Rozsdagyár

NOMAD - Interjú Jánosi "Cicó" Szabolccsal

2018. december 16. - Felicium

47680687_10156823108198794_8738740464183672832_o.jpg

2018. október 26-án jelent meg a Nomad zenekar negyedik stúdióalbuma "Új remény" címmel és a megjelenés napján a Deezer albumlistájának 1. helyén nyitott. A nagylemez november 2-án CD-n is megjelent és a MAHASZ albumeladási listájának 11. helyét sikerült megcsípnie. Most a közelgő koncertről és az idei történésekről beszélgetünk a zenekar gitárosával, Jánosi "Cicó" Szabolccsal.

Utoljára még a Showbarlangos koncertetek kapcsán beszélgettünk 2017 tavaszán. Azóta volt itt tagcsere, baleset, koncertlemez és persze egy vadonatúj stúdióalbum. Összefoglalnád nekünk, hogy mi is történt veletek 2017 tavaszától a mostani őszi megjelenésig?

2­­017 tavaszától újra képbe került Mihalik Ábel, aki az első "Végál.om.." című lemezen is dobolt. Ez pont úgy jött ki, hogy az első lemez épp ekkor lett tíz éves. Ennek apropójából rendeztünk a Budakalászi Rockházban egy jubileumi koncertet, amit fel is vettünk. Időközben dolgoztunk egy másik nagyon tehetséges dobossal is, Vécsi Zolival. A 2018 tavaszi turné előtt három nappal érte Zolit egy kéztöréses baleset, így Ábellel csináltuk meg a tavaszi turnét. Miután Zolika felépült, csatlakozott az Ørdøg együtteshez, mi pedig a turnéra megjelentettük a tízéves jubileumi koncertet egy dupla CD formájában, "Vissza a Végál.om..-ra" címmel (melyről bővebben ITT olvashatsz). Ezzel egy időben zajlott a soron következő negyedik lemez írása és felvétele, amely végül október 26-án jelent meg "Új remény" címmel.

Gondolom, régóta készült már az album. Mikor körvonalazódott bennetek, hogy lassan ideje stúdióba menni, mert elkészült egy új Nomad-anyag?

A "Márványmenyasszony" (melyről ITT írtunk) 2016 októberében jelent meg, pont két éve. Ez idő alatt folyamatosan érett bennünk az új lemez és éreztük is, hogy itt az ideje, hogy kiadjuk magunkból, ami bennünk van.

A dalok főleg új szerzemények vagy van köztük olyan is, amit régen a fiókba tettetek és most ismét előkerült?

Kettő kivételével mind új szerzeményekről beszélhetünk. Az egyik az első lemez egyik nótája, a Pillanatok, amely úgy került fókuszba, hogy ez lett a tavasszal megjelent dupla koncert CD promóciós dala, és jó választásnak bizonyult, hiszen felkerült a Rock FM játszási listájára, de szólt a Petőfi Rádióban is. Így hát úgy láttuk jónak, ha ez is rákerül az új albumra. A másik dal pedig a Keresem az utam, amely egy  Ákos-Jamie Winchester szerzemény. Mivel nagyon passzolt a lemez szövegeihez és hangulatához, ezért helyet kapott az "Új remény" korongon.

48356566_10156837144893794_8698976493021167616_n.jpg

A felvételek közben milyen volt a hangulat és hol stúdióztatok? Könnyen és gyorsan mentek a dolgok vagy azért még ott a helyszínen is jöttek olyan ötletek, melyek változtattak és/vagy hozzátettek egy-egy dalhoz?

A felvételeket én irányítottam, és én készítettem a keverést és a maszterelést is. Ebben a minőségben egyébként most debütáltam. A dobokat Ábel próbatermében vettük fel, minden mást a Keytracks Stúdióban rögzítettünk, és nagyon élveztem minden pillanatát. Mivel saját stúdióban készült az anyag, már a megírás során voltak olyan felvett ötletek, melyekhez nem kellett később hozzányúlni vagy újravenni, ugyanakkor sok ötletet a feljátszáskor vagy menet közben dolgoztunk ki véglegesre.

Mit gondolsz, van még létjogosultsága 2018 és 2019-ben a fizikai hordozóknak? Persze néhány gyűjtő megveszi, de vajon mint zenekar, megéri még mindig nagyobb mennyiségben legyártani ezeket, vagy inkább az online platformoké a jövő?

Én azt gondolom, hogy fontos a kézzel fogható hanghordozó, de látva a tendenciát, egyre többen használják a digitális platformokat. Azt, hogy a jövő mit hoz ezen a téren, nem tudnám megmondani.

46984635_10156813323173794_7474913553850302464_n.jpgHogy jött a DAL 2019 jelentkezés ötlete? Jól tudom, hogy régebben is pályáztatok már? Izgultok a TV-szereplés miatt vagy azt is egy színpadnak fogjátok fel, ahol ugyanúgy el kell játszani a dalt?

Igen, ez a negyedik alkalom, hogy adtunk be pályaművet, de csak most, negyedjére sikerült. A korábbi próbálkozások (SajnálomA szerelem ilyenVan-e remény?) komoly rádiós és/vagy közönségsikert arattak, de most végre egy még nagyobb réteget is elérhet a Remény hídjai című dalunk. Nem mondanám, hogy izgulunk, kaptunk egy kiváló lehetőséget, amellyel szeretnénk élni.

Készültök ugye december 19-én egy nagyobb koncerttel az Ellátóházban. Erről mit lehet tudni? Eljátsszátok elejétől a végéig a lemezt? Gondolom, azért lesznek válogatva a régebbi kiadványokról is.

Nagyon várjuk a budapesti koncertet, illetve készülünk is rá, természetesen. Most, hogy már megturnéztattuk az új dalokat is ősszel, azt kell mondjam, nehéz eldöntenünk, hogy mely számokat hagyjuk ki, akár a régiek, akár az újak közül. Természetesen minden korszakot megidézünk, de mivel alapvetően ez az a új anyag bemutatója lesz, ezért szeretnénk, ha minél több friss dal beleférne a programba.

Tavasszal lesz egy teljes turné is a friss albumhoz? Erről mit lehet tudni pontosan? Gondolom, néhány fesztiválon is már most biztos, hogy ott lesztek.

A koncertdátumokat már szervezzük javában tavaszra és a nyárra is. Szeretnénk továbbra is minél több helyre eljutni és játszani. Konkrét időpontokat és helyszíneket még nem mondanék, mert amint fixálódik minden, abban a pillanatban úgyis azonnal közzétesszük. Ezért a www.facebook/nomadzenekar oldalunkat érdemes követni, mert oda frissiben mindig kitesszük az összes infót, újdonságot és történést a zenekarról. Így természetesen a koncertidőpontokat is.

Köszönöm, hogy így a készülődés közepette szakítottál ránk időt. Sok sikert a koncerthez és persze Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánunk az egész zenekarnak! 

Viszont kívánunk mi is Boldog Ünnepeket, találkozunk december 19-én az Ellátóházban!

44536636_10156727877098794_3772542390535979008_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1114489272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása