Rozsdagyár

BLACK SABBATH - Forbidden (1995)

Kedvencek temetője

2023. március 31. - chris576

6d70912016a26a8e67f3003b02f3b0e4_1.jpg

A Kedvencek temetője rovatunkban nemrég olvashattál a legendás angol heavy metal banda, a Black Sabbath 1994-es albumáról (a cikket ITT találod), most pedig az azt követő – talán legmegosztóbb -  lemezük, a "Forbidden" kerül bemutatásra.

A "Cross Purposes"-turné során ismét felszínre törtek a bandán belüli nézeteltérések, melynek következményeként először a dobos, Bobby Rondinelli távozott a Sabbath kötelékéből (helyére a régi harcostárs, Bill Ward ült be a dobcucc mögé a dél-amerikai koncerteken néhány fellépés erejéig), majd pedig Geezer Butler basszusgitáros unt rá a bandára és menekült el a süllyedő hajóról, magára hagyva a két Tonyt.

Geezer később azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem tudott azonosulni a lágyabb irányvonallal, továbbá azt is nehezményezte, amiért az ő tudta nélkül került a boltok polcaira az egy VHS-t és egy CD-t tartalmazó „Cross Purposes Live” című box set.

Butler ezután saját bandát alapított (G//Z/R), ahol kiélhette a súlyosabb zenék iránti vágyát, Iommi pedig újra összehozta a Sabbath 1990-es felállását, mellyel anno a „Tyr” lemezt vették fel. Cozy Powell dobossal és Neil Murray basszerrel (na meg Geoff Nichollsszal) aztán stúdióba vonult a két Tony, hogy rögzítse a „Forbidden” munkacímre hallgató anyagot.

A kiadó a banda első éveit jellemző metódus szerint képzelte el a lemezfelvételt, magyarul azt akarták, hogy a csapat ne szarozzon sokat a stúdióban, a nyers erő éledjen újjá a Sabbathban. A rocksajtó pedig akkoriban arról cikkezett, hogy a Body Count gitárosa, Ernie C lesz a készülő album producere, sőt még játszani is fog rajta. A zenekart már amúgy is sokan temették, ezzel az utolsó koporsószög is a kalapács közvetlen közelébe került.

A „Forbidden” 1995. június 5-én jelent meg végül az I.R.S. kiadó gondozásában. A produceri munkálatokat valóban Ernie C látta el, de végül mégsem gitározott fel semmit a lemezre. Ellenben a legendás rapper, a Body Count énekese egy rövid szöveget azért elereszt az anyagon, ám ez egyáltalán nem borítja meg az egyensúlyt, a banda továbbra is a hard rock korlátain belül marad.

Viszont a hangzást rendesen elcseszte Ernie, amit Iommi később be is ismert. Mindezek ellenére a szerzeményekkel nem akadt különösebb probléma, leszámítva talán azt, hogy Martin ezen az anyagon még annyira sem erőltette meg magát, mint a „Cross Purposes” idején. A nyitódalban (The Illusion Of Power) például éneklés helyett szinte csak szaval, és a korong leggazdagabban hangszerelt nótáját leszámítva (I Won’t Cry For You), a többiben is csak takaréklángon ég.

Iommi viszont ezúttal is nagyon jó riffekkel pakolta meg a lemezt, de a gitárszólókra sem lehet panasz, illetve Cozy és Neil is odateszik magukat. Az Ice T vendégszereplésével készült The Illusion Of Power például egy erős doomtémára épül, a Get A Grip groove-ja pedig szintén hasít. Zeneileg akadnak nagy pillanatok, ott van például a már említett I Won’t Cry For You (minden idők egyik legjobb BS-dala) vagy éppen a záró Kiss Of Death.

Az összképet Ernie C és Tony Martin rontja el, de még ennek ellenére is rendben van a korong. Iommi már évek óta ígérgeti, hogy újrakeveri az anyagot, reméljük, hamarosan új köntösben láthatjuk/hallhatjuk viszont a teljes „Forbidden” albumot.

86004_0_meta_ver1549872266.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5518085692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása