Rozsdagyár

SPIRAL GURU interjú - A piracicabai cicababa zenekara

2021. május 04. - Mr.Zoom

spiral_guru_oracle_1.jpg

Talán még emlékeznek a Rozsdagyár olvasói a brazil Spiral Guru ”Void”című lemezére, mely a 2019-es év egyik legszebb meglepetése volt, és az év végén összeállított listánkon is előkelő helyen szerepelt (kritikánk ITT olvasható). Mivel a kivételes hangú énekesnővel felálló kvartett azóta mély hallgatásba burkolódzott, a csapat főhadiszállására néhány érdeklődő kérdést küldtem, hátha egy kicsit többet megtudhatunk erről a titokzatos formációról, akik szinte a semmiből érkezve hívták fel magukra a figyelmet. Sokáig elmaradt a visszajelzés, majd egyszer csak megérkeztek a válaszok magától Andrea Ruocco-tól, így most örömmel teszünk közzé azokat.

Mindenekelőtt a város érdekelne, ahol éltek. Nem sokat lehet tudni Piracicabaról, a legtöbben nem is hallottak róla. Milyen itt az élet? Milyen a helyi zenei színtér? Hogyan kerültetek be a helyi vérkeringésbe?

Piracicaba egy jellegzetes vidéki város, mintegy 400 000 lakossal, és annak ellenére, hogy a Spiral Guru műfajában nincs igazán sok együttes, nagy megbecsülésnek örvend maga a színtér. A zenekarunkat Samuel és José Ribeiro alapította, miközben Andrea egy feldolgozás-zenekarban énekelt. Amikor Samuel, Andrea régi barátja, meghallgatta őt egy Black Sabbath tribute-koncerten, úgy gondolta, hogy sokat hozzáadhat a Spiral Guru hangzásvilágához. Nem sokkal később Alexandre csatlakozott, így alakult ki a jelenlegi felállás.

Ha jól tudom, a "Void" a negyedik hangzóanyagotok. Ez már nem kezdő szint. Ismert zenekarnak számítotok Brazíliában? Alapvetően mi a fő célotok a zenéléssel?

Nem mondhatjuk, hogy jól ismertek vagyunk Brazíliában, de mindig kapunk visszajelzéseket és üzeneteket az ország legkülönbözőbb részeiről. Közvetlenül a járvány kitörése előtt egész jól ment a szekér, jelentős mennyiségű fellépésünk volt, több brazil nagyvárosban játszottunk. Ennek ellenére több hallgatónk van az Egyesült Államokban és Európában, mint Brazíliában. Nem azért muzsikálunk, hogy híressé váljunk vagy bármi ilyesmi. Egyszerűen azért tesszük, mert tetszik nekünk, és ez egy módja annak, hogy kifejezzük magunkat.

spiral_guru_foto_de_divulga_o_ensaio_agosto_2018.jpg

A legutóbbi lemezeteket magazinunk nagyon dicsérte, helyet kapott a 2019-es összesített listán is. Kapott más helyről is ennyire pozitív kritikát? Milyen volt ennek az albumnak a visszhangja?

Nagyon jó értesülni erről! Úgy gondoljuk, hogy az album fogadtatása messzemenőkig felülmúlta az elvárásainkat. Különböző kritikákat kaptunk számos országból, sőt helyet kaptunk a Classic Rock Magazine (Egyesült Királyság) Év legjobbjai CD-jén is. Menet közben megtanultuk, hogyan népszerűsítsük az albumot, és hogyan vegyük fel a kapcsolatot magazinokkal és webhelyekkel. A pozitív visszajelzések sok ösztönzést adtak a munkánk folytatására, és máris elmondhatom, hamarosan új dalokat adunk ki.

A Spiral Guru zenéjének fő értékét szerintem Andrea gyönyörű hangja adja. Ez nemcsak tiszta, jó minőségű hang, hanem kivételes hangszín is, ráadásul azt hiszem, van benne egy csipetnyi mágia. Kérem, mutassátok be egy kicsit őt! Klasszikus képzettségű énekes? Ez az első és egyetlen zenekara?

Nagyra értékelem a bókokat, tényleg jó olvasni. Köszönöm! De nem hiszem, hogy a hangom a fő értéke dalainknak, és nem tartom magam ennyire jónak. Gondolom, kissé szokatlan a műfajban. A hátteremet tekintve mindig is kórusban tevékenykedtem, ezért megszoktam a hagyományosabb vokális felkészülést, mely egyre ritkább a kommersz és a kereskedelmi zenében, még a rockban is. Nem ez az első zenekarom, mivel egy feldolgozásokat játszó csapat frontembere voltam korábban. Ez az első alkalom, hogy egy együttesben saját dalokat írok.

Természetesen a legjobb énekes sem tud meggyőző lenni olyan dalok nélkül, amelyek jól megragadnak a fülben. Ebben a zenekar rendkívül erős. Hogyan zajlik a dalírás folyamata a Spiral Guruban? Mi az első lépés: a szöveg megírása, vagy kerestek egy fogós dallamot?

Kollektív módon írunk dalokat, és nem követünk semmilyen mintát. Néha Samuel hoz egy riffet vagy Ribeiro megírja a basszusgitár alapját, és ettől fogva együtt dolgozzuk ki a végeredményt. A dalszövegek témája általában a folyamat közepén jön, de maga a dalszöveg végső formába öntése inkább a vége felé történik meg.

spiral_guru_foto_de_divulga_o_oficial_agosto_de_2018_por_renato_petean.jpg

Sok brazil zenekar alkalmaz törzsi elemeket, vagy népi motívumokat a zenéjében. Terveztek hasonlót?

Igen, feltétlenül! Nagyon élvezzük, ha természetes alapanyagokhoz nyúlhatunk. A Holy Mountain című dalunk némileg törzsi dobbal kezdődik. Valahogy összefoglalja a lemez (Void) koncepcióját, amely a lemezborítón is tükröződik. Brazília hihetetlen gazdag zenei kultúrával rendelkezik, de csak akkor van értelme népi motívumhoz nyúlni, ha az szervesen beépül a zenénkbe, vagyis számunkra is mond valamit. Egyébként hamarosan megjelenik egy dalunk, amely ritmikailag keveredik egy népszerű brazil témával, és pont azért tettük ezt a ritmust bele, mert a nóta témája megkövetelte a brazil folklór és a hagyományos hangszerek használatát. Nem tudjuk, hogyan reagálnak majd rá hallgatóink szerte a világon, de érdekes lesz majd olvasgatni a megjegyzéseket.

Mit gondoltok, mi a szerepe a stoner/doom műfajnak manapság? Ez már csak a magamfajta kivénhedt bivalyoknak való, vagy a fiatalabb generációt is elérheti?

Ez egy olyan zenei stílus, amely évtizedek óta létezik, és mégis mindig felhívja magára a fiatalok figyelmét. Jól ismert struktúrán alapuló a műfaj, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy meglehetősen nyitott az olyan kezdeményezésekre, mint amilyeneket mi csinálunk. De ami azt illeti, valójában mi nem hisszük, hogy kifejezett stoner zenekar lennénk. Ha valamiképpen mégis úgy hangzunk, mint egy ilyen, az egyszerűen azért van, mert sok hasonló zenét hallgatunk, és természetesen olyan dalokat írunk, amelyek megragadnak bennünk. Ezek hasonlíthatnak stoner együttesekre. Más szavakkal: nem kifejezett szándékunk stoner csapatnak lenni, vagy úgy hangozni, ez csak megtörténik néha, ez minden.

Meséljetek valamit a következő kiadványról!

Van néhány különböző elképzelésünk. A következő dobásunk egy régebbi dalunk új verziója lesz. Korábban ezt egy másik dobossal és Ribeiro énekével vettük fel, szerintünk egy remek dal, amely megérett egy kis átkozmetikázásra, ráadásul meghökkentően ábrázolja a jelenlegi politikai valóságot. Mi ezt a módját választjuk, hogy világosan megfogalmazzuk gondolatainkat a dolgok menetéről, különösen a politikai figurák és események vonatkozásában. Ezen kívül van még néhány új megjelentetni való nótánk, de ezek idén már aligha készülnek el, talán 2022-re várható az új lemez. A dolgok jelenlegi állása szerint ez egy megosztott album lesz, amelyet egy másik dél-amerikai zenekarral közösen fog kiadni egy lemezkiadó az Államokból. De ez még elég képlékeny, sokat nem tudunk róla mondani, sajnos. Nagyon köszönjük a magyar zenehallgatók érdeklődését!

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr3516521606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása