Rozsdagyár

ACID MAMMOTH - Caravan (2021)

2021. február 27. - chris576

155108968_1825605127608924_6315767039204897680_n.jpg

Akit egyszer megfertőzött a doom metal, azt valószínűleg egészen a sírig elkíséri majd ez a málházós, vontatott rockképződmény, a ráérősen adagolt súlyos, vastag riffek, a vadkenderfüstbe burkolt pszichedelikus víziók, a misztikus, síri hangulat és a Black Sabbath-felvarrós farmermellények univerzuma.

A 2015-ben megalakított görög doom horda, az Acid Mammoth tavalyi, második nagylemeze rendesen betalált nálam (kritika ITT): az anyagot maximális pontszámmal jutalmaztam és bár azóta elő sem vettem, mert egész egyszerűen nem volt rá időm (így jár az, aki egyfolytában lemezkritikákat ír), de most, hogy megkaptam az új albumuk előzetesét, ismét belehallgattam és meg kell, hogy mondjam, semmit sem változott a véleményem a recenzió megírása óta.

A csapatnak tavaly egy megosztott kiadványa is megjelent "Doom Sessions Vol.2" címmel, melyen az 1782 nevű olasz doom bandával közösen szerepeltek három új szerzeménnyel. Erről a magazinunkban beszámoló nem készült, de egyébként meghallgattam és egyáltalán nem okoztak vele csalódást.

2021. március 5-én a Heavy Psych Sounds gondozásában érkezik a görög doomszterek harmadik sorlemeze, a "Caravan". Nemrégiben posztoltam az album címadójához készült tizenegy perces dal videoklipjét: a pszichedelikus irányt vett doom metal monstrum vontatott tempója, illetve hangulata a lemezborítón fellelhető mamutcsorda kozmikus menetelését vetíti elénk. A nyitó Berserker pedig a címével ellentétben egy simulékony, dallamos doom tétel, igaz az alapok ettől függetlenül súlyosak, mint egy mamut töke.

A csigatempójú Psychedelic Wasteland borult hangulatvilága is pontosan ugyanezt a vonalat viszi tovább: a dallamos témák, a pszichedelikus ízek és a Tony Iommi ihlette kimért riffelés ötvözetét kapjuk az arcunkba, pontosabban a hallójáratainkba. Majd jön az Ivory Towers, melyről leírhatnám pontosan ugyanezt. A nyolcperces Black Dust zárja az albumot: ez talán a leghangulatosabb dal a lemezen és egyben a legjobb is.

A második lemezt egy kicsit erősebbnek érzem, de ez még változhat a későbbiekben. Ezúttal egy kissé jobban ráfeküdtek az atmoszferikusabb, elszállós dolgokra, melyek kibontakozásához idő kell, emésztgetem még kicsit. Na de ettől függetlenül egyetlen rossz szavam sincs, jó ez nagyon, csak nem hat elsőre. Akárcsak az előző nagylemez, a "Caravan" is mindösszesen öt dalt tartalmaz, hosszú, tartalmas szerzeményekkel operál.

Nagyjából hasonló véleménnyel vagyok, mint az "Under Acid Hoof" esetében, annyi különbséggel, hogy ezt még párszor meg kell hallgassam ahhoz, hogy igazán beérjen. Doomszterek, a március a doom metal hava lesz, ugyanis nem csak az Acid Mammoth jön új anyaggal, hanem a hazai Magma Rise is. Nyam-nyam...

9/10

resize_of_acid_mammoth_2017a_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2116442206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása