Rozsdagyár

AJNA - Interjú Piller Györggyel

2021. január 04. - chris576

dsc_0582-2.jpg

Az instrumentális rockzenében utazó kondorosi illetőségű Ajna zenekar tavaly jelentette meg bemutatkozó nagylemezét. A "Rengeteg" ott figyel a magazinunk év végi Top12-es listáján is. A basszusgitáros, Piller György adott interjút a Rozsdagyárnak.

Sziasztok! Először is szeretnék gratulálni a debütalbumhoz, mely ha jól tudom, nem csak a Rozsdagyár 2020-as kedvencei között szerepel, hanem más platformok is besorolták az év legjobbjai közé. Érkezett egyáltalán bármiféle negatív visszajelzés a "Rengeteggel" kapcsolatban?

Mi pedig először szeretnénk megköszönni, hogy beválogattatok minket. Nagy öröm ez nekünk. Negatív meg persze, hogy van. Eléggé rétegzene ez ahhoz, hogy mindenkinek tetsszen. Volt pár oldal, akik nem voltak odáig érte, de ezek főként metaloldalak voltak, a zenénk meg minden, csak nem metal. Szegény Iron Maidenen edződött fül, mikor végighallgatta... Ha végighallgatta. A fő kritika általában az volt, hogy a dalok nem elég kompaktak. Aláírom, nem rövidek, de ha 3 percnél elvágjuk, az meg nem Ajna.

Az anyag a finn Inverse Records égisze alatt jött ki. Miért pont náluk?

Ők nem röhögtek ki egyedül ezzel a zenével. Az Angertea és a Ghost Toast is náluk van, mindkét bandával jó viszonyt ápolunk és főleg az ő ajánlásuk végett kerestük meg a kiadót.

Az Ajna lassan több mint tíz éve alakult. A "Rengeteg" előtt jelent meg tőletek bármiféle hanganyag?

Volt egy demónk még valamikor 2012 körül. Annyit mondok róla, hogy bármelyik old school death metal banda megirigyelte volna azt a hangzást. Az a durva, hogy arra sem emlékszem, melyik dalok voltak rajta, de az biztos, hogy azok rajta vannak a "Rengetegen" is. Volt rendesen CD belőle meg minden. Olyan nagy becsben tartottuk, hogy szerintem nekem nincs is példányom belőle.

Az instrumentális koncepció szándékos volt a részetekről vagy egész egyszerűen csak nem találtatok megfelelő énekest?

Is-is. A zenék szerkezete alapból úgy van megírva, hogy nem lesz hozzá ének, tehát így kell érdekesnek lennie. Pedig szerettünk volna énekest, sőt énekesnő volt a fő koncepció, de valahogy senki nem került ilyen kvalitásokkal a perifériánkba, így maradtunk instrumentálban. Meg is ragadnám a publicitást: Kedves Összes Énekesnő, lenne kedve valamelyikőtöknek az Ajnában énekelni?

Milyen zenéket hallgattok/szerettek?

Ha a zenekart nézzük akkor sokfélét. A Tool az közös kedvenc. A többiek nevében csak említeni tudok. Jani, a dobosunk szereti a keményebb vonalat, de a jó progresszív muzsikák is sűrűn előkerülnek nála. Szabolcsnak sokkal szélesebb a skálája. Ő az elektronikus dolgoktól kezdve mindenfélét meghallgat, amiben van valami különleges. Nálam is változó, de alapvetően én is a keményebb zenék fele tendálok. A Leprousra most eléggé rá vagyok kattanva. A kocsiban meg, ha nem Almát kell hallgatni a kölkök miatt, akkor Lazarvs ordít legtöbbször.

A "Rengeteg" tavaly áprilisban jelent meg akkor még csak digitális formátumban, ám decemberben megérkeztek a fizikai példányok is. Ez számotokra is fontos volt vagy a rajongói oldalról érkezett kéréseknek eleget téve döntöttetek a kézzelfoghatóság mellett (ez meglehetősen szokatlan kérdésnek tűnhet, viszont a streaming-szolgáltatók térnyerése lassan teljesen kiszorítja a CD-ket vagy vinyleket)?

Nemár, a vinyl még ugyan kezd visszajönni, bár mi ebben nem gondolkozunk, de a CD főleg nekünk volt szükséges. Annyit zsibbadtunk ezzel a lemezzel, hogy ha egyszer az internet tudatára ébred, hogy mennyi idióta ember használja baromságokra és tol magán egy gyorsformázást, akkor legyen már valami nyoma csóri "Rengetegnek". Meg persze érkeztek kérések is ez irányban, ezért kénytelenek voltunk többet nyomtatni, mint három.

Kezdettől fogva trióban üzemel a zenekar?

Nem tudom, mit nevezhetünk kezdetnek. Az Ajna, mint zenekar azóta létezik, hogy én 2010-ben beléptem, de a többiek már régóta együtt zenélnek. Hogy éppen voltak-e valaha többen, mint három, azt pontosan nem tudom. Simán előttem van az a kép, hogy bedől pár helyi fiatal a próbaterembe és előkerül valami gitár, csörgő vagy fazék egy egészséges jam erejéig.

Jártatok zeneiskolába, esetleg zenetanárhoz vagy abszolút autodidakta módon tanultatok meg a hangszereken ilyen kiválóan játszani?

Jani tanult dobos, Szabolcs képzett gitáros én meg csak azért basszusozom, mert anno a koleszban Jani azt mondta a nagy darab ürgéknek ez áll jól...true story.

Milyen gyakorisággal adtatok koncerteket még a vírusidőszak előtt?

Mi van a ritka mögött a sorban? Na kb. annyiszor. 2019-ben volt három koncertünk talán. Nem keresik ezt a zenét, mi meg nem erőlködünk. Mi elvagyunk koncertek nélkül.

Mik a terveitek a 2021-es évre?

Mi van a semmi mögött a sorban? Sajnos a pandémia miatt azt hiszem októberben találkoztunk utoljára, akkor arról beszélgettünk, hogy írni kellene a számokat, hogy most 10 év helyett 8 alatt végezzünk. Na, azóta egyet sem írtunk, szóval sínen van a projekt. Egyébként ez a fő cél. Új dalok. A koncertek igazából annyira nem mozgatnak minket, amint az az előző kérdés után kiderült. Reméljük alább hagy ez a fertő és tudunk újdonságokkal előjönni.

dsc_0664-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr6716371918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása