Rozsdagyár

MONSTER GOD - Interjú Mike Smarioval

2019. március 28. - chris576

mg1.jpg

Az Art Is War kiadó gondozásában jelent meg idén márciusban az oaklandi sludge/doom zenekar nagyon ígéretes bemutatkozó EP-je, a "Monster God" (lemezkritika ITT). A csapat énekes/gitárosa, Mike Smario válaszolt a kérdéseinkre.

Helló Mike! Légy szíves, mesélj nekünk a zenekar megalakulásának körülményeiről!

Karl Casolari (a dobosunk) és én már korábban is együtt játszottunk az Inhalent nevű formációban 1993 és 2002 között. A banda aztán feloszlott és mindenki ment a maga útján, de persze jó barátok maradtunk. 2017 végén elkezdtünk arról dumálni, hogy újra össze kéne jönnünk zenélni egyet. Semmilyen határozott célunk nem volt arról, hogy együttest alakítsunk és koncertezzünk, egyszerűen csak játszani akartunk. Miután írtunk néhány dalt és azok nagyon könnyen összeálltak, úgy döntöttünk, hogy szükségünk lenne egy basszusgitárosra is. Mike Kaufmann (a Defiance volt tagja) a haverunk, szóltunk neki és azóta rendesen beindultak a dolgok.

Gratulálunk a debüt EP-hez, kiválóra sikerült! Milyenek az eddigi visszajelzések?

Az EP elkészítése és az Art Is War kiadóval való együttműködés számunkra szó szerint egy valóra vált álom. Eddig az EP-re rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. Úgy érezzük, hogy valami különlegeset sikerült létrehoznunk, mely nem igazán passzol semmilyen jól körülhatárolható kategóriába vagy stílusba, mivel sok különböző hatást és zenei elemet építettünk be a dalokba.

Milyen bandákat kedveltek?

Nos, rengeteg hatásunk van, melyek inspirációt jelentenek számunkra, hogy milyen irányba induljunk. Természetesen az Acid Bath, a Neurosis és a Black Sabbath, valamint a hasonló bandák munkássága befolyásol minket a legjobban. Mindannyian sokféle zenét szeretünk, mely belefolyik persze a dalszerzői munkába is. Imádom az olyan csapatokat, mint a Combichrist, a NIN és a Ministry, melyek indusztriálisabb megközelítésűek. Karl inkább a sludge metalosabb együtteseket szereti, mint a YOB, az Eye Hate God vagy a Down.

Van olyan zenekar a doom/stoner/sludge színtéren, akikkel jó viszonyt ápoltok?

A helyi színtér most kezdett csak erősödni. Imádjuk és jó barátok vagyunk a B.T. Saints és a The Ghost Next Door csapatokkal. Ha kifejezetten a doom/sludge/stoner színteret kérdezed, nem sok ilyen brigád van errefelé, mivel ez a thrash metal fővárosa, így bár rengeteg helyi együttessel haveri viszonyban vagyunk, közül csak kevesen játszanak doom metalt. De van egy rakat másik zenekar máshonnan, akiket imádunk, például a HERON, a Mendozza és a Year of the Cobra. Az Atala is király, ráadásul ők kifejezetten remek arcok is.

Ti mennyire hisztek a fizikai hanghordozó létjogosultságában? Lesz esetleg vinyl kiadása is az EP-nek?

Teljes mértékben hiszem, hogy a fizikai hanghordozó sokkal jobb. Jobban is szól és kézzelfogható. Jelenleg a vinyl-kiadáson gondolkodunk, mert látjuk, hogy hatalmas az érdeklődés iránta. 

Mi a véleményetek a streaming-szolgáltatókról, mint a Spotify, a Tidal, stb. A Monster God híre például rajtuk keresztül jutott el hozzám.

Azt hiszem, minden olyan banda számára alapvető fontosságúak ezek a platformok, melyek a zenéjüket próbálják eljuttatni a zenehallgatókhoz. A mai egy teljesen más korszak: alapvetően különbözik attól, melyben én felnőttem, amikor a rajongók egymás között kazettákat cserélgettek. Szerintem a streaming-szolgáltatókra nagy szükség van, mert olyanok, mint a régi idők kazettái, melyeken keresztül megismertük az új zenéket.

Gondolom, terveztek lemezbemutató körutat. Milyen bandákkal indultok turnéra?

Mindenkivel szívesen turnéznánk! De ha a vágyálmainkról beszélünk, akkor a fentebb említett zenekarokkal mennénk legszívesebben koncertezni: HERON, Year of the Cobra, no meg természetesen a Sleep vagy a High On Fire, az király lenne! Baráti viszonyban vagyunk a Skinlabbel, így már csak bajtársiasság szempontjából is remek lenne velük turnézni.

Európa is tervben van?

Imádnánk, de ez még a terveink közt sem szerepel most egyelőre.

Budapesten rengeteg hasonszőrű külföldi banda fellépett már. Ilyen messzire is eljönnétek játszani?

Ha tudunk vízumot szerezni, persze, simán.

Köszönöm az interjút, sok sikert kívánunk a zenekarnak és reméljük, ellátogattok egyszer hozzánk!

Mi köszönjük! Király lenne, ha el tudnánk jutni hozzátok és játszhatnánk nektek!

mg2.jpg

Unedited, original English version of the interview:

Hi Mike! Please, tell us about the early days of your band and how it was formed.

Karl Casolari (drummer) and I had played together before in a band called Inhalent from around 1993 to 2002. We disbanded and went on with our lives but remained best friends. In late 2017 we started talking again about getting together and playing music again. We did not have any lofty goals of being in a band and playing shows again but just wanted to play again. After the songs started coming together we decided we should add a bass player and Mike Kaufmann (former Defiance) was our friend and we connected and things just kind of took off from there.

Congrats to your debut EP, it is excellent! What kind of feedbacks have you received so far?

Doing the EP and partnering with Art is War Records is literally a dream come true. So far we have received a lot of positive feedback on the EP. We feel we did something very special which doesn’t really far into a definable category or genre as we bring in different elements that influence our style.

What are your favourite bands within and outside the metal scene?

Well we have many influences that inspire us to guide us in different directions. Obviously Acid Bath, Neurosis, Black Sabbath and bands like that were huge for us. We all love different kind of music that transfers to our writing style. I love bands like Combichrist, NIN, Ministry with a more industrial edge as well. Karl also has different influences like YOB, Eye Hate God and Down and more sludgy stuff.

Are there bands in the doom/stoner/sludge scene, with which you have a special relationship?

The local scene out here is starting to thrive. We love and are friends with B.T. Saints, The Ghost Next Door. If you are asking about specifically doom/stoner/sludge there are not a ton of bands in our area doing that, we are in the Thrash Metal capital so although we are friends with a lot of bands in the area not a lot of them are doom. We love bands in other areas that are doing doom like HERON and Mendozza Year of the Cobra. Atala is amazing and those guys are really cool too.

Do you consider physical copies and releases as significant or essential at all nowadays? Will you debut EP have a vinyl edition, as well?

I absolutely believe having a physical copy is better. It sounds better and you have something tangible in your hands! We are currently looking into vinyl production because it seems like there is a huge demand for it.

What do you think of the streaming service providers, such as Spotify, Tidal, etc.? I got acquainted with Monster God via them, by the way.

I think they are crucial to any new bands trying to get their music out to the masses. It is definitely a new era from the time I was growing up and trading mis tapes with people. I think streaming services are kind of the equivalent  of old school tape trading and is very needed.

I suppose you are planning a tour to promote your release. What bands do you consider touring with?

We would tour with anybody! But if you’re asking bucket list tours: like the bands mentioned above, like HERON, Year of the Cobra, but of course Sleep or High on Fire would be amazing. We are good friends with Skinlab so it would be really col going out with them just for camaraderie.

Are you planning to come to Europe, as well?

We would love to but no plans yet.

A huge number of similar foreign bands had a gig in Budapest. Would you come to such a faraway place to play?

If we could get Visa’s yes….lol ABSOLUTELY

Thanks for your answers, we wish you success with your band and we hope you visit us some day to play in Budapest!

Thank you! We would love to come out there and play for you!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6614720015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása