Rozsdagyár

ROCKMARATON - Újabb külföldi bandák a jubileumi fesztiválon

2024. január 28. - Kovenant

rockmaratonxxx.jpg

Előző cikkeinkből (ITT és ITT) már étesülhettetek arról, hogy 2019 után ismét helyet ad a dunaújvárosi Szalki-sziget az immár 30. jubileumi Rockmaraton Fesztiválnak július 11. és 15. között, illetve az első fellépők neveit is megismerhettétek. Most újabb zenekarokat jelentett be a rendezvény.

AMORPHIS

Aligha van olyan metalfan, akinek a finn Amorphis neve ne csengene ismerősen. Az eredetileg death metalt játszó csapat mára Finnország egyik legszerethetőbb zenei exportja lett annak köszönhetően, hogy a dallamos death metalt úgy vegyítik a progresszív és folk témákkal, ahogy senki más. Hatványozottan igaz ez, mióta Jens Bogren svéd producerrel dolgoznak – a legutóbbi albumaik gyakorlatilag nemcsak hibátlanok, de részletgazdagabbak, mint valaha. A Kalevalából, költészetből, északi és keleti dallamvilágból is építkező csapat már visszajáró vendég Magyarországra, koncertjeikre a változatos, átszellemülős program és általában a kristálytiszta, tökéletes megszólalás a jellemző. A 2024-es jubileumi Rockmaratonra egy nagyon ütős válogatással készülnek a legutóbbi, 2022-es "Halo" című lemezük slágereiből, de bizonyára terítékre kerülnek majd a közönségkedvenc House Of Sleep és a Black Winter Day dalok is (a csapat lemezeiről ITT és ITT írtunk kritikát).

MARDUK

A Marduk a svéd black metal színtér egyik kiemelkedő zenekara, melyet 1990-ben alapított a gitáros Morgan Hakansson. A banda nevét a babiloni mitológiában szereplő háborús istenről kapta, és a csapat azóta is brutalitásával és a zenéjük sötét atmoszférájával hívja fel magára a figyelmet. Az évtizedek során a Mardukot az extrém zenekarok elitjébe emelték a kegyetlen blast beatek és az időnként provokatív szövegek. Természetesen folyamatos fejlődés is megfigyelhető, gondoljunk csak a kezdeti klasszikus black metal tematikát felváltó, háború uralta zenei világra. A Marduk hű maradt gyökereihez, és zenéjükben továbbra is a halál nyers, hideg érintését érezhetjük, mely hangulatot a legutóbbi, tavalyi "Memento Mori" albumon is tetten érhetünk. Az extrém black metal kedvelői egy felejthetetlen éjszakára készülhetnek a sötétség birodalmában (a csapat előző lemezeiről ITT és ITT írtunk kritikát).

UADA

Az Uada magával ragadó atmoszférájával és kifinomult stílusával emelkedik ki a műfajban alkotó zenekarok közül. A portlandi székhelyű csapat a sötét hangzások művészi keverékével teremt meg – egy olyan egyedi univerzumot, melyben a hallgatók visszavonhatatlanul elvesznek. A zenekar nem csupán a zenei kiválóságáról ismert, hanem fellépésével is lenyűgözi a rajongókat. Az Uada statikus, csak fehér fénnyel megvilágított előadásai magával ragadják a közönséget: a zene mindent elsöprő dinamikája és a látvány közötti éles kontraszt csillapíthatatlan feszültséget teremt, így minden koncertjük felejthetetlen élményt nyújt a black metal szerelmeseinek. Szereted esetleg a Mgła vagy a Groza zenéjét? Akkor a Rockmaratonon a helyed, hiszen az Uada elragadó módon ötvözi a hagyományos black metal elemeket a melankolikus hangulattal, olyan hangzásvilágot teremtve, melyben a szenvedély és a misztikum kéz a kézben jár (a csapat 2020-as lemezéről ITT írtunk kritikát).

BEAST IN BLACK

Az idén kilencéves nemzetközi power metal csapat is tiszteletét teszi a Szalki-szigeten 2024-ben. Az Anton Kabanen alapította banda gyakorlatilag a Battle Beast utódzenekara, azonban a drámai szétválást óriási siker követte, hiszen a Beast in Black népszerűbb, mint valaha. Erről tanúskodik a hétvégi teltházas BARBA NEGRA Red Stage bulijuk is, melyen egy gombostűt sem lehetett leejteni. Aki lemaradt-kimaradt, most pótolhat, aki pedig csak simán nem tud betelni a zenekarral, az duplázhat a jubileumi Rockmaratonon (a csapat 2017-es lemezéről ITT írtunk kritikát).

ACCEPT

A heavy metal stílusának egyik alappillérét jelentő zenekar 2009-es Mark Tornilloval való nagy visszatérése óta kihagyhatatlan fellépője szinte az összes metalfesztiválnak Európában. A nemzetközi fellépők sorát erősítő német heavy metal istenek szinte minden évben fixen számolhatnak egy magyarországi állomással európai turnéjuk tervezésekor. A tavalyi Barba Negra Hungary fellépés után idén is hazánkban teszik tiszteletüket, a Dunán kicsit lejjebb úszva egészen Dunaújvárosig, a Szalki-szigeten.

A Wolf Hoffmann vezette zenekar tavaly jelentette be, hogy befejezték az idén megjelenő tizenhetedik stúdióalbumuk felvételeit, így joggal várhatjuk majd, hogy az örök klasszikus Balls To The Wall vagy Teutonic Terror mellett új számokat is bemutatnak majd nekünk élőben. A banda egyik különlegessége, hogy a zenekarvezető- szólógitáros Wolf mellett két nagyszerű gitárossal kiegészülve lépnek fel. Az idei koncerteken Joel Hoekstra, a Whitesnake tagja ugrik be Phil Shouse helyett, így élőben három gitáron megszólaló masszív riffekkel hengerlik le a közönség sorait, amit idén nyáron a 30. jubileumi Rockmaratonon mi is átélhetünk (a zenekar előző lemezéről ITT írtunk kritikát).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rozsdagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr9218313499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása