Rozsdagyár

BLIND MYSELF - Emlékeztető szuri II: interjú Tóth Gergővel

2022. szeptember 06. - Bodzilla

305061152_622451829276650_6405591490729893673_n.jpg

Sokaknak felcsillant a szeme a napokban, amikor a Blind Myself Facebook-oldalán megjelent a poszt, hogy október 28-án a Akvárium Klubban koncertet ad a csapat. A zenekar még 2016-ban jelentette be, hogy befejezi az aktív zenélést. Azóta egyetlen egy teltházas koncertet adtak a Dürerben 2018-ban, Emlékeztető szuri elnevezéssel.

A most bejelentett Emlékeztető szuri II kapcsán, a zenekar körüli történésekről Tóth Gergő énekes/zenekar vezetőtől próbáltunk kicsit bővebb infót kicsikarni. Az interjú készítése óta az is kiderült, hogy nem is egy, hanem mindjárt két koncert is lesz. A másik helyszín a debreceni Roncsbár, október 14-én. Az interjúból az is kiderül, hogy nem csak a koncertek lesznek az egyedüli meglepik a zenekartól. 

Zenész körökben már jó ideje keringett a pletyka, hogy a közeljövőben újra színpadon láthatunk titeket. Sőt a zenekar Facebook-oldalán is voltak jelek, hogy valami mozgolódás van a csapat körül. Most pedig jött a bejelentés, hogy október 28-án az Akváriumban láthatjuk a zenekart. Rajongói nyomásnak engedve jött a koncert ötlete vagy bennetek (is) bizsergett már valami?

Amikor feloszlattuk a zenekart, akkor talán nyilatkoztuk is, hogy 1-1 koncert erejéig felébredünk majd a tetszhalál állapotából. Már korábban szerettük volna a fellépéseket, de a Covid miatt tologatnunk kellett. 25 éves volt két éve a csapat, jó apropó lehetett volna, most már 27. Mindegy, úgysem a hangzatos évszámok miatt jönnek el majd az emberek.

Mivel a zenekar tagjai ma máshol zenélnek, gondolom, nem volt egyszerű összeegyeztetni az időpontot.

Előre tudtuk az időpontot, így korábban megoldottuk az egyeztetéseket a ráérésekről.

Várható esetleg különleges vendégek szinrelépése is?

Kiderül annak, aki megveszi a jegyet. 

Huhh. Úgy látom a koncerttel kapcsolatban nem sok mindent fogunk megtudni. Maradjon is inkább meglepi, hogy mi fog történni. De valahogy úgy érzem, a másik témakörömmel kapcsolatban is ez lesz a helyzet. De mielőtt arra rátérnék, van-e valami, ami még a koncerttel kapcsolatban fontos lehet?

Nagyon készülünk rá, hogy patent legyen. Visszarázódtunk hamar. Két próba volt eddig, és nagyon jól ment. A program összerakása okoz csak fejfájást.

Monstre bulit kell csinálni, mint ahogy a Machine Head csinálta az An Evening With Machine Head turnén és akkor sok dal belefér. 

Hú, én voltam azon és nekem nagyon sok volt. Minden koncerten vannak ősfanok, akik mindent vágnak, és sokan olyanok, akik egy-egy dal miatt érkeznek. Én olyan koncerteket szeretek adni, mely legyalul, de nem elpusztít. Egy kívülállónak ez a hasonlat viccesen hangozhat. Az a jó, ha marad egy kis hiányérzet. Egy jó koncertnek íve van. Nem vagyok híve a monstre buliknak, megtelik a fülem és elunom magam.

Van benne igazság, de én pont azok közé tartozom, akik szeretik mindegyik korszakát a Machine Headnek. Így nekem elrepült az a közel három óra és hiányérzetem sem volt. Nyilván kedvezni kell az ősrajongóknak is és azoknak is, akik mondjuk a "Négyszögöl" populárisabb dalaival kedveltek meg titeket. Ahogy tettétek azt legutóbb is. De nyilván nem lehet ugyanazt a szettet előhúzni, mely egyszer már működött, még ha kézenfekvő is lenne.

Így van, lesznek variálások természetesen.

Második témaköröm szintén egy pletykához kötődik, mely bennfentesek számára szinte nyílt titok. Hogyha jó az információm (márpedig 99%, hogy jó) akkor új dal, illetve dalok is vannak készülőben. Erről lehet-e már beszélni?

Nem szeretek semmit elkiabálni. Ki nem állhatom azt, amikor előre behirdetnek valamit, aztán kiderül, hogy csúszik valamiért. Ezért nem hoztuk nyilvánosságra azt sem, hogy dolgozunk pár dalon. Az egyik kezd már révbe érni. Valószínűleg megjelenik, de amíg nincs kész 100%-ig, addig nem akarok többet mondani róla. Az viszont biztosan nincs tervben, hogy újra folyamatosan koncertező zenekarrá váljunk. Ettől még nem kizárt, hogy kihozunk pár dalt a jövőben. Az alkotás szerves része mindannyiunk életének. Így legalább nem anyagi megfontolásból, hanem jóérzésből zenélhetünk, amikor csak a kedvünk/időnk engedi.

Végül is nem aktív zenekarként nem hajt titeket a tatár. De a rajongóknak az is jó hír, hogy hallhatnak majd új szerzeményeket tőletek időnként. Aztán majd egy Emlékeztető szuri III koncerten, esetleg lehet vele frissíteni a programot. 

Így van. De csak akkor, ha valóban szeretik majd ezeket.

Nyilván mindenkinek nem lehet kedvezni. Mint ahogy sok régi rajongótoknak sem tetszett a "Négyszögöl" irányváltása, de mindazonáltal talán a legnépszerűbb anyagotok lett.

Messze a legnépszerűbb anyagunk a "Négyszögöl". Az előző Szuri-koncerten is érződött, hogy főleg ennek a lemeznek a rajongói voltak túlsúlyban. Persze imádjuk a régi anyagainkat is. Nem maradnak ki majd a régi klasszikusok sem.

Ez egyaránt köszönhető a könnyebben befogadható dallamoknak és a magyar nyelvű szövegeknek is. Az új dalok is ezen a mezsgyén születnek? Úgy értve nem célirányosan, hanem hogy továbbra is ilyen jellegű nóták jönnek belőletek?

Csináltunk olyan zenét korábban, melyben alig volt visszatérő elem. Majd tapasztaltuk annak a hatásait is a közönségen. Jó páran egy-egy régi lemezt vagy dalt emelnek ki kedvencükként a múltunkból. Azt tapasztaltuk, hogy nagyobb részük azt sem tudja, miről szóltak a dalok, mik az üzeneteik. Fantasztikus érzés volt, amikor átálltunk magyarra, előtérbe kerültek a dalszövegek. Végre átmentek az üzenetek, melyeket szerettünk volna átadni. Eleinte alig voltak refrének a zenénkben, az utóbbi időben viszont beleszerettünk ezekbe. Kurva jó érzés, amikor több százan éneklik veled a sorokat. Felszabadító, óriási flash. Az új lemezen is lesznek refrének. Valószínűleg jobban fog hasonlítani a "Négyszögölre", mint a régebbi Blindra, de mi ezt egyáltalán nem bánjuk. A szövegeket amúgy ezúttal is Pálinkás Tomival együtt írtuk.

Én is azt veszem észre, hogy itthon magyar szöveggel jobban eladható a zene és ezáltal maga a  zenekar is. Bár már most nagyobb hangsúly van az iskolákban is az angol nyelvű oktatáson.

Az eladható dologhoz, melyet említettél, azért valamit még hozzátennék. Mi, akik benne vagyunk a metal világában, szinte észre sem vesszük, hogy a nekünk populárisnak ható rockzenék rengeteg más ember számára még mindig befogadhatatlanul tömények. Az angol nyelv ismerete egyre jobb hazánkban, ezzel egyetértek. Ennek ellenére az általam menedzselt zenekaroknál is észrevettem, hogy nem mindenhol  működnek az országban az angol dalszövegű dalaik. A magyar nyelvűek meg minden esetben.

Az eladható alatt én is azt értem, hogy több ember számára lesz befogadható. Nyilván itt a lépték sok esetben (rock/metal zenekarokról beszélve) nem óriás mértékű, de mindenképpen érezhető.

Hát, ha így fogalmazol, akkor azt válaszolnám, nem célunk, hogy minél kevesebb embernek jöjjön be a zenénk. Már a Blind alapkaraktere is eleve olyan, ami csak egy rétegnek fog tetszeni, és ez így van rendjén.

Úgy gondolom, hogy a "Négyszögöllel" meg is találtátok azt a középutat, mely szélesebb körben befogadható, de nem rugaszkodik el túlságosan a Blind által kitaposott extrémebb vonaltól sem.

Köszi, én is így gondolom.

És ha már az új dalokról beszéltünk, várható, hogy egy-kettő hallható lesz a koncerten is közülük?

Valószínűleg egy elhangzik majd, de megígérni nem merem.

Hát annak bizton állíthatom, hogy sokan örülnénk.

Aki ott szeretne lenni a koncertek valamelyikén, igyekezzen mihamarabb beszerezni a belépőt. Az akváriumos koncertre ugyanis rövid idő alatt elfogytak az early bird jegyek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr1617924841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása