Rozsdagyár

INFECTED RAIN - Time (2024)

2024. január 23. - Kovenant

cover_infected_rain_time.jpg

A kezdetben moldáv, ma már nemzetközi felállású Infected Rain sokáig elment mellettem, pedig már a hatodik stúdióalbumuknál járnak. Gyanítom, sokan egyszerűen csak az ukrán Jinjer kistestvéreként tartják számon őket, pedig egyszerre indultak 2008-ban, ráadásul a moldávok sokkal aktívabbak a kiadványok terén.

A hasonlóságok természetesen szembeötlőek: mindkét zenekar ezt a djentes, tördelt riffekkel telepakolt modern progresszív metalt tolja, de a popos érzékenység is ott figyel a dalaikban, mindkét együttes élén hasonló karakterű, kiváló hangi adottságokkal bíró, extrovertált énekesnő áll, ráadásul mindketten a Napalm Records kiadónál dolgoznak.

Azonban az Infected Rain február 9-én megjelenő "Time" című albumát meghallgatva már egyértelműbbek a különbségek. Míg a Jinjer legutolsó sorlemezén kifejezetten keményebb, szikárabb vizekre evezett (kritikánk ITT olvasható), addig a moldávok sokkal jobban támaszkodnak az elektronikára, a modern pop eszközeire, illetve sokkal szélesebb merítésű hangszerelési megoldásokkal dolgoznak.

Mára alaposan átrendeződött a zenekar felállása: a gyakorlatilag a kezdetektől jelen lévő Babich-testvérek (Vlagyimir - basszusgitár, Szergej - gitár) tavaly távoztak, így négyfősre fogyatkozott a tagság, mivel a gitárost nem pótolták, míg Alice Lane basszusgitáros érkezett a megüresedett posztra. Az alapítók közül így mára csak Vagyim "Vidick" Ojog gitáros-dalszerző és Elena Cataraga énekesnő-szövegíró maradt  a bandában.

Az kétségtelen, hogy a Lena Scissorhands művésznéven is ismert hölgy embertelen hanggal bír. Egyaránt jól hozza a hardcore-os screameket, ám tiszta énekhangja is rendkívül kellemes, ráadásul nagyon jó énekdallamokkal dolgozik: néha olyan érzésünk támadhat, mintha egy szimfonikus metal csapatot hallanánk. 

A bő ötvenöt perces, tizenkéttételes korong remekül szól, habár a mixben némileg túlságosan előre van tolva az éneksáv, illetve a dob, így sokszor a gitárok kissé erőtlenül dörrennek meg. Zeneileg rendkívül egységes album a "Time": mind színvonalában, mind pedig stílusában kiegyensúlyozott, azaz egyetlen tétel sem üt el semmilyen értelemben a többitől.

Azonban talán pontosan ez az egyetlen hibája is: a végére valahogy összemosódtak a dalok és többszöri hallgatás után sikerült csak elkülönítenem a fejemben azokat. Három tétel ugrott ki azonnal: a The Answer Is You, a Vivarium, illetve az Unpredictable, melyek egyértelműen a lemez csúcspontjai.

A zenekar többször él azzal a megoldással, hogy az egyébként bitang módra beinduló és őrlő számokat sokszor akasztja meg elektronikus-szintetizátoros-samplinges betéttel, mely megtöri az adott nóta lendületét. Nem igazán értem ennek a célját, mert egy idő után kifejezetten zavaró ez: várnánk a kifutást, a dinamikai csúcspontot, de az bizony nem érkezik meg. 

A moldávok egyébként remekül értenek az álmodozósabb, utaztatós dalokhoz is: a Game Of Blame is ilyen, melybe szerintem felesleges volt beleszuszakolni a screameket, valahogy kilóg az atmoszférából. 

Az Infected Rain tehát egy nagyon kompakt, a modern metal trendekhez tökéletesen illeszkedő albummal állt elő: most már csak élőben kell bizonyítaniuk, illetve megfelelő promócióval kell megtámogatniuk a "Time" korongot. Érdekes kérdés, hogy mivel egyazon kiadónál vannak a Jinjerrel és elég hasonló stílusban is alkotnak, van-e a lemezistállónak elég erőforrása a két banda párhuzamos futtatásához. Ez mindenesetre nem a csapaton fog múlni.

8,5/10 

infected_rain_victoriawonkatututescu.jpg

Fotó: Victoria Wonka Tututescu

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9718309697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása