Rozsdagyár

HOBO - 2024-ben a magyar énekes/dalszerző kapja a Petőfi Zenei Díj Életműdíjat

2024. január 16. - Kovenant

hobo_1.jpg

Életpályája elismeréseként 2024-ben Petőfi Zenei Díj Életműdíjjal jutalmazzák Földes Lászlót, Hobót. A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála díjátadóját február 3-án közvetítik a Dunán.

A díjról a hirado.hu számolt be:

A Petőfi Zenei Díj Életmű Gála díjazottja idén a Kossuth-díjas bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és frontembere, Földes László Hobo. A művész évtizedek óta meghatározó alakja a hazai könnyűzenei életnek, pályáján különféle műfajokban alkotott maradandót, beleértve a blues-, a rock- és a folkzenét. Irodalmi és színművészeti tevékenysége is jelentős: áttekinthetetlenül gazdag életművét könyvek, film- és színházi szerepek, valamint önálló estek teszik teljessé. Egyedi hangjával és szövegeivel az autentikus, őszinte zenei kifejezésmód megtestesítője.

A Petőfi Zene Díj Életműdíját kiérdemlő zenész alakja nemcsak zenei, hanem szociokulturális szempontból is jelentős. A rendszerváltás előtti időszakban, amikor a politikai környezet szorításában volt a művészet, az underground szcénában talált menedékre. Szövegeiben gyakran érinti a társadalom és az egyéni szabadság témáit. Művészetével, személyes és társadalmi üzeneteivel örökre letette kézjegyét a magyar kultúrában.

Idén fontos mérföldkőhöz érkezett: 40 évvel ezelőtt jelent meg a "Vadászat" című lemeze, minden idők egyik legjelentősebb hazai rockalbuma, amelyet február 10-én Aréna-koncerttel ünnepel. Hobo a koncertje után nem sokkal, február 13-án ünnepli a 79. születésnapját.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr2218304297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása