Rozsdagyár

TOP10 - A legjobb ukrán rock/metal bandák

2022. február 25. - Kovenant

kollazs2_7.jpg

Most, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, talán a legkevésbé a metalbandák juthatnak eszünkbe egy vészhelyzetben levő és a túléléséért küzdő ország kapcsán. Azonban szolidaritásunk jeléül összeszedtük északkeleti szomszédunk legjobb csapatait, melyek közül néhány a saját stílusa legnagyobbjai közé küzdötte fel magát. 

10. ODRADEK ROOM

odradek_room.jpg

Mariupol neve ismerősen csenghet mindenki számára, aki nyomon követte az elmúlt évek nemzetközi történéseit: a stratégiai fontosságú, tengerparti várost az Ukrajnától elszakadni vágyó és azért fegyverrel küzdő szakadár Donyecki Népköztársaság 2014-ben és 2015-ben többször is megtámadta, illetve ágyúzta, és a harcok számtalan civil áldozatot követeltek. Franz Kafka egyik elbeszéléséből választott nevet magának a városból származó ukrán progresszív death/doom csapat, az Odradek Room, 2017-es albumuk kritikája pedig ITT olvasható. 

9. SPACE OF VARIATIONS

space_of_variations.jpg

Nem véletlen, hogy egyre több ukrán csapat igazol le a legnevesebb kiadókhoz: a metalcore/mathcore Space Of Variations 2015-ben robbant be Gunsight című dalával, Európában turnéztak a Jinjer társaságában, 2019-ben már a Napalm Records gondozásában hozták ki EP-jüket, március 18-án pedig "Imago" címmel jelenik meg új, második nagylemezük.

8. FLESHGORE

fleshgore.jpg

A brutális death metal igazi veterán csapata a 2000-ben Kijevben megalakult Fleshgore: eddig öt albumuk jelent meg, az utolsó a sorban az Xtreem Music égisze alatt kijött 2016-os "Denial Of The Scriptures". Combos, vaskos megszólalású halálfémet játszanak nemzetközi színvonalon.

7. STONED JESUS

stoned_jesus_1.jpg

A szintén kijevi pszichedelikus stoner banda, a Stoned Jesus szintén társaihoz hasonló utat járt be: a helyi rajongótábor kialakítása után fokozatosan építették fel magukat, aztán le is igazoltak a Napalm Records kiadóhoz és 2018-as "Pilgrims" című albumuk már ott jött ki. 2019-ben korai demóikat adták ki újra felturbózott formában, illetve tízéves fennállásukat Európa-turnéval ünnepelték (2016-os Düreres koncertjükről írt beszámolónk ITT olvasható).

6. KHORS

khors.jpg

A 2004-ben megalakult black metal csapat, a Khors Harkov városából származik, legutóbbi, immár hetedik stúdióalbumukat pedig az Ashen Dominion kiadó jelentette meg 2020-ban "Where The Word Acquires Eternity" címmel. Angol nyelvű dalszövegeik Ukrajna történelmével, a természettel és a miszticizmussal foglalkoznak.

5. VELIKHAN

velikhan.jpg

A kijevi Velikhan amolyan poszt-modern djent/nu-metal csapat, melyet az ukrán metalszíntér ismert figurái alapítottak meg. Leginkább provokatív videóikról és dalszövegeikről ismertek, illetve szívesen keverik a legkülönbözőbb stílusokat is dalaikban. 

4. NOKTURNAL MORTUM

nokturnal_mortum.jpg

Az ukrán metalszcéna veterán brigádja, az 1991-ben megalakult szimfonikus black/folk csapat, a Nokturnal Mortum Harkov városában működik. Dalaikban az ukrán folklórral, nacionalizmussal és okkultizmussal foglalkoznak: előszeretettel alkalmaznak autentikus ukrán népi hangszereket is. Sajnos a legkorábbi anyagaikon szélsőjobboldali, radikális témák is megjelentek, habár 2014-ben a zenekar elhatárolta magát minden ilyen csapattól és irányultságtól.

3. 1914

1914.jpg

A blackened death/doom/sludge metal együttes, a 2014-ben Lviv városában létrejött 1914 kizárólagos témája az első világháború, a gáztámadások és a lövészárkok pokla. Már a harmadik soralbumuk, a 2018-as "Where Fear And Weapons Meet" a lassan ukrán bandákra specializálódó Napalm Records istállójában jött ki.

2. DRUDKH

drudkh.jpg

2002-ben Harkov városában alakult meg az ukrán metalszcéna egyik legelismertebb és legizgalmasabb együttese, a szláv mitológiával és nacionalizmussal foglalkozó Drudkh. A dalszövegeik legtöbbje XIX. századi ukrán költők, leginkább Tarasz Sevcsenko verseiből inspirálódik. Hetedik soralbumuk, a 2009-es "Microcosmos" már a francia Season Of Mist kiadónál jelent meg és azóta is hűségesek maradtak a lemezistállóhoz. Sajnos a csapatot is hírbe hozták szélsőjobboldali politikai nézetekkel (2015-ös korongjuk kritikája ITT olvasható).

1. JINJER

jinjer2021.jpg

Kevés metalbanda futott be nagyobb és sikeresebb nemzetközi karriert az elmúlt évtizedben, mint a Donyeck városában 2009-ben megalakult progresszív metalcore brigád, a Jinjer. A Napalm Records szárnyai alatt működő zenekar énekesnője Tatjána Smaljuk, akinek énekhangja és színpadi jelenléte emeli ki leginkább az együttest a mezőnyből. A ma már önálló amerikai turnét is sikeresen megvalósító csapat többször járt hazánkban is (2019-es koncertjükről ITT írtunk beszámolót, legutóbbi albumaikról pedig ITT és ITT olvasható kritikánk).

  

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4217765820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nevem senki. 2022.02.25. 12:31:34

Többször írod hogy "sajnos szélsőjobboldali nézetek". Még mindig jobb, mintha elhülyült libbantak lennének.
süti beállítások módosítása