Rozsdagyár

SOUNDGARDEN - Folyik a jogi csata a csapat és Cornell özvegye között

2021. február 18. - Kovenant

soundgarden.jpg

Elkeseredett jogi csatározás folyik minden idők egyik legnagyobb amerikai grunge bandája, a Soundgarden három tagja és a 2017 májusában elhunyt énekesük, Chris Cornell özvegye között. A tét nem más, mint a zenekar zenei hagyatékából származó bevételek sorsa.

Vicky Cornell, a frontember özvegye keresetet nyújtott be Kim Thayil gitáros, Matt Cameron dobos és Ben Shepherd basszusgitáros ellen amiatt, mert szerinte a tagok irreálisan alacsony árat ajánlottak neki néhai férjének az együttesben fennálló részesedése kivásárlásának címén. Most a bíróságot kérte fel arra, hogy az határozza meg a zenei hagyaték pontos értékét.

Vicky Cornell keresetében az szerepel, hogy a három zenész 300.000 dollárt ajánlott fel neki az énekes részesedéséért és az özvegy szerint ez kevesebb, mint a Soundgarden remaszterizált albumaiból számára 2018-ban kifizetett jogdíjak összege.

Elmondása szerint az együttes 16 millió dolláros ajánlatot kapott egy külső befektetőtől azért, hogy eladja a lemezekhez kötődő jogait és ezért akarták kifúrni Cornell családját az üzletből, mielőtt ez az adásvétel megtörténik. Véleménye szerint a részére járó megfelelő összeg 4 millió dollár lenne, mely pontosan egynegyede a megcélzott vételárnak.

A Soundgarden jogi képviselője elmondta, hogy a csapat egy elismert rockzenei szakértőt, Gary Cohent kért meg négy hónappal ezelőtt, hogy értékelje fel a részesedés pontos értékét és ezt hivatalos ajánlatként küldték meg Cornell hagyatékának képviselőihez, mivel erre Kalifornia állam törvényei kötelezik őket. Ezt követően az együttes tagjai folyamatosan próbálták rendezni a vitás kérdéseket az özveggyel, többször a szakértő által megadott összegnél is többet kínáltak, de nem sikerült dűlőre jutniuk.

A jogi csatározások már nem új keletűek a két tábor között: 2019 decemberében Vicky Cornell egyszer már beperelte a bandát amiatt, hogy férje utolsó felvételeinek, összesen hét dalnak a jogdíjait nem fizették ki a részére és ragaszkodott ahhoz is, hogy a felvételek az ő tulajdonát képezik, mivel azt Chris Cornell teljesen egyedül írta meg és vette fel, a Soundgarden semmilyen módon abban részt nem vett.

Az együttes három tagja erre ellenkeresetet nyújtott be, miszerint egy jótékonysági koncertből származó bevételekből hiányoztak bizonyos összegek. Szerintük Vicky Cornellel szóban megállapodtak, hogy ingyen lépnek fel egy 2019-es koncertjükön, hogy a The Chris and Vicky Cornell Alapítvány számára szerezzenek támogatást, de a Soundgarden szerint volt énekesük özvegye azokat személyes kiadásainak fedezésére használta fel. A zenészek végül visszavonták az ellenkeresetüket, bár azok szerintük jogilag megalapozottak voltak. A két tábor azóta is folyamatosan pereskedik egymással a Soundgarden felvételeinek jogaiért és az azokból származó bevételekért.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr7116431188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása