Rozsdagyár

MEMORIAM - Rise To Power (2023)

2023. február 19. - chris576

316415603_680113033461593_2794369187438788159_n.jpg

A 2015-ben elstartolt brit Memoriam február 3-án adta ki ötödik sorlemezét a Reaper Entertainment jóvoltából "Rise To Power" címmel. A veterán death metal muzsikusok, egykori Bolt Thrower-, illetve Benediction-tagok mellé még 2020-ban új dobos csatlakozott Spike T Smith személyében és az új album is vele készült.

A Memoriam az erős kezdés után meredeken eső minőségromlásnak indult, majd a két évvel ezelőtti koronggal (melynek kritikája ITT, az azt megelőzőeké pedig ITT, ITT és ITT olvasható) igazították ki a sort, az új pedig szintén jól sikerült.

A szerzemények csupa nehéz és fájdalmas töltete megkívánja az ezzel szimbiózisban álló zord és szomorkás témákat, melyeket természetesen meg is kapunk. Elég csak rápillantani a számcímekre és rögtön be is lehet azonosítani az adott témakört. A zene természetesen száz százalékos Memoriam, ezer közül is felismerhető, köszönhető ez a rájuk jellemző hangszerelésnek, Karl Willetts egyéni orgánumának és a hangzásuknak egyaránt.

A nyitó Never Forget, Never Again (6 Million Dead) rögtön egy olyan tétel, melynek elég a címét lefordítani és egyből lehet tudni, hogy mi is a dörgés. Ehhez annyit tennék csak hozzá, hogy Karl elmondása szerint nincs személyes érintettsége a dologban, dokumentumfilmekből szerezte hozzá az inspirációt.

A másodikként érkező, erősen doomos Total War című darab keserédes melódiája telitalálat (Scott Fairfax, helló!), az előző számhoz hasonlóan felváltva adagolják a tempósabb, zúzós dolgokat és a lassú, szomorkás részeket. Az I Am The Enemy is ezt az ösvényt tapossa: keserű gitármelódiák szöknek az éterbe, majd egy kicsit feljebb kapcsolnak, de semmi eszement kapkodás, a lassú és a középtempó dominál.

A Conflict Is Within gitártémája szintén nagyon oda lett téve, azonnal magához láncolja az embert. Mind a nyolc dal tartalmaz finomságokat, de nagy meglepetéseket nem kell várni. Kiszámítható, viszont pont ez tetszik bennük, hogy egy jól bevált recept szerint építkeznek, hol jól, hol pedig rosszabb minőségben. Most épp egész jól, és ez üdvözlendő.

Aki szereti a kilencvenes évek doom/death metalját, az valószínűleg megtalálja a számítását a Memoriammal kapcsolatban. Régisulis zene veterán arcoktól.

8,5/10

memoriam2022.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1018053252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása