Rozsdagyár

STRIGOI - Viscera (2022)

2022. december 22. - Dan696

cover_96.jpg

Először is had kezdjem azzal, hogy elnézést kérek. Ritkán csúszik meg ennyire kritika, de valahogy ez most nagyon a körülmények áldozata lett, viszont idén még mindenféleképpen írni akartam erről a lemezről, úgyhogy most itt a nagy alkalom. 

Beszéljünk egy kicsit arról, hogy miért jó időről időre alábukni az undergroundba. Míg ez a múltban egy átlag metalrajongó számára a felfedezést és a saját ízlésvilág kialakítását, határainak a kitolását jelentette, mára ez inkább egyfajta öndefiniálássá, elitizmussá vált. Ezzel a véleménnyel nem mindenki fog egyetérteni, sőt, egy embert már most tudok, aki reagálni fog erre, de tény, elég csak megnézni, hogy mi történik, amikor egy underground vagy legalábbis a fősodortól távolabb álló csapat nyit egy komolyabbat. Lásd, Lamb Of God, amikor Randy először énekelt tisztán.

De jómagam is fordultam már meg olyan társaságban, ahol az x+1-dik norvég, egy-két személyes black metal banda, illetve sokadik OBI-s láncfűrész hangzású régisulis zombi daráló death metal alakulat még tök lazának számított, de ha felmerült egy-egy mainstreamebb, populárisabb gárda, mely kivételesen nem valamelyik mostanában közönségkedvenc deathcore csapat, akkor pillanatokon belül ízlésbűnözést kiáltottak. Szomorú, de tényleg van erre precedens.

És akkor most fordítsuk meg egy kicsit, és ezzel együtt beszéljünk egy kicsit jelen cikkünk tárgyáról, a Strigoi-ról. A Strigoi egy 2018-ban született extrém metal projekt (a továbbiakban is így fogok rá hivatkozni, ezt majd később megindokolom, hogy miért), melyet a Paradise Lostból ismert gitáros, Greg Mackintosh és többek között a Devilmentből és az Extreme Noise Terrorból ismerős Chris Casket hívtak életre. Ezidáig két lemezük született, a 2019-es "Abandon All Faith", melyről a cikket ITT találod és jelen írás tárgya, az idei "Viscera". Itt jön be a underground szerepe a képbe. Ugyanis aki nem követi a Paradise Lost munkásságát, sanszosan soha az életben nem találkozott ezzel a csapattal, vagy ha mégis, akkor jó eséllyel csak rezignáltan görgetett tovább. Ez hiba. Emberek, így előre bocsátom, a "Viscera" 2022 legjobb extrém metal lemeze. 

Amikor leültem a "Vescera" elé, már nagyjából tudtam, hogy mit várjak. Bár az előző lemezről nem mondanám, hogy szénné hallgattam, de határozottan emlékeztem rá, hogy kedveltem, egyedül azt nem értettem, hogy ezt mért nem lehetett a Vallenfyre égisze alatta megcsinálni. Mondjuk, ezt most sem értem, de erről majd később. De mi is a Strigoi zeneileg? Lényegében death metal, rengeteg doomos elemmel, sokszor noise-os atmoszférával, és egy jó maréknyi grindcore-ral. Ezrét is jeleztem a cikk elején, hogy a továbbiakban extrém metalként fogok hivatkozni rájuk. De akkor térjünk a lényegre. 

Nézzük a legerősebb oldalát az albumnak, a hangulatot. Az előzetes információkból kiderült, hogy Gregék egy dolgot tartottak nagyon szem előtt, hogy legyen a lemeznek egy nyugtalanító, rémisztő atmoszférája. Jelentem, ez maradéktalanul sikerült. A dalok szerkezete, a hangzás, a szövegek, a helyenként felhasznált samplerek mind ezt a célt szolgálják. Egy olyan súlyos, sötét, nyugtalanító légköre van az egész produktumnak, melyet utoljára a Mayhem "Esoteric Warfare" albumán éreztem, annak meg már nyolc éve. 

De milyenek a dalok? Egy szó: sötétek. Lényegében műfailag hatalmas változások nem történtek az előző lemez óta, inkább csak felgyorsultak a nóták. Kicsit kevesebb a kimért doomos tétel, és ez tényleg ad egy olyan markáns, sötét árnylatot az egésznek, mely a kicsit több mint háromnegyedórát végigkíséri. Erre tökéletes példa a King Of All Terror, vagy személyes kedvencem, az An Ocean Of Blood. Kiemelendő még az ultraagresszív Hollow, illetve az epikus hosszal rendelkező zárótétel, az Iron Lung

Ugyan alapvetően a Strigoi két embert jelent, érezhető volt már az első lemeznél is, hogy ezt a zenét színpadra kell vinni. Ehhez viszont zenészek kellenek. Jelenleg a csapat négy tagot számlál. Greg és Chris mellé felsorakozott még a The Secretből ismerős dobos, Guido Zima és a Satyricon koncertgitárosa, Ben Ash. Abban nem vagyok 100%-ig biztos, hogy ők is részt vettek-e az írási folyamatban, erről nem sok infó terjedt el. Úgyhogy a továbbiakban ezt Greg és Chris munkájának tudom be. 

Azt nagyon érezni, hogy alapvetően ez a zenekar két gitárosból áll. A gitár/basszer szekció nagyon erős. Főleg amikor előkerülnek a szólók. Ebből a non plus ultra a már emlegetett An Ocean Of Blood. Ami a zene többi részét illeti: a dobok súlyosak és sűrűek, egyedül a lábdoboknál van egy nagyon enyhe gépérzet, de egyáltalán nem zavaró. 

Nézzük a megszólalást. Nagyon tömény, de mégsem nehezedik rá az ember fülére. Valahogy így kell megszólalnia 2022-ben egy extrém metal lemeznek. Mondjuk, azt be kell vallanom, hogy néha egy kicsit több az ének, mint kéne, de hála az égnek Greg hangja remek formában van, úgyhogy ezzel is meg tudtam barátkozni.

Ami viszont extra piros pont, hogy a samplerek tökéletesen belesimulnak az összképbe. Ebből az abszolút kedvenc a King Of All Terror, melynek az elején a robotikusan ismétlődő "suicide, suicide, suicide" rész után a fülrepesztő női sikítás akkora hangulati megalapozás, mely rendesen odateszi az embert lelkileg. De a Hollow elején lévő skandálás is vérfagyasztó. 

Egyetlen egy dolog nem fér a fejembe, jelzem, nem először. Mai napig nem értem, hogy ez a két lemez, de főleg a a "Viscera", hogy nem fért bele abba, hogy Vallenfyre név alatt fussanak. Nem mondom, hogy teljesen ugyanaz lenne a két zenekar, de sokszor annyira nüansznyi a különbség, hogy avatottabb fülnek alig feltűnő. De ezen kívül igazából érdemben nem tudok és nem is akarok belekötni semmibe. Ez a lemez úgy jó, ahogy van. Kinek ajánlom? Mindenkinek. Ha csak egy súlyosabb metalalbumot hallgatsz meg idén, akkor az mindenképpen a "Viscera" legyen. 

10/10

strigoi_2022.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4518008176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenevadasz · zenevadaszat.blog.hu 2022.12.28. 05:04:21

Ez tényleg jó, végig kell fülelnem :-)
süti beállítások módosítása