú zenéket, de nagyon nem mindegy, hogy ezeket az úgynevezett sötét szeánszokat mikorra időzítem, illetve szerkesztem bele a mindennapjaimba, mert ha nem éppen az ezt megkívánó hangulatomnak megfelelően párosítom össze, az bizony a legtöbbször kontraproduktív végeredményt szül.

A 2018-ban megalakított görög Slough Of Despair (Kostas Velnias - ének, Panos Lampropoulos - gitár, Nick Crimstein - basszusgitár, Giannis Tziligkakis - gitár, Dimitris Sakkas - dobok) által képviselt stílusirányzat például olyannyira súlyos és elborult, de leginkább depresszív, hogy érdemes mértani pontossággal kiszámítani a zenéjükkel közösen eltöltött idő helyét és idejét, mert ellenkező esetben ez a doom/death szörnyeteg kíméletlenül bemászik az ember agyába és a mélybe taszítja az illetőt.

Sokaknál váltott ki depressziót, elkeseredettséget és kilátástalanságot a tavalyi év hozadéka és egyelőre még közel sem is látni az alagút végét, szóval nem hiszem, hogy a Slough Of Despair bemutatkozó lemeze jó választás lenne azoknak, akik beletartoznak ezekbe a körökbe. A görög csapat egyébként egészen hasonló atmoszférával bír, mint a korai Tiamat vagy a Paradise Lost: egy kissé talán kevesebb melódia és fogósság jellemzi, de minőség szempontjából abszolút kifogásolhatatlan, amit játszanak.

A nyitó Burial Of Sanity elején felcsendülő apokaliptikus dallamfüzér nagyjából mindent elmond az anyag egészéről, ugyanis a későbbiekben is marad ez a nyomasztó, sötét atmoszféra, a nap még másodpercekre sem süt ki. Ezekről az éjfekete, sötét, doomos elemekről egyfolytában a Tiamat neve ugrott be; ez viszont mindenképpen pozitív a csapatra nézve, hisz a Johan Edlund vezette zenekar a stílusalapítók egyik zászlóshajója volt egykor.

A hat dalt plusz egy outrót tartalmazó harmincnyolc perces "Catacombs Of Terror" szerzeményei többnyire lassú, szuggesztív doom/death metalban fogantak, homogén jellegük miatt az első pár meghallgatás alkalmával nehezen elkülöníthetőek egymástól. A markáns alapok, az ezekre épülő díszítések és az azonnal magával ragadó atmoszféra viszont hamar bekebelezi a hallgatót. Persze mindehhez szükségeltetik az apokaliptikus hangulatvilágú muzsikához való vonzódás.

A maga műfajában kiemelkedő minőségű, bivalyerős korong enyhén szólva is korrekt bemutatkozás, a korai Tiamatot kedvelők táborának célzottan ajánlott lemez. Jó a hangzása, ütős a borítója, hatásos az egész koncepció. Jómagam már fel is jegyeztem őket a kedvenceim közé.

A "Catacombs Of Terror" tökéletes zenei aláfestés a mai korszellem szülte történésekhez, éjfekete, hipnotikus, szuggesztív doom/death muzsika. Az elkerülhetetlen és hamarosan bekövetkező világvégét vizionálok dögunalmas narratívája helyett inkább a Slough Of Despair lemezét tessék hallgatni! A korong a Chaos Records gondozásában érkezik 2021. február 26-án.

9/10

149228619_219208149912272_3035058902383153414_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7416425280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása