Rozsdagyár

EMERALD SABBATH - Interjú Michael Suilleabhainnel

2019. augusztus 17. - chris576

68479248_1791027171044009_5214805538247802880_o.jpg

Idén februárban megjelent egy különleges album, melyet egy fanatikus Black Sabbath-rajongó hozott tető alá, mondhatni egy amolyan világszerte egyedülálló kezdeményezés eredményeképpen (a lemezkritikánk ITT olvasható). Az illetőt Michael Suilleabhainnek hívják, vele beszélgettünk az Emerald Sabbath projekt kapcsán.

Üdv Mike! Először is szeretnék gratulálni, hogy sikerült egy ilyen nagyszabású és mindenképpen egyedülálló projektet összehoznod, mint az Emerald Sabbath! A lemezen szereplő ex-Black Sabbath-tagok közül személyesen is ismertél már valakit korábbról vagy csak a lemezfelvétel során találkoztál velük először?

Nem ismertem a Black Sabbathos srácokat a projekt megkezdése előtt, bár többükkel is találkoztam koncerteken az 1989-es „Headless Cross” turné óta.

Óriási Black Sabbath-rajongóként hogy élted meg ezt az egészet?

Ez a projekt a világot jelenti a számomra, mivel tényleg óriási Black Sabbath-rajongó vagyok. Hatalmas megtiszteltetés, hogy velük dolgozhattam. Bár igen sok embertől meg kellett szabadulnom a munka során, mert túlságosan önjárókká váltak. Az emberek azt hiszik, hogy mivel rajongó vagyok és ők az úgymond profi zenészek, így automatikusan nekik van igazuk. Dávid és Góliát harca volt és ez alkalommal én nyertem.

Van kedvenc BS-korszakod vagy egyaránt rajongsz a komplett munkásságukért?

Imádom az összes Black Sabbath felállást 1969-től napjainkig és nem érdekel, hogy éppen melyik formáció játszik. Utálom azokat az embereket, akik azt mondják, hogy nem létezik Black Sabbath Ozzy nélkül. Szerintem totális hülyeségeket beszélnek és szerintem nem is igazi rajongók. Imádom Ozzyt, Diot, Gillant, Hughes-t és mindenkit, aki valaha játszott a bandában.

Gyűjtöd is a zenekarral kapcsolatos relikviákat?

Ha megnézed a Facebook/Twitter/Instagram falamat, illetve különböző BS-rajongói oldalakat, akkor láthatod, hogy mekkora gyűjteményt halmoztam fel az idők során, egészen pontosan 1985 óta. Szóval, igen: az enyém a bolygó egyik legnagyobb és legnagyobb ritkaságokkal teli gyűjteménye.

A Ninth Star albumon szereplő dalok kiválasztása közös együttműködés során történt? Szándékos koncepció alapján maradtak ki a repertoárból az olyan egyértelmű slágerek, mint az Iron Man vagy a Paranoid?

Én válogattam ki a számokat és külön nem a legismertebb vagy leghíresebb tételeket. Mindenki állandóan a Paranoidot és a War Pigs-et játssza, szóval szándékosan hagytam ki ezt a két nótát, igen.

A klasszikus zenészek felvonultatása kinek az ötlete volt? 

Az én ötletem volt komolyzenét keverni a projektbe. Negyvennyolc alkalommal láttam a Hattyúk Tavát és nyolcvankétszer voltam Black Sabbath-koncerten, szóval imádom a komolyzenét, különösen az operát.

Milyenek ez eddigi visszajelzések rajongói, illetve szakmai részről egyaránt?

A visszajelzések nagyon jók, mindenki díjazza az ötletet. Persze – ahogy minden egyéb dolog esetében is – néhány rajongónak tetszik a projekt, néhánynak meg nem. Ugyanez a helyzet a médiával is.

Volt-e esetleg olyan felkérés vagy bármi egyéb a projekt kapcsán, ami nem jött össze, de szeretted volna?

Mindent sikerült megvalósítanom a projekt során, amit szerettem volna, bár voltak emberek, akik állandóan bele akartak szólni abba, hogy mit és hogyan csináljak. Hát, ez óriási hiba volt a részükről. Bárcsak azonnal és kizárólag azzal a producerrel dolgoztam volna, akivel most: ő Kevin Poreee, aki Terry Chimes és Paul Young producere most is. A legnagyobb gond az volt, hogy túl sokan vettek részt a projektben és mindenki a saját elképzelései szerint akarta volna megcsinálni az albumomat, szóval az lett a dolog vége, hogy egy csomótól közülük meg kellett válnom. Menet közben tanul az ember és hát én megtanultam a leckét.

Az első 100 CD limitált kiadás. A második remaszteren Dave Walker énekli a Changes nótát énhelyettem. A Die Young/Hole In The Sky és az In For The Kill újrakeverésre és remaszterelésre került. A legtöbb rajongó és sajtós még nem hallotta a remaszterelt verziót, bár már fent van az Apple iTune-on és Karácsony előtt CD-n is kijön.

Az album produceri munkálataiért is feleltél többek között. A producerkedés mellett mivel foglalkozol még?

Munka-egészségügyi és -biztonsági tanácsadóként, illetve munkahelyi balesetek kivizsgálójaként dolgozom, legtöbbször építkezéseken, illetve atomerőművi biztonsági ellenőr is vagyok. 

Látsz-e esélyt egy esetleges Emerald Sabbath-koncertre? Megfogant ez már a fejedben egyébként?

Remélem, hogy jövőre lesznek fellépéseink, de az egész egy logisztikai rémálom, mert a projektben szerepelő közreműködő művészek szerte a világban élnek össze-vissza.

Tervezel-e második felvonást, lesz-e bármilyen folytatása ennek a projektnek?

Igen, a második részen már el is kezdtem dolgozni Vinny Appice-szal és Terry Chimes-szal. Új dalok és új vendégek lesznek ezen a korongon.

Nagyon szépen köszönöm az interjút! Üzensz valamit a magyarországi Black Sabbath-rajongóknak?

Üdvözletem küldöm minden magyar BS-rajongónak, nyomjátok a rockot!

68753498_1791027227710670_2247730899107971072_o.jpg

Unedited, original English version of the interview:

Hi Mike! First of all, I would like to congratulate you on completing such a huge and unique project as Emerald Sabbath! Did you personally know any of the ex-Black Sabbath members participating in the album previously or did you get to know them during the recording process?

I did not know any of the Black Sabbath guys before i started this project.though I met several of them at concerts since 1989 "Headless Cross" tour.

As a big Black Sabbath-fan, what did this project mean to you?

This project means the world to me and as a Black Sabbath-fan. Its an honour to have them working with me..Though I had to sack a load of people along the way for taking libertys. People taught that just because I am a fan and they are supposed to be professionals in the music businness that they could get away with it. David vs Goliath and I won.

Do you have a favourite BS-era or do you like the entire BS-catalogue and all the different periods?

I love all black sabbath from 1969 to present day. I do not care what line up, and I hate these people who say they is no sabbath without Ozzy etc. They talking rubbish AND not real fans. I love Ozzy/Dio/Gillen/Gillan/Hughes and all the rest as well.

Do you collect any Black Sabbath memorabilia?

If you see my Facebook/Twitter/Instagram as well as Sabbath-fan sites you will see the kind of collection I have.been collecting since 1985. So yes one of the largest/rarest collection on the planet.

Did you select the songs included in the „Ninth Star” album collectively? Did you leave out such obvious hits like Iron Man or Paranoid intentionally?

I selected the tracks that not as well known as the more famous one.everyone does Paranoid/Warpigs etc., not me. And yes, I did leave out Paranoid and Warpigs intentionally. 

The first 100 CD-s are limited edition, the second remaster has got Dave Walker singing Changes instead of me. Die Young/Hole In The Sky and In ForThe Kill have been remixed and remastered..A lot of the fans/media have not heard the remaster version yet its on apple iTunes and be on cd before christmas.

Was it your idea to cooperate with classical musicians?

Yes it was my idea to mix with classical music. I seen swan lake 48 times and Black Sabbath 82 times. And i do love classical/opera as well.

What are the feedbacks so far both from the fans and the press?

Feed back pretty good because of the idea, as with everything else some fans like and some do not, same with media.

Were there any ideas or invitations in connection with the project which you wanted, but never realized?

No, everything I wanted on this project I did - even though I had people trying to dictate to me what to do = bad mistake. I wish I had only use the producer that I am using now - Kevin Poree - he works with Terry Chimes and Paul Young. Before I got to many people involved and they all tried to do my album the way they wanted to do it - not me - so I sacked them all. As they say you learn and I did.

Among others, you oversaw the production works of the album, as well. What other things do you work besides being a record producer?

I work as a health and safety consultant/accident investigator..mostly in construction. I also am a nuclear construction safety inspector.

Is there any chance for an Emerald Sabbath concert or would you like to have one at all?

Next year hoping for gigs but logistical nightmare as people live all over the world on the project.

Do you plan to have a second album or any continuation of the project?

Yes, work on volume 2 has already started with Vinny Appice and Terry Chimes. New tracks and new guests on this one.

Thanks a lot for the interview! Any message to the Hungarian Black Sabbath fans?

Long live Hungarian-fans forever - keep rocking guys! Sok szerencsét!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9115013654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása