Rozsdagyár

RISE AGAINST - Nyáresti punkrock party

2022. június 16. - Bodzilla

img_20220614_201729.jpg

A Billy Talent koncert után egy héttel ismét a punk rocké volt a főszerep a Budapest Parkban. A többszörösen arany- és platinalemezes Rise Against még tavaly nyáron jelentette meg a "Nowhere Generation" című új lemezét, melyet akkor a pandémia miatt nem tudtak megturnéztatni. Ám most, hogy lazultak a szabályozások, ennek is eljött az ideje. Pláne, hogy a napokban megjelent az öttételes "Nowhere Generation II" EP-jük is. A kellemes, kánikulamentes nyáreste, a nagy befogadóképességű park pedig remek alapot szolgáltatott ahhoz, hogy kielégítse a hatalmas rajongói igényt.

A számomra eddig ismeretlen csapat, a Boston Manor nyitotta az estét. A nevükkel ellentétben az angliai Blackpoolból származik az ötösfogat. A szemmel láthatóan nagyon fiatal (úgy saccolnám, a 20-as éveiben járó) srácokról azt gondoltam, hogy valami új csapat, de már 2013-óta léteznek, három stúdióalbum és féltucat EP van már mögöttük. Több neves zenekarral, például a Good Charlotte-tal, A Day To Rememberrel turnéztak már együtt, így valószínűleg csak az én figyelmemet kerülték el eddig. Ezt támasztja alá az is, hogy már rajtuk is szép számban voltak érdeklődők és a közönség soraiban többen is énekelték a dalokat.

A lenyugvó nap fénye sajnos pont rossz szögben esett a színpadra a programjuk alatt, ami kissé zavarta is a srácokat, de ennek ellenére hatalmas elánnal zúdították a nézőkre a modern rock dalaikat. A színpadról áradó energia hamar átragadt a közönségre, így Henry Cox énekes 2-3 dal után már azt csinált velük, amit csak akart, lett légyen az circle pit, wall of death, vagy éppen közös woohh-ohh-zás a refrénekre. A srácok élvezték a bulit, a közönség úgyszintén, szóval működött a kémia.

A Rise Against kezdésére már jókora tömeg gyűlt össze. Egy rövid intró után hatalmas ováció közepette csendültek fel a Prayer Of The Refugee ismert akkordjai. Ez a dal a váltakozó tempójával, ahogy a lassabb verze után átvált a gyorsabb refrénbe, remek választás volt nyitónótának, hogy akik még nem voltak ott a  bemelegítésen, azok gyorsan át is essenek rajta.

Aztán a The Violence-szel folytatódott is a tempó és beindulhatott gőzerővel a pogózás is. Záporoztak is az olyan punkrock slágerek, mint a Satellite, Help Is On The Way, Ready To Fall és a Last Man Standing a legújabb "Nowhere Generation II" EP-ről . A tempót csupán a Hero Of War törte meg, melyet Tim Mcllrath egy szál akusztikus gitáron adott elő. Tim egyébként a koncert alatt többször is lejött a közönséghez egy kis közös éneklésre. Bár a turné az új lemez címét viseli, inkább egy best of műsor volt ez.

Az új albumról csupán a címadó Nowhere Generationt játszották, a normál program zárásaként (meg a már említett Last Man Standinget), valamint a színpadképet nyújtó led monitor blokkok utaltak az új lemez borítójára, melyeken különféle animációk és videók futottak a koncert alatt. A ráadás pedig mi is lehetett volna más, mint a Survive és a Savior kettőse.

A hangzás végig tökéletes volt, még a vendégzenekar alatt is. Viszont zavaró volt, hogy a kivetítő nem volt szinkronban a hanggal, de elvégre nem azért mentem, hogy a kivetítőt bámuljam. Nem voltak nagy show-elemek, nem égették fel a színpadot, nem hullott konfettieső (szerencsére rendes sem), mégis sikerült egy jó hangulatú, bő másfél órás bulit csapniuk.

Program: 

1. Prayer Of The Refugees

2. The Violence

3. Satellite

4. Help Is On The Way

5. Ready To Fall

6. Last Man Standing

7. Collapse (post America)

8. Re-education (Through Labor)

9. I Don't Want To Be Here Anymore

10. Make It Stop

11. Dancing For Rain

12. Hero Of War

13. Give It All

14.  Nowhere Generation

Ráadás: 

15. Survive

16. Savior

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr4517859055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása