Rozsdagyár

EGER HARDCORE VÁLOGATÁS - Negyedszázad egy korongon

2017. március 02. - Kovenant

eh_cover.jpg

Egy egész korszakot és egy teljes színteret fog össze az az új, CD-n és kazettán érkezett kiadvány, melyet a Drinkin' Beer In Bandana Records jelentetett meg idén januárban. A színtér az ország egyik legkitartóbb és egyben legtermékenyebb hardcore punk szcénája, az egri, a korszak pedig tulajdonképpen a rendszerváltást követő, máig tartó időszak, azaz az elmúlt bő negyedszázad.

Tizenkét banda szerepel az anyagon két-két számmal összesen hetvenöt percben, azaz tényleg szinte teljes képét kapjuk ennek a máig újabb és újabb zenekarokat kitermelő közösségnek. Tulajdonképpen lehetetlen lenne felsorolni is azokat a többszörös személyi összefonódásokat, melyek mindig is jellemezték ezeket a csapatokat, hiszen vetésforgóként, folyamatosan változó tagsággal működött itt mindig minden, ahogy éppen a helyzet, a kényszer vagy éppen a kedv hozta.

A legkorábbi felvétel 1992-es, a legfrissebb pedig a válogatáson is szereplő Genetika, Tango Underground, valamint a szintén egri és nemrégiben friss kiadvánnyal jelentkező Shapat Terror tagokból álló Skizo két nótája, melynek bemutatkozó korongját a thrash, hardcore, punk és crossover cuccokra szakosodott kiadó adta ki idén januárban. Ennek megfelelően a megszólalás a garázsmély, demo jellegű felvételektől egészen a modern stúdióhangzásig, illetve stílusilag a metalos, thrashes darálástól a vegytiszta hardcore punkon keresztül az egészen összetett, mondhatni progresszív dolgokig terjed.

eh_list.jpg

Igazi kordokumentummal van tehát dolgunk, melyet archiválni kell, legalább egy ilyen válogatás szintjén, a feladatot pedig gondosan és láthatóan nagy szeretettel oldotta meg a Drinkin' Beer In Bandana Records. A közösség érzése, a bajtársiasság mindig alapvető jellemzője volt minden hardcore színtérnek és most sincs ez másként: igen baráti, 1.000 forintos áron lehet megvásárolni mindkét formátumban az anyagot (a kiadót a Facebookon ITT keresd, ahol rendelni is tudsz). 

eh_pakk.jpg

Egyébként egészen megdöbbentő hallgatni ezeket a felvételeket és hogy milyen elképesztő színvonalon és ötletesen játszottak, illetve játszanak ezek az egri csapatok. A Tisztán a cél felé 2015-ös albumáról mi is írtunk már korábban (lemezkritika ITT), erről is szerepel itt két nóta, de például a PanelDogz egészen összetett, néha prog, néha meg szélvész thrash metal dalai (Deepest Ocean, Endless Pain) is zseniálisak, csakúgy, mint a Forcas szerzeményei a kilencvenes évekből.

Itt ne keressünk könnyedebb, lazább hangvételű, akárcsak átvitt értelemben is rádióbarátabb szerzeményeket. Pengeéles szövegek, agytisztító zene: ez a huszonöt dal kicsiben lenyomata a rendszerváltást követő Magyarországnak, közös kínjainknak, küzdéseinknek, no meg a barátságnak is. Aki pedig az elmúlt egy évtizedben megcsömörlött már az ipari gyártósablon alatt készülő, főleg angolszász post-hardcore/metalcore sziruptól, az tolja végig az "Eger Hardcore Válogatás" dalait és egy komplett hardcore miniuniverzumba fog csöppenni ugyan, de unatkozni biztosan nem fog.

Az ilyen jellegű összegzések általában valaminek a végét vagy lezárását jelentik, de az egri színtér mindig kitermeli magából az utánpótlást, így joggal remélhetjük, hogy a sornak nincs vége: a szcéna csak visszatekintett egy kicsit, aztán megy tovább, ahogy eddig is tette.

eh_belso.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6912305425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása