Rozsdagyár

OSSIAN - Interjú Paksi Endrével, a magyar heavy metal legenda frontemberével

2020. április 29. - Kovenant

paksi_endre1.jpg

Április 17-én jelent meg az Ossian legújabb, immár huszonnegyedik soralbuma "Csak a jót" címmel, melyről lemezkritikát is írtunk, mely ITT olvasható. Ennek apropóján Chris kollégánk interjút is készített Paksi Endrével, a legendás magyar heavy metal csapat frontemberével, aki többek között kedvenc íróiról, a netes kritikákról és arról is beszélt, hogy miért büszke a friss lemezre.

Szia Endre! Üdvözlünk a Rozsdagyár olvasóinak nevében! Először is szeretnék gratulálni az új lemezetekhez, véleményem szerint az Ossian-életmű egyik legjobb darabja lett! Milyenek az eddigi visszajelzések?

Nagyon szépen köszönöm, mi is úgy érezzük, hogy a sok munka, tapasztalat és lelkesedés valóban egy igen erős és érett anyagot hozott össze. Hihetetlenül pozitív visszajelzéseket kapunk azoktól, akik megértik, hogy merre haladunk. Egyébként is az Ossian-rajongók rendkívül elkötelezettek és az évek folyamán elképesztő mennyiségű gyűjtemény jött össze Ossianos relikviáikból, a tetoválásoktól kezdve a saját készítésű tárgyakon át az esküvői-ballagási idézetekig. Ezeket a csodálatos gesztusokat mintegy meghálálva nemrég közzétettem egy felhívást, hogy aki küld egy képet magáról az új lemezzel a kezében, az szerepelni fog a Saját kezemben című új dal fényképes-szöveges klipjében.

Fantasztikus mennyiségű kép érkezett, hozzá szívet melengető kommentekkel az új album kapcsán, úgyhogy az eredeti beküldési határidőt bő egy héttel előbbre kellett állítani, mert egyszerűen nem férne el több barátunk a négyperces számban! Egyébként a tervek szerint az új album mind a 12 dalához készítünk valami kis extrát a Youtube-ra. Még a vészhelyzet kialakulása előtt leforgathattunk két videoklipet, a Követem vakon és a Forgószínpad című új dalokra és készült egy 3D-s fényképes-szöveges klip a címadó számra is. Aztán a bezártságot is felhasználva készítettünk egy otthon felvett házi videót az Aki előre néz című nótára. Most a Saját kezemben következik, de már gondolkozunk a többi dalon is.

Mivel kedveled a fizikai formátumokat, kíváncsi lennék a véleményedre, hogy szerinted van-e lényeges különbség egy CD és egy internetről streamelt jó minőségű fájl között? Mármint befolyásolhatja-e a zenehallgatás élményét maga a tudat, hogy mi is a forrás? Jómagam például kiváló minőségben hallgattam végig az új Ossian-lemezt egy streaming-szolgáltatón keresztül és teljesen magával ragadott az élmény, nem azon agyaltam közben, hogy jajj, ez nem is CD, meg ilyenek.

Nem tudom, mert én csak CD- és bakelit-formátumban hallgatok zenét, tudod, kicsit régimódi vagyok. Ahogy Stephen King írta valahol: "öreg kutya nem tanul új trükköket". De természetesen megértem, hogy sokan ebben a felgyorsult világban ezt a módját választják a zenehallgatásnak és úgy tudom, hogy valóban egyre jobb minőségben szólnak itt is az albumok. Konkrétan tudom, hogy sok rajongónk is így tesz, de a zenekar iránti tiszteletből megveszi a CD-t, vagy a hanglemezt is.

paksi_endre2.JPGA zenélés mellett írói tevékenységet is folytattál korábban. Érdekelne, hogy kik a kedvenc íróid, továbbá mi a véleményed arról, hogy a mai - közösségi oldalak dominálta - rohanó világban egyre kevesebbet olvasunk, sőt, sokan már csak a hírek főcímeit böngészik és az alapján alkotnak véleményt.

