Rozsdagyár

RAGE - Resurrection Day (2021)

2021. szeptember 13. - Kovenant

522969.jpg

Az elmúlt években immár másodjára szervezi az alapoktól újjá power/speed metal bandáját Peavy Wagner bőgős-énekes-zenekarvezető: a nyolcvanas évek közepén létrejött német power metal nagy négyesének (Grave Digger, Running Wild, Helloween, Rage) egyikeként indult anno a csapat, aztán az ezredforduló környékén ráálltak a szimfonikus hangszereléssel meghabosított vonalra és ez tartott ki egészen 2015-ig.

Victor Smolski fehérorosz gitáros (és nem mellesleg André Hilgers dobos is) ekkor szállt ki a bandából és hozzá kötődik ennek a nagyzenekari hangszerelésű, kvázi-neoklasszikus érának a teljes életműve. Ő azóta létrehozta az Almanac nevű bandáját, mellyel kiadott három sehová sem tartó, jórészt teljesen visszhangtalanul maradt albumot (kritikáink ITT, ITT és ITT olvashatók), a Rage pedig Vassilios "Lucky" Maniatopoulos dobossal és Marcos Rodriguez gitárossal tért vissza 2016-os, robotpilóta üzemmódban készült stúdióanyagával (kritikánk ITT található), majd két újabb korong következett, melyekről én már bizony részben tudatosan, részben pedig feledékenységből szépen le is maradtam, mint a borravaló.

2020 márciusában aztán Marcos Rodriguez gitáros is távozott: Peavy a helyére két bárdistát is leigazolt (Stefan Weber /ex-Axxis/ és Jean Bormann /Angel Inc, Rage & Ruins/), így négytagú formációval vágott neki a banda huszonötödik (!) soralbumának, mely "Ressurection Day" címmel szeptember 17-én érkezik az SPV/Steamhammer kiadó gondozásában. A korábbi anyagaikat még a jóval nagyobb és sokkal tekintélyesebb Nuclear Blast dobta piacra, így érezhető volt némi tanácstalanság a háttérben.

Bevallom, nem sok reményt fűztem az új albumhoz, mert a 2016-os korong erőltetett visszakanyarodását a kezdeti időszak heavy/thrash cuccaihoz rendkívül soványnak éreztem, ráadásul az az egész lemez eléggé fapados hangzású és színvonalú produkció volt. Ahogy azonban elindult a "Resurrection Day", azonnal éreztem, hogy most sokkal komolyabb teljesítmény várható.

Szerencsére pontosan ez is történik a bő ötvenperces, a szimfonikus intróval együtt tizenkét tételes anyagon. Az egész megszólalás sokkal komolyabb, vastagabb (a két gitárnak is köszönhetően zsírosabb, dinamikusabb is), ráadásul a dalszerzői feladatokat Peavy is végre a helyén kezelte. 

A címadó tétel vezeti be az egész album esztétikáját: itt némi szimfonikus hangszerelés mellett a riffek rendesen horzsolnak (speedes/thrashes darálás), majd a refrének térnek vissza a power metal dallamvilágához. Az egész megszólalás mérföldekkel súlyosabb és kihegyezettebb, mint kortársaiké, legyen szó akár a Helloweenről, akár a Running Wildról. Ráadásul a szólók is kifejezetten rendben vannak. 

Érdekes volt az együttes kislemezdal-választása: a Virginity az egész lemez egyik legbikább tétele, rendesen odapörgöl, de azért minden nótában ennyire nem durvulnak be a derék germánok, a Monetary Gods pedig a refrén érdekes dallamvezetésével talán a legfülbemászóbb tétel.

A Mind Control a '80-as évek közepi Accept mintájára riffel, míg a Traveling Through Time (mely Giorgio Mainerio reneszánsz zeneszerző egyik darabjának kreatív újraértelmezése) a Rage kezében egy akkora Iron Maiden - Sabaton tiszteletadás-kombóvá vált, hogy öröm hallgatni.  

Szóval a "Ressurection Day" komoly pozitív meglepetést okozott: a jó öreg csapatfőnöknek, Peavynek megint sikerült vert helyzetből felállnia és egy kifejezetten szórakoztató, de önmagát nagyon is komolyan vevő modern power metal anyagot letennie az asztalra. Gyengébb dalt nem is tudnék felhozni a lemezről, még a színtiszta power ballada, a Black Room is kiváló dallamokat tartalmaz.

Remélem, ezzel a felállással a német zenekar rááll most már a megfelelő pályára, mert az utóbbi öt-hat év eléggé felejtősre sikeredett. De ha ilyen korongok kerülnek ki a kezeik közül, akkor nagy gond nem lehet a jövőben sem. Klasszikus, mégis modern megszólalású heavy/power metalból soha rosszabbat!

9/10

rage2021.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2616687812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása