Rozsdagyár

SAMMALE - Sammale (2022)

2023. január 11. - chris576

resize_of_1096779.jpg

Kedvenc streaming-szolgáltatómnak hála, ismét egy kiváló albumba akadtam bele, mely tavaly december 30-án jelent meg a Naturmacht Productions gondozásában, a lemez szülőatyja pedig nem más, mint a finn multihangszeres Zannibal által 2021-ben megalakított egyszemélyes atmoszferikus black metal formáció, a Sammale.

Mivel nem egy lemezkiadó vagy PR-ügynökség által küldött promóanyag formájában jutott el hozzám a produktum, mindössze annyit sikerült összeollózzak a világhálóról, hogy Zannibal a Paisaunt és a Marrasmieli zenekarokban is tolja a feketefémet, a Sammale pedig a legújabb bandája.

Egyértelműen kihallatszik a formáció saját neve alatt futó debütalbumának szerzeményeiből, hogy nem kollektív hangszerelés eredménye, kissé töredezett, dinamikátlan az összkép, varázslatos atmoszférája ellenben megkérdőjelezhetetlen. A finn természet élővilágának hangkollázsaival átszőtt, olykor ambient-motívumokkal megerősített black metal muzsika valósággal ellazít, megnyugtat.

Ebben a lemezben nincs semmi ördögi, ez inkább meseszép, bármennyire is bizarrnak hat egy ilyen kijelentés egy black metal banda esetében. Zannibal hagyományőrző módon tolja a feketefémmel kompatibilis énektémákat, a hangszeres részek pedig nagyrészt idomulnak is ezekhez, de rengeteg dallamos megoldással kiegészülve.

A több mint nyolcperces nyitótételnek (Jo Hanki Haihtuu) már a hossza is jelzi, hogy itt bizony nem gyors darálások, hanem nagyívű, epikus darabok sorakoznak fel. A népi hangszerekkel is megtámogatott black metal monstrum után egy filmzene-jellegű átvezető tétel következik (Sammal), majd a Mehtän Kultainen Kuningas lép rá a gázpedálra és ezáltal gyorsul egy kicsit a tempó, de ez mindössze másfél perc után alábbhagy, és átadja magát annak a monumentális atmoszférának, mely az előző tételeket is belengi.

Misztikus ködfelhőbe burkolózik a közel hétperces Köyry, mely sokkal inkább egy meditatív alámerülés, a záró Kalmanväki viszont már kőkemény feketefém, ám dallamokkal jócskán átitatott.

Mivel e produktum az underground legmélyebb bugyraiból csírázott ki, nem látok túl sok esélyt a szélesebb körben való megismertetéshez, de azért remélem, hogy eljut a Zannibal által megcélzott közeghez.

9/10

resize_of_resize_of_0030406855_10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr318024224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenevadasz · zenevadaszat.blog.hu 2023.01.31. 19:39:59

Ebből a műfajból is Balti-tengert lehetne rekeszteni, a név is üt egy régi zenekarra, viszont: tényleg "ott a hangulat"! (A finnek ebben jók, már a Beherittől kezdve.)
süti beállítások módosítása