Rozsdagyár

SUMMITEER - Wisdom Teeth (2021)

2021. szeptember 05. - chris576

summiteer-wisdomteeth_cover_front.jpg

Mindig nagyra becsültem az egyszemélyes formációk alkotásait, még akkor is, ha legtöbbjük kisebb mértékben bár, de igénybe veszi különböző zenészek segítségét egy-egy produktum tökéletesítéséhez.

Egyfelől nehézség és kihívás egy ilyen jellegű projekt megvalósítása, másrészről pedig még gördülékenyebb is lehet a munkafolyamat, mint egy hagyományos felállású banda esetében, ilyenkor ugyanis nincsenek összekülönbözések, pontosan úgy zajlik minden, ahogy azt az egyszemélyes projekt mögött álló személy megálmodta.

A felvezetésből gondolom mindenki számára már egyértelművé vált, hogy a jelen kritika tárgya is ebbe a kategóriába esik. Szecsődi Tamás gitáros-dalszerzőhöz fűződik a Summiteer nevű formáció, melynek koncepciója a 2010-es évek közepén kezdett el kikristályosodni, bár Tamás már 2009-ben elkezdte a dalírást, de csak 2018-ra érett be igazából a dolog: ekkor kezdődtek meg ugyanis a "Wisdom Teeth" című album felvételei Oláh Marcell-lel (ő énekelte fel a lemez háromnegyedét is), de egy részét Tóth Gábor segítségével rögzítették.

Tamásra olyan zenekarok voltak hatással, mint a Foo Fighters, a Blink 182, a Deftones, a Quicksand, a Supernem stb. Jómagam ezeket a zenekarokat vagy egyáltalán nem, vagy csak nagy ritkán szoktam hallgatni, szóval ha ezeknek a bandáknak a befolyását kellene tesztelnem, akkor gondban lennék, bár a Foo Fighters sziluettje egyértelműen kirajzolódik, talán őket ismerem a legjobban a fentebb felsorolt formációk közül.

És bár a megemlített hatások között nem igazán szerepel a grunge, mégis a lemezanyag nagy része a grunge vizein evez, megspékelve mindezt egy kis punk-rockkal. A felvezető akusztikus nyitótétel (Time Warp) akkordjai a Nirvanát (Polly) juttatták eszembe, de hangulatában, szerkezeti felépítése miatt, nem nyúlás tekintetében.

A Far From Home vidám, energikus, pörgős punk-rock/grunge hibridje kiváló folytatás, melyet a Nutmeg követ: gyors, lendületes punk-rock dal, itt-ott nu metalos, szaggatott riffelésű elemekkel megfűszerezve. A többnyire akusztikus hangszerelésű A Deer You Were egy nagyon hangulatos, grunge-alapú kompozíció, mely szép fokozatosan keményedik be.

A Hell's Garden Dave Grohl Late! elnevezésű projektjének "Pocketwatch" című anyagáról származó dal feldolgozása. Erre nem sok mindent tudok mondani, most hallom először, nem rossz és kiválóan illeszkedik ebbe a zenei környezetbe. A Greetings vehemenciája, punkos vadulása után a Deftones-ízű I.T.I. zárja a korongot.

Összegzésül: a legjobban az énektémák tetszettek, de a dalok szerkezeti felépítése, a hangszerelés, a fogós riffek mind-mind tetszetős és dramaturgiailag is rendben van. A lemezen egyébként közreműködik Papp Domonkos basszusgitáron (Far From Home, I.T.I.), Szűcs Dávid énekes (Nutmeg) és Kelemen Gábor dobos (A Deer You Were).

Nem kell sokszor meghallgatni ahhoz, hogy megragadjon az emberben, elsőre ható, abszolút korrekt nagylemez.

8,5/10

20190320_173540680_ios.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1616680382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása