Rozsdagyár

METALLICA - Valójában ezért nem volt basszus az "... And Justice For All" albumon

2024. január 21. - Kovenant

metallica_7.jpg

Évtizedek óta visszatérő slágertéma a Metallica első kereskedelmi áttörését hozó albuma, az "... And Justice For All". Cliff Burton basszusgitáros halálát követően ez volt az első lemez, melyen utódja, Jason Newsted szerepelt és bármennyire is sikeres és kiváló anyag született, a basszusgitár sávjait egész egyszerűen nem lehet hallani rajta.

Olyannyira nem, hogy időközben a YouTube-on egy rajongó közzétette a korong általa újrakevert, a basszusgitár játékát kiemelő verzióját is. Iparági pletykák szerint maga Lars Ulrich dobos-zenekari diktátor tekertette le folyamatosan Flemming Rasmussen producerrel a sávokat, hogy a végén semmi se legyen felismerhető Newsted szerepléséből.

Még Kirk Hammett is bocsánatot kért egy nyilatkozatában a történtek miatt:

Utálom ezt mondani, de Jason lett a bűnbak mindazon érzésekért, melyeket Cliff halála miatt nem tudtunk feldolgozni. És máig sajnálom, hogy így viselkedtünk, de akkor ennyit tudtunk csak kipréselni magunkból. A Cliff halála miatti gyászon azonban a mai napig nem tudtunk túllépni. 

Most azonban James Hetfield egészen más magyarázatot adott a történtekre: hogy aztán ez igaz-e vagy sem, azt valószínűleg már sosem fogjuk megtudni.

Elmondhatom, hogy egyáltalán nem arról volt szó, hogy "oké, csesszünk ki Jasonnal és tekerjük le a basszussávját". A lehető legjobb megszólalású lemezt akartuk akkor elkészíteni. Ez volt a célunk. De ki voltunk égve, totálisan ki voltunk készülve. Folyamatosan turnéztunk, egyik bulit nyomtuk a másik után, hallásvédő felszerelés vagy bármi nélkül. 

Visszamentünk a stúdióba és a hallásunk totál odalett. Ha a füleid nem képesek már hallani a magas hangokat, akkor azokat felcsavarod. Szóval folyamatosan toltuk föl a magasakat, egyre jobban ... és hirtelen, a mélytartomány odalett. 

Tehát tudom, hogy ez sokkal nagyobb szerepet játszott az egészben, mint bármilyen szarakodás Jasonnal szemben. Egyszerűen totál kikészültünk, ennyi az egész. 

De ez már a múlté, és ez olyan, hogy végül is kit érdekel már ez az egész, de tényleg? Miért változtatnád meg a történelmet? Miért kéne hirtelen felpakolni az anyagra a basszust? Van rajta basszus, de miért kellene újrakeverni az egészet? Remaszterelheted, persze, de miért kellene az egészet újrakeverni és valami teljesen mást csinálni a lemezből? 

Szerencsére Jason Newsted nem haragszik a történtekért: szerinte mindez brilliáns lépés volt a többiektől, mivel ennek révén az album teljesen más összefüggést és narratívát kapott, ami miatt a megjelenést követően évtizedekkel is témát szolgáltat az egész metalszíntérnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr10018308399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kútmester 2024.01.21. 22:39:19

James bazdmeg ilyen szar magyarázkodást még az életbe nem hallottam! Mindenütt van nem egy külső személy aki meghallgatja a lemezt mielőtt piacra kerül. Nyilván szóltak is nektek, hogy hé fiúk hol van a basszus! Csak már akkor is mindenki más le volt szarva, mert ti voltatok a Metallica és kötöttétek az ebet a karóhoz.
süti beállítások módosítása