Nehéz ügy ez, mert gyakran én is nehezen vettem rá magam az utóbbi években egy-egy hosszabb és mélyebb könyv elolvasására. Ennek a mostani nehéz helyzetnek talán annyi pozitív hozadéka van, hogy az emberek, legalábbis én, jobban el tud mélyedni a dolgokban, több időt tud szakítani mindenre. Kedvenc írók tekintetében is elég konzervatív vagyok, a legtöbbjüket hosszú évtizedek óta szeretem. A teljesség igénye nélkül: Stephen King, Wass Albert, P.G. Wodehouse, Raymond Chandler, Ross McDonald, Ed McBain, Agathe Christie,  Rejtő Jenő, Földi Pál.

Szoktál-e a zenekar távoli jövőjén gondolkodni, például, hogy mikor érdemes abbahagyni, vagy úgy vagy vele, mint például Mick Jagger, aki valószínűleg egy Stones-koncerten fog szívrohamot kapni?

Lekopogom, hogy jelenleg kitűnően érzem magam és szeretem, amit csinálok, de ha ez változni fog, semmit nem akarok erőltetni. Egész életemben csak szívből és teljes erőből tudtam bármit is csinálni és ez mindig is így fog maradni.

Mennyire vagy tájékozott a rockzene világában? Igyekszel lépést tartani a friss, feltörekvő zenekarokkal kapcsolatos történésekkel vagy a régi kedvenceid munkásságának tanulmányozása köti le inkább a figyelmedet?

Nagyon vegyesen hallgatok zenét, most éppen a körülbelül 9 ezer darabos CD gyűjteményem rendezésével vagyok elfoglalva, úgyhogy bőven van mit hallgatnom.

paksi_endre3.jpgSzoktad-e olvasgatni a világhálón a veletek kapcsolatos kritikai megnyilvánulásokat, és ha igen, mennyire vannak rád ezek hatással?

Minden előadó olvas ilyeneket, aki ezt letagadja, szerintem nem mond igazat. A pozitív kritikáknak örülök, a kulturált és kevésbé cizellált negatív észrevételeket elolvasom, de ezekkel nem nagyon tudok mit kezdeni. Egyszerűen azért nem, mert az Ossian zenéje és főleg a szövegeim a saját gondolataim, tapasztalataim, érzéseim lenyomatai és ebbe más ember csak jó szándékkal és elfogadással tud csatlakozni. Tudod, ez már az Acélszívben elhangzik, hogy "olyannak és úgy fogadj el, ahogy én teszem". Ha ez valakinek nem megy, hiába mond bármit, nem tudok a saját meggyőződésem ellen haladni. 

Melyik az az Ossian-album, melyet elsőként mutatnál meg egy, a zenekarral most ismerkedő hallgató számára és miért pont azt?

Szerintem a mostani albumot, mert úgy vélem, hogy egyfajta összegzése az eddigi útnak.

Ha beszállhatnál énekesnek egy kedvenc bandádba, melyik lenne az?

Teljes őszinteséggel mondom, hogy ilyen soha életemben nem fordult meg a fejemben. Egész egyszerűen azért, mert minden előadó, akit szeretek, igazi egyéniség a maga műfajában és a produkciója úgy tökéletes, ahogy van.

Van-e kedvenc dalod az új Ossian-lemezről?

Mindegyiket nagyon szeretem, de talán a Forgószínpad.

Hallgatsz-e rockzenén kívül más stílusú muzsikákat is?

Rengeteget. A rockzene és azon belül a metal egy nagyszerű megszólalási forma és borzasztóan nyitott, befogadó stílus, pont ettől annyira erős. A rockzenét 14 éves korom óta imádom, de a klasszikus zene, a népzene, a blues és még sorolhatnám, rengeteg értéket képvisel.   

Életed legjobb, legemlékezetesebb Ossian-koncertje?

Talán a Barba Negra Track teltházas 60. szülinapi koncertje, amikor a második dalnál, a Hatvanszornál az a sok ezer ember egyszerre emelte fel nekem a 60-as táblát és rám mosolygott, az csodálatos volt!

paksi_endre5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1015647492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